Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Aurel Vlădoiu solicită microbuze şcolare pentru comunele defavorizate

De curând, deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, i-a adresat ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, o interpelare care a avut ca obiect  alocarea de fonduri pentru electrificarea comunelor vâlcene. Statisticile oficiale arată că nu mai puţin de 70.000 de gospodării din România nu sunt electrificate, deşi ne aflăm de mulţi ani în mileniul III. „Trebuie reamintit că Guvernul a aprobat în 2010, printr-un  memorandum, finalizarea procesului de electrificare a tuturor gospodăriilor pentru care au fost prevăzute fonduri în valoare de 225 milioane euro. Nu s-a făcut niciun pas în acest sens, deci cele 58 de localități total neelectrificate sau cele 1013 comune electrificate parțial vor mai avea de așteptat până când autoritățile vor aloca fonduri.

În Vâlcea, sunt neracordate la rețeaua electrică un număr de aproape 1.000 de gospodării, iar pentru electrificarea acestora sunt necesare extinderi de rețele însumând 81 km, fapt ce presupune alocarea de fonduri în valoare totală de aproximativ 14.000.000 lei. Cu toate acestea, compania Electrica a făcut deja cunoscut că nu are niciun leu alocat în programul de investiții pentru 2011 pentru electrificări. În consecință, peste 70.000 de familii din România – între care se regăsesc şi cele aproape 1.000 din judeţul Vâlcea – vor folosi opaiţul şi lampa cu gaz în plin secol XXI”, susţine deputatul social-democrat.

16 localităţi nu au microbuze şcolare

De asemenea, parlamentarul l-a interpelat şi pe ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, menţionând că în 16 dintre localităţile vâlcene nu există microbuze şcolare. „Nu cu mult timp în urmă, presa locală şi naţională a evidenţiat situaţia incredibilă din comuna vâlceană Vlădeşti, situată la 5 kilometri de municipiul-reşedinţă de judeţ, în care zeci de elevi sunt nevoiţi să îndure frigul şi zăpada, în fiecare zi, şi să parcurgă o distanţă de aproximativ şapte kilometri pentru a ajunge la orele de curs. Readuc în atenţie acest subiect, pentru că mai există 16 localităţi din Vâlcea care nu au niciun microbuz şcolar. Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis către Ministerul Educaţiei lista de necesităţi, dar microbuzele se încăpăţânează să ajungă şi la şcolile din judeţul Vâlcea. Pe lângă comuna Vlădeşti, mai sunt alte 15 comune unde zeci de elevi sunt nevoiţi să meargă pe jos între 5 şi 10 kilometri pentru a ajunge la şcoală. Printre aceste comune amintim: Buneşti, Stroeşti, Fârtăţeşti, Berislăveşti”, a concluzionat Vlădoiu.

RAUL POP