Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna vâlceană pe scurt

– a trecut și Adunarea Generală a Acționarilor de la Oltchim și nu s-a mai întâmplat nimic din ceea ce spuneau „prietenii  combinatului că se va întâmpla – Ponta? Cine-i Ponta acesta? Ia lăsați-mă să beau o dușcă de bere și să-i fac arborele gineco… pardon, hâc, căldură mare, voiam să zic pomu ™ genealogic – analizând cu obiectivitate situația economică de la Oltchim, am tras concluzia că guvernul nu vrea să se implice în salvarea societății comerciale de la faliment – dacă vă imaginați cumva că doar primarul Râmnicului, Romeo Rădulescu, stă lamentabil la capitolul engleză, vă înșelați amarnic. La fel de catastrofal e și Petre Ungureanu – dezinteres total al jandarmilor vâlceni față de împlinirea a 118 ani de la înființarea Jandarmeriei Române

– A trecut și Adunarea Generală a Acționarilor de la Oltchim și nu s-a mai întâmplat nimic din ceea ce spuneau „prietenii  combinatului că se va întâmpla. Directorul general Roibu a rămas tot la conducerea gigantului chimic, iar noul președinte al AGA și-a dezvăluit identitatea, el fiind Constantin Dascălu – fostul consilier al ministrului Economiei “ Ion Ariton. Deocamdată, acesta a fost ales doar administrator-delegat al CA, urmând ca la sfârșitul lunii viitoare să fie înscăunat președinte „agaman . Protestul sindicaliștilor îndreptat împotriva polonezului Zaremba, ca reprezentant al PSS SE “ acționar minoritar la Oltchim “ a luat sfârșit cu două amenzi, una de 1500 lei și alta de 500 lei, la Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, aplicate liderului Mihai Diculoiu și unui revoltat mai vocal decât ceilalți nemulțumiți ai sorții. Wojciech Zaremba a fost agresat numai verbal, lucru la care a spus că tocmai se aștepta, că doar, în urma demersului său de sabotarea activității chimiei vâlcene, nu aștepta flori și recunoștință, zicem noi. Oricum, mămăliga vâlceană începe să fiarbă și, în curând, i se va da posibilitatea polonezului (provocator, la noi în țară) să tragă palma de supărare pe bolta ei, după ce va fi răsturnată pe masa la care va fi invitat.

– Ponta? Cine-i Ponta acesta? Ia lăsați-mă să beau o dușcă de bere și să-i fac arborele gineco… pardon, hâc, căldură mare, voiam să zic pomu ™ genealogic. Așadar și prin urmare, începem din timpuri imemoriale: Marx, Engels, Lenin, Trotki, Stalin, Pauker, Neulander, Gheorghiu Dej, Ceaușescu, Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta. Familie numeroasă, muncitorească, al cărei steag roșu – adicătelea, pe limba toscană, „bandera rosa  – flutură și acum precum o pereche de izmene (pardon, de lenjerie intimă) ale unui clovn de la circ pusă la uscat pe prăjina acrobatului. Ponta, ziceți? Ăla cu raliurile și cu glasul ăla de primadonă strânsă de… NU! Omul este foarte bun la Moscova, la mausoleul ăla unde-i expus strămoșu ™ lui. Să rupă bilete la intrare, că dacă tot e gratis… N-așa? “ (Silviu Brucan, Opere alese, vol 25, pag, 788, citez: n-așa ?)

– Analizând cu obiectivitate situația economică de la Oltchim, am tras concluzia că guvernul nu vrea să se implice în salvarea societății comerciale de la faliment. Până la 1 iulie a.c., Oltchim a funcționat 7 luni (din decembrie anul trecut) pe profit și numai după scumpirea energiei electrice, s-a ajuns la deficit lunar. Acum, după scumpirea și a gazului metan, deficitul se va adânci și mai mult. De ce nu i se vinde energie electrică Oltchimului, din producția internă, la prețul cu care cumpără curentul electric ru și de la Alro Slatina? Care din „stăpânii  externi ai României nu este de acord cu acest lucru? De ce parlamentarii vâlceni nu boicotează șiedințele din Parlament, impunând, astfel, egalitate de șianse și pentru Oltchim? Pentru că au șitiut să ceară voturile chimiștilor în interesul lor politic și acum le întorc spatele? Vor mai avea curaj să ceară „pofticio și  de fotolii parlamentare voturile salariaților Oltchim, în 2012? La cât tupeu și nesimțire au, nimic nu mai este de mirare! Din acest colț de pagină, sugerăm conducerii Oltchim, Sindicatului Liber Oltchim și parlamentarilor vâlceni (dacă mai țin la pământul lor natal) să ceară Guvernului BOC să le fie vândută o hidrocentrală de pe Olt (că tot se scot acestea la privatizare), astfel încât să- și rezolve singuri și autonom problema care îi apasă. Succes!

– PNL și PSD discută despre fuziune? Dacă e bal, bal să fie! Este o idee tot mai vânturată în interiorul USL, mai ales de când Traian Băsescu a avut grijă să le vâre liderilor alianței mortul în casă. Adică a afirmat că nu va desemna automat premierul Opoziției decât dacă vine în numele unei formațiuni înregistrate la tribunal, care a reu șit să obțină 51 la sută în alegeri. Așa că ideea nu este de înlăturat. Există voci care susțin fuziunea și se aude că una dintre ele ar fi chiar a lui Crin Antonescu. Nu că n-ar mai putea de dragul socialiștilor, însă ar merge pe scenariul fuziunii până ar trece puntea, pentru ca apoi să se revină la două formațiuni cu acte, fiecare cu destinul ei. Problema care se pune este cum va reacționa electoratul. Dacă ne gândim la cel tradițional al PNL, nu băgăm mâna în foc că-i va aluneca broasca pe gât… (Ziare.com)

– Antrenorul Naționalei San Marino a demisionat: „Ne-au bătut niște desculți . Înfrângerea împotriva României i-a fost fatală selecționerului din San Marino. În conferința de presă de după meci, antrenorul sanmarinez și-a criticat dur jucătorii pentru înfrângere, după care a anunțat sec că demisionează. „Nu e posibil să ne bată niște desculți. România n-a jucat absolut nimic, nu ne-a surprins în niciun moment al jocului, și totu și am pierdut cu 1-0. Am dubii în privința onestității unora dintre jucătorii mei, dar nu vreau să dau nume. Nu e posibil să nu marchezi împotriva României, e clar că s-au petrecut lucruri necurate în teren , a acuzat selecționerul sanmarinez. Înfrângerea surprinzătoare a Naționalei San Marino este pusă de unii pe seama mafiei pariurilor. Sume importante au fost pariate înaintea meciului pe o victorie a României, ceea ce îi face pe mulți să speculeze că jucătorii sanmarinezi au fost plătiți ca să piardă meciul.

– Dacă vă imaginați cumva că doar primarul Râmnicului, Romeo Rădulescu, stă lamentabil la capitolul engleză, vă înșelați amarnic. La fel de catastrofal la pronunțarea limbii lui Shakespeare e și prefectul județului, Petre Ungureanu, care masacrează limba engleză cu o bestialitate de neînchipuit. Aflat la cea mai recentă conferință de presă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a încercat din răsputeri să pronunțe „Let ™s do it! , numai că, în mod bizar, cuvintele nu i-au ie șit deloc din gură. S-a chinuit, s-a opintit, a încercat să pronunțe românizat, rusificat, germanizat, nimic. Sunetele nu-i ieșeau și basta! Noroc că lângă el se afla șiefa sa de cabinet, Carmen Constantinescu, care l-a ajutat să depășească acest moment penibil, citind de pe foaie cuvintele englezești. Suntem profund mirați că într-o Europă în care influența trece prin stăpânirea acestei limbi, Petre Ungureanu nu a înțeles că a venit vremea să- și impună învățarea ei.

Auzind cum batjocorește prefectul engleza nici nu putem avea pretenția ca Ungureanu să pronunțe „the  în mod corespunzător sau să șitie un minimum de gramatică. Cei care l-au propus pentru ocuparea funcției de prefect  ar fi trebuit să- și dea seama că educația lui a fost deficitară, dar și că acesta riscă fie sistematic dezavantajat în orice reuniune internațională, fie că este vorba de o conferință sau o negociere. Celelalte limbi sunt importante, dar cunoștințele de limbă engleză sunt acum un instrument esențial pentru a măsura cultura și competențele. În mod similar, partidele ar putea prescrie cursuri obligatorii de engleză membrilor lor, pentru că altfel, riscă să se facă de râs, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ungureanu sau Rădulescu.

– Dezinteres total al jandarmilor vâlceni față de împlinirea a 118 ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Dacă în anii precedenți acest eveniment nu era trecut cu vederea, mai ales în timpul colonelului Idu, anul acesta conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea a preferat să nu miște niciun deget. Lipsa de reacție a comandantului unității Liviu Rotaru față de un eveniment atât de important este greu de imaginat având în vedere că avem de-a face cu o sărbătoare a jandarmeriei care, cum spuneam, ar fi trebuit onorată așa cum se cuvine. Dar, se vede treaba cei de la conducerea instituției au treburi mult mai importante decât cinstirea anului în care Jandarmeria a luat act și stau lipiți de scaune, răsfoind „Click  sau „CanCan , motivând că nu au bani. Probabil în ziua de azi și ținerea unui amărât de discurs costă. Noroc că presa, atât de hulită de unii dintre angajații IJJ Vâlcea, a semnalat evenimentul acordându-i importanța de care se bucură pentru că, uite, a rămas, din păcate, singura care mai face recurs la istoria națională. Ru șine jandarmi vâlceni că nu cinstiți cu onoare numele instituției în care lucrați și a uniformei pe care o purtați, dar în schimb sunteți extrem de prețio și atunci când vine vorba de protejarea reală a cetățeanului. Sperând că a fost totu și o scăpare, ne așteptăm ca zilele acestea să vedem în presă măcar un comunicat scris cuviincios.

– Pataliputra