Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ADRIANA SĂFOTIU: Băsescu avea o relație fragilă cu Serviciile

Relația dintre fostul președinte Traian Băsescu și Serviciile Secrete a reprezentat dintotdeauna o nebuloasă, exsitând totuși percepția generală că Băsescu s-a descuircat mai bine decât Constantinescu, reușind să țină cât de cât serviciile în frâu. La final de mandat prezidențial, Emil Constantinescu a spus că, din păcate, a fost învins de Servicii. Traian Băsescu a învățat lecția și a încercat să aibă o relație instituțională corectă cu capii serviciilor. Dacă a reușit, nu se poate spune, însă fosta sa consilieră prezidențială a făcut câteva dezvăluiri în acest sens la ProTV.

”E un domeniu foarte delicat si netransparent. Sigur ca el trebuie sa aiba o protectie, absolut, nu neg lucrul acesta, dar 2014 ne arata ca ceva acolo nu e in regula. Chiar si eu cred ca in ceea ce priveste raportul Parlament-servicii, acolo unde trebuie sa existe un control civil, mai avem ceva lucruri de facut.

Cred ca noi nu avem legile care sa ii spuna unui decident care abuzeaza ca nu se poate. Cred ca nici serviciile nu au legile care sa le spuna pana unde au voie sa se opreasca, cu monitorizarile, de exemplu.

Dar finalul lui 2013-2014 ma face sa ma indoiesc ca era neaparat un abuz doar din partea presedintelui, daca exista. Relatia asta pare destul de firava.

E greu de spus ca exista un abuz. Poate ca era un abuz reciproc, cine e mai tare rezista.

Eu cred ca nicio institutie nu poate deveni abuziva peste noapte. Eu cred ca institutiile astea nu puteau fi oneste 10 ani si sa se strice doar spre final. Nu cred asta.

Eu in momentul de fata pot sa am suspiciuni rezonabile ca prin aceste increngaturi se poate face santaj politic. Pot sa am suspiciuni rezonabile despre faptul ca la noi se promoveaza oameni politici care pot fi santajati, care pot fi usor compromisi. Si atunci niciodata nu vor iesi din sertarul lor, vor suporta cu umilinta pentru ca pot fi santajati.”, a spus Adriana Săftoiu la PRO TV.