Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Baroniada PSD. Faza pe Congres!

ALEGERI. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost reconfirmat în fruntea partidului, mandatul său fiind unul de trei ani, până la alegerile din 2016. Congresul PSD a fost doar un bun prilej de socializare pentru social-democraţi, el neavând nicio miză majoră. Rezultatul se cunoştea dinainte, doar sistemul electronic de vot le-a cam dat bătăi de cap pesediştilor.

Ziua a doua a congresului a fost una relaxantă pentru mulţimea de pesedişti adunată la Sala Palatului. Dacă trecem peste sauna pe care au fost nevoiţi să o facă social-democraţii atunci când s-au înghesuit să voteze, putem spune că acest congres al PSD a fost unul liniştit. Poate prea liniştit. Am văzut un Victor Ponta relaxat, bine dispus şi pus pe glume. La tribună a fost invitat primarul capitalei, Sorin Oprescu, care a salut poporul PSD cordial şi „cortical”. Apoi, timp de o oră şi jumătate preşedintele Ponta le-a expus oamenilor veniţi la congres viziunea PSD pentru perioada următoare. Victor Ponta îşi doreşte, printre altele, ca PSD să fie la guvernare şi în 2016, dar şi în 2019 atunci când România va prelua preşedinţia Uniunii Europene.

congres_gigi-matei-si-vladutuS-a trecut la vot, iar procesul de vot s-a desfăşurat lent, delegaţii încurcându-se în butoanele sistemului introdus de Liviu Dragnea. Filmuleţul care a rulat pe plasme, în care o domnişoara blonda explica procedura de vot, nu pare să-l fi ajutat nici pe Ion Iliescu, care a avut nevoie de asistenţă şi a intrat în cabină însoţit de Corina Creţu. Nici premierul Ponta nu s-a descurcat prea bine cu votul electronic şi a avut nevoie de ajutor. Jurnaliştii îl aşteptau la ieşirea din cabină. Declaraţii, felicitări, urări numai de bine se aud în off de la transpiraţii pesedişti, ce tocmai votaseră pentru binele PSD.

Oamenii au început să plece cum s-a încheiat votul. Nimeni nu era interesat de rezultat pentru că el era deja ştiut. Pe măsură ce congresul se îndrepta spre finalul previzibil al realegerii lui Ponta, sala s-a golit considerabil. Doar lupta de orgolii între Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu a fost interesantă. Oprişan şi-a adjudecat din nou funcţia de vicepreşedinte. Scorul e 2-0 pentru baronul de Vrancea. Cele mai multe voturi le-a obţinut, însă, Bănicioiu, care este şi el uns în funcţia de vice PSD.

congres_persu si primari13 vâlceni în Consiliul Naţional al PSD

Delegaţia vâlceană, compusă din 98 de membri, a ajuns cu noaptea-n cap la congres, fiind printre primii pesedişti care au ajuns la Sala Palatului. Unii dintre ei veniseră cu o zi înainte, însă majoritatea au ajuns doar la cea de-a doua zi a congresului, unii cu maşinile din dotare, alţii cu autocarul pus la dispoziţie de conducerea PSD Vâlcea. La intrare, au fost întâmpinaţi de preşedintele organizaţiei municipale al PSD, Gigi Matei şi de prim-vicepreşedintele Constantin Vlăduţu, care au ţinut să-i salute personal pe colegii lor din teritoriu. În sală i-a întâmpinat preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, care le-a spus delegaţilor vâlceni că se retrage din lupta pentru vicepreşedinte, pentru că jocurile au fost deja făcute. Regrete, compătimiri, unele sincere, altele doar din complezenţă, însă majoritatea primarilor vâlceni au recunoscut că pentru judeţul nostru este o pierdere fără reprezentare la nivel naţional. Plimbarea până la Bucureşti alături de primarii vâlceni a fost un bun prilej de a realiza că aceştia sunt fini şi buni observatori ai vieţii politice vâlcene. Aducătorii de voturi înţeleg rapid şi pe diagonală cam cu ce se mănâncă politichia de la noi. Comentariile acestora haioase şi pline de subînţelesuri ar trebui să-i pună pe gânduri pe liderii judeţeni. Discutând despre numărul de vicepreşedinţi de la nivel naţional, un primar mai hâtru a spus: „Lasă, domne, că nu-i bai, să nu se supere facem ca la Vâlcea, toţi ajung vicepreşedinţi”. Observând că din delegaţia vâlceană a lipsit deputatul Vasile Bleotu, altul a comentat: „Păi a plecat deja. A fost, a votat şi după congres vine şi face contestaţie”. Şi deputatul Vlădoiu a fost luat în tărbacă, fiind luat peste picior că a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte de la Vâlcea.

congres_costiPrimarul comunei Tomşani, Dumitru Pearcu, s-a declarat nemulţumit de retragerea preşedintelui Cîlea din cursă: „Trebuia şi Vâlcea să aibă un reprezentant în conducere. Domnul Cîlea nu trebuia să renunţe. Merita să fie acolo sus, Vâlcea a obţinut rezultate bune la toate alegerile”.

Primarul comunei Prundeni, Ion Horăscu, proaspăt membru al Consiliului Naţional, este mulţumit că exact ceea ce a votat, a şi ieşit în urma votului. „De la simfonia politică de la Bucureşti, am ajuns la simfonia lalelelor la Piteşti. Despre retragerea domnului Cîlea, pot doar să spun că îmi pare bine că-l avem mai mult lângă noi. Nu trebuie să interpreteze nimeni că este o înfrângere, că nu este aşa. Când a înţeles cum stau lucrurile, omul s-a retras”.

Deputatul Costi Rădulescu a venit extrem de degajat la congres, satisfăcut fiind de noua generaţie de politicieni care vor conduce partidul şi ţara: „Victor Ponta şi-a făcut echipa, a propus şi a fost votată noua generaţie de lideri ai PSD. Personal, am apreciat în mod deosebit organizarea, dar şi faptul că discursurile au fost mai lejere, atmosfera a fost mai degajată, mai aproape de normalitate”.

Constantin Vlăduţu, prim-vicele organizaţiei municipale, a concluzionat că generaţia lui Victor Ponta are o mare responsabilitate. „Suntem la guvernare într-o perioadă grea şi trebuie să dovedim că suntem capabili de lucruri bune. Oamenii au avut mare încredere în noi, trebuie să performăm. Sunt convins că şi la alegerile europarlamentare vom obţine un scor peste aşteptări” – ne-a declarat Constantin  Vlăduţu.

MAGDA POPESCU