Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

15 firme protejate bănuite că sunt paravan pentru spălare de bani prin presă

CONTROL. Datorită unor facilităţi fiscale oferite prin legislaţia actuală, unii agenţi economici au găsit că este oportun să profite de existenţa persoanelor cu dizabilităţi şi să-şi deschidă propriile unităţi protejate, care în fapt nu sunt decât paravane de spălare a unor bani obţinuţi de la terţi beneficiari ai serviciilor ilegale oferite de aceşti patroni fără scrupule, unor agenţi economici care subscriu în mod ilicit la profitul unor firme care la rândul lor caută beneficii fiscale nefondate. În foarte scurt timp la Râmnicu Vâlcea va izbucni poate cel mai mare scandal de presă cu privire la spălarea de bani prin unităţile protejate.

În judeţul Vâlcea există nu mai puţin de 15 astfel de societăţi, majoritatea aparţinând unor oameni de presă şi care au fictiv angajate persoane cu handicap. Paradoxul face ca o astfel de unitate protejată din Vâlcea să aibă un angajat cu handicap care se ocupă de monitorizarea presei. Spunem paradoxal pentru că în acte această persoană este nici mai mult nici mai puţin… nevăzătoare. Majoritatea acestor unităţi care aparţin unor directori de gazete primesc bani de la agenţi economici de stat, unii dintre cei mai mari din judeţ. Aceştia direcţionează banii respectivi către alte instituţii de presă, evident procentual şi pe baza unor condiţii extrem de dure. Care vin pe filiera “donatorilor”.

Se spune că televiziunea Etalon este una dintre instituţiile de media care a beneficiat de sume importante de bani pe ruta unor astfel de unităţi protejate, bani care veneau de la agenţi economici din zona platformei chimice (de stat) şi nu numai. Şi nu este singura instituţie de presă care a primit din partea confraţilor de breaslă aceste bonificaţii pe principiul “ia un miliard dar despre X ai cuvinte de laudă, pe Y îl faci praf, pe Z îl ignori”. De menţionat că acest miliard este o parte din cele 3 miliarde primite donaţie.

Ancheta în cazul celor 15 unităţi protejate se află în prezent la DGFP Vâlcea în stadiu avansat, câţiva indivizi din presa locală sunt deja panicaţi pentru că ştreangul se apropie. Căderea OLTCHIMULUI a ridicat cortina destul de bine în acest sector. Ecuaţia este destul de simplă: Politicieni – Manageri – Unităţi Protejate (paravan) – Mass Media – Politicieni.  Sumele sunt colosale şi reprezintă o evaziune fiscală pe care nimeni nu şi-ar putea-o imagina. Aspectul a apărut din două motive – fie agenţii economici care nu au mai putut face direct publicitate, fie această modalitate scapă de fiscalizare. Şi este cel mai uşor mod cu putinţă de a face imagine sau de a dezintegra un om al politicului din zonă.

VLAD SOARE