Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adrănel Cotescu crede într-o Românie liberală

Alegerile europarlamentare din 25 mai sunt deosebit de importante pentru România pe termen mediu şi lung, întrucât preconizează direcţia spre care se va îndrepta statul român, atât în contextul european, cât şi în cel intern. Având în vedere că scrutinul din 25 mai este precursor al alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului, senatorul liberal Marin Adrănel Cotescu este de părere că aceste alegeri propun cetăţenilor nu doar viitorii reprezentanţi în Parlamentul European, ci şi un model de politică economică internă, în acord cu angajamentele europene, în scopul respectării interesului naţional.

„Programul economic al Partidului Naţional Liberal «Prin noi înşine» s-a născut din nevoia imperioasă a unei dezvoltări economice sustenabile care necesită o schimbare radicală de abordare, întrucât măsurile reparatorii şi graduale utilizate de guvernarea socialistă nu pot relansa economia. Timp de peste 20 de ani politica economică a României a fost dominată de teama de schimbare. Cu excepţia adoptării cotei unice în anul 2004, guvernele care s-au succedat nu au avut curajul unor măsuri radicale, care să genereze reacţii profunde în economie, preferând soluţii reparatorii şi ajustări graduale. Cred că este corect să recunoaştem că, din păcate, economia României este şi astăzi în continuare în blocaj. Măsurile pe care PNL le-a propus în cadrul Programului de guvernare al USL nu au devenit realitate, lucru pe care l-am recunoscut şi asumat. Acesta este unul dintre motivele pentru care am făcut opţiunea de a ne construi un parcurs politic propriu şi de a veni cu un nou program economic eminamente liberal.

Din nefericire, guvernul socialist condus de Victor Ponta este lipsit de viziune şi de direcţie şi încearcă să ascundă în spatele statisticilor macroeconomice o realitate resimţită şi de mediul de afaceri şi de cetăţeni: nimic nu se mişcă în economie, iar România merge într-o direcţie greşită.

Din cauza acestor aspecte, proiectul economiei liberale îşi propune o serie de obiective privind Reducerea numărului şi nivelului taxelor şi impozitelor cu impact naţional şi reindustrializarea României.

Principalele măsuri prioritare fiscale sunt:

– Generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite:

– impozitarea muncii – de la 45% – angajat şi angajator – la 16% plătit de angajat şi 16% plătit de angajator

– TVA – de la 24% la 16%

– impozit pe profit -16%

– impozit pe venit – 16%

– impozit pe dividende – 16%

PNL are convingerea că, dacă aceste măsuri vor fi aplicate, se vor produce efectele benefice preconizate: creşterea veniturilor bugetare din PIB în decurs de 5 ani (de la cca 28% la cca 38 – 40%), crearea unui număr de circa 800.000 de locuri de muncă în sectorul privat în primii 3 ani, stabilizarea fondurilor de pensii şi asigurări sociale, toate acestea, traducându-se în creşterea generală a nivelului de viaţă pentru români”, a declarat senatorul liberal Marin Adrănel Cotescu.