Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ANA LOREDANA PREDESCU: Ministrul Năsui a îngropat exportul României!

Fără promovare, s-a îngropat exportul României. Aceasta este cocluzia care s-ar putea desprinde după lucrările comisiei de industrii și servicii, din Camera Deputaților, la care a participat și ministrului economiei, Claudiu Năsui. Deputatul Ana Loredana Predescu, membru al comisiei, s-a arătat indignată de faptul că ministrul USR a tăiat fondurile alocate firmelor românești pentru participarea la târgurile internaționale de promovare, fără vreo explicație serioasă.

”În cadrul lucrărilor Comisiei de industrii și servicii, din Camera Deputaților, ne-am „bucurat” de prezența ministrului economiei, Claudiu Năsui, care a vorbit despre cum va tăia fondurile alocate firmelor românești pentru participarea la târgurile internaționale de promovare.
Fără promovare, s-a îngropat exportul României.
Din păcate, domnul ministru, din dorința de a justifica tăierile, nu a spus nimic nou, ci a recitat din comunicatele de presă în care ducea în derizoriu exportul românesc, invocând situații izolate în care s-au constatat suspiciuni legate de contractele de delegare a organizării participării, sumele alocate și numărul mic de firme beneficiare, menționând exemplul „Paris Fashion Week.”
Aceste probleme pot fi însă corectate! Nu se poate arunca această anatemă asupra întregii activități de participare la târgurile de promovare și asupra firmelor participante.
Invitații noștri de azi, de la reprezentanți ai industriei mobilei, până la cei din industria de fashion, au dat exemple concrete ale beneficiilor directe derivate din participarea la aceste târguri și au subliniat contribuția lor la creșterea vizibilității României la nivel internațional cât și la creare unor branduri de țară.
Este cinic ca ministrul economiei, în an pandemic, când exporturile au fost dramatic diminuate și firmele se chinuie să supraviețuiască, să anuleze sumele destinate participării la aceste târguri, afirmând că dacă vor să participe, sunt liberi să o facă pe cheltuiala lor, deși fostul Guvern PNL făcuse o alocare de 80 de milioane de euro.
În loc să vină cu soluții privind rectificarea și reglementarea participării acestor firme la târgurile internaționale, poate în baza unor criterii bazate pe competitivitatea internă, domnul Năsui alege să arunce în derivă întregul export românesc, deși, beneficiarul final este tot statul român.
Trag astfel concluzia că domnul ministru acționează în detrimentul intereselor exportului românesc și al intereselor statului român.