Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adrănel Cotescu: Reducerea CAS, impact bugetar negativ

Într-o interpelare adresată ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, senatorul PNL, Adrănel Cotescu se arată îngrijorat faţă de impactul bugetar negativ al reducerii CAS cu 5 procente. În sesiunea extraordinară din 25 august 2014, Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind reducerea C.A.S. pentru angajator cu 5 puncte procentuale. Această măsură, propusă de Guvernul României, la solicitarea iniţială a Partidului Naţional Liberal, s-a dorit a fi una benefică pentru statul român care să constituie un prim pas pentru susţinerea mediului de afaceri şi crearea de noi locuri de muncă.Cu toate acestea, dezideratul PNL nu se regăseşte în forma actuală propusă de Guvern, întrucât există riscul producerii unor efecte negative asupra economiei româneşti.

„Guvernul a ignorat un aspect esenţial al măsurii ce se doreşte a fi implementată, şi anume problema impactului bugetar. În expunerea de motive a actului normativ, la secţiunea a 4-a, punctul 6 denumit „Calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor veniturilor şi/sau cheltuielilor bugetare” este în totalitate necompletat.

Domnul Prim-ministru Victor Ponta a oferit diverse informaţii prin intermediul mass-media conform cărora executivul încearcă identificarea unor resurse financiare astfel încât impactul reducerii C.A.S. cu 5 puncte procentuale pentru angajator să fie unul neutru pentru bugetul ţării.

Cu toate acestea, lipsa unor date oficiale care să susţină astfel de declaraţii confirmă faptul că guvernul României nu are, nici până în prezent, o strategie financiară de implementare a acestei măsuri, astfel încât să nu genereze un impact bugetar negativ.

Având în vedere toate aceste aspecte, vă rog, doamnă Ministru, să îmi comunicaţi răspunsurile la următoarele întrebări care nu mi-au fost permise a vi le adresa în şedinţa de plen a senatului din 25 august:

1. De ce a rămas necompletat punctul 6 denumit „Calcule detaliate privind fundamentarea modificărilor veniturilor şi/sau cheltuielilor bugetare”, din secţiunea a 4-a a expunerii de motive a proiectului de lege?

2. Care sunt aceste date/calcule oficiale ce se refuză a fi făcute publice?

3. Motivul neaducerii lor la cunoştinţa românilor este acela că executivul nu are încă o strategie financiară de implementare a măsurii sau acela că reducerea C.A.S. va avea un impact bugetar negativ şi guvernul evită publicarea acestor informaţii înainte de alegerile prezidenţiale din această toamnă?” – se arată în interpelarea senatorului liberal.