Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Arta compromiterii la liberali

• Alianţa de la CJ creează dihonie în PNL

ROCADA. Alianţa de la Consiliul Judeţean şi forma în care se va concretiza aceasta rămâne o mare nebuloasă. Neţinând seamă de discuțiile care se poartă la nivel central legate de un posibil protocol politic între PNL şi PSD, liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, a decis propria sa mutare politică, având, desigur, undă verde de la şeful său de partid, Crin Antonescu. Mizând pe  declaraţiile liderului PDL, Dorel Jurcan, care susţinea că ar fi oportună la Consiliul Judeţean o alianţă între două partide de dreapta, preşedintele liberalilor vâlceni s-a întâlnit, în taină, cu colegii pedelişti încercând o reconciliere politică. Acest lucru, se aude, l-a înfuriat teribil pe Emilian Frâncu, care s-a dus cu pâra la Bucureşti, dorind discreditarea lui Buican, spunându-le şefilor săi că deputatul face rocade peste capul lui Antonescu.

Ceea ce nu ştie, însă, Emilian Frâncu este că înainte de a stabili întâlnirea cu structurile de conducere ale PDL, Cristian Buican discutase cu Crin Antonescu, căruia îi explicase, în detaliu, necesitatea unui mariaj politic cu PDL. Având susţinerea şefului de partid în demararea unui dialog pe această temă, acum câteva zile în urmă, deputatul liberal s-a întâlnit, la sediul PDL, cu preşedintele PDL, dar şi cu aleşii judeţeni ai celor două partide.

Întâlnirea care s-a produs departe de ochii iscoditori ai jurnaliştilor a avut drept scop stabilirea ultimelor detalii legate de crearea alianţei dintre liberali şi pedelişti la Consiliul Judeţean. Dispuşi să treacă peste toate certurile pe care le-au avut până acum şi cuvintele grele pe care şi le-au aruncat unii altora de dragul imaginii, cei doi preşedinţi de partid au discutat, într-o atmosferă relaxată, despre stabilirea unui echilibru la nivelul conducerii Consiliului Judeţean. Senatorul PDL, Dorel Jurcan, susţine că au greşit în momentul în care nu au ţinut cont de voinţa electoratului, care a optat, la Consiliul Judeţean, pentru o alianţă între partidele de dreapta. „Cred că s-a făcut o greşeală, atunci când nu s-a respectat voinţa electoratului vâlcean, iar această eroare se resimte în ceea ce se petrece pe scena politică locală. Am ajuns la concluzia că ar fi bine, ca la nivelul conducerii Consiliului Judeţean, să existe un echilibru între cele trei forţe politice importante. Ar fi trebuit, cum spuneam, să respectăm voinţa electoratului, care dorea o alianţă la CJ între PNL şi PDL, dar a fost o altă conjunctură politică. Din punctul meu de vedere, liberalii sunt extrem de bine reprezentanţi la Vâlcea, iar acest lucru se vede. Ne-am întâlnit la sediul PNL, ca urmare a unui demers făcut de 15 consilieri judeţeni. Discuţiile s-au purtat în direcţia necesităţii respectării unei voinţe electorale a votanţilor. De asemenea, în urma dialogului avut, s-a ajuns la concluzia că nu există la nivelul Consiliului Judeţean o strategie coerentă şi un program de dezvoltare al judeţului bine stabilit. Se procedează în mod pompieristic, în goana după voturi, iar alocarea de fonduri se face pe criterii politice”, a opinat Dorel Jurcan.

PSD-ul se opune

În momentul iniţierii dialogului cu liderii PNL, după cum vă informam, Cristian Buican purtase o discuţie cu preşedintele său de partid Crin Antonescu, care a părut chiar încântat de această rocadă politică. Numai că, între timp, având în vedere turnura pe care au luat-o discuţiile la nivel central şi creionarea tot mai intensă a unei alianţe politice între PNL şi PSD, Antonescu i-a transmis lui Buican să sisteze negocierile. Fără să aibă habar de aceste lucruri, Emilian Frâncu, care nu mai face, de multă vreme politică la vârf şi care află, mai mereu, informaţiile ultimul, a fugit repejor cu înregistrarea video a întâlnirii dintre Jurcan şi Buican, sperând compromiterea totală a deputatului liberal în ochii conducerii centrale. Numai că nu a fost deloc aşa, senatorul reuşind să cadă, din nou, în penibil.

Ion Cîlea vrea candidaţi proprii

Aşadar, în acest moment, este greu de anticipat ce se va întâmpla cu alianţa de la Consiliul Judeţean, mai ales că preşedintele instituţiei, Ion Cîlea, declară, cu fermitate, că nu va susţine un asemenea mariaj politic, conceput, din punctul său de vedere, doar în interes personal. „Treaba lor, să facă alianţa, dar eu nu voi fi de acord cu aşa ceva. Intru în opoziţie şi îi desfiinţez, că şi aşa nu sunt în stare să facă nimic în interesul cetăţeanului. Doar pentru ei… Oricum, o spun răspicat. Eu nu sunt de acord cu această alianţă şi nu voi fi niciodată. Până acum liberalii îi înjurau pe pedelişti, iar acum se unesc cu ei. Primul care s-a grăbit să semneze este nimeni altul decât Romulus Bulacu. Văd că Buican nu vrea să-mi răspundă la telefon, se face că nu-l vede când îl sun, la fel şi Dorel Jurcan. Alianţa asta între PDL şi PNL nu se va face pentru interesul cetăţeanului, ci pentru cel personal”, ne-a decalat Ion Cîlea. Numai că, în cazul în care conducerea centrală a PSD va decide o alianţă cu PNL, Ion Cîlea trebuie să se conformeze. Schimbând puţin tonul în ultima perioadă, preşedintele CJ ne-a spus că în cazul alianţei de care aminteam trebuie să se pună la punct, foarte exact, detaliile legate de candidaturi.  „Nu sunt de acord ca la alegerile locale să mergem pe un singur candidat din partea PSD – PNL, în cazul în care se face alianţa. Eu am susţinut şi la Bucureşti necesitatea ca fiecare partid să meargă cu câte un candidat la Primărie şi Consiliul Judeţean şi, eventual, să existe o susţinere reciprocă în turul II, dacă este cazul. Am înţeles că liberalii de la Vâlcea vor să candideze peste tot, vor toate funcţiile şi de aceea este mai bine ca fiecare să meargă cu candidatul propriu. Voi susţine acest lucru în continuare în Biroul Permanent Naţional al PSD” – susţine preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU