Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna vâlceană pe scurt

– în ziarul on-line, jurnalistul George Smeoreanu dă semne că a redevenit ceea ce a fost odată, echilibratul, corectul și clarvăzătorul „inginer de ziare  – stăm și ne întrebăm dacă Opoziția mai șitie să facă altceva decât moțiuni de cenzură și să împiedice actuala conducere să pună în aplicare planurile pentru a mișca ceva din loc – domne, eu am o problemă. Nu-mi este foarte clar: Partidul Conservator va vota tot, în întregime, moțiunea de cenzură? – Cui ar folosi suspendarea și schimbarea președintelui Băsescu?

– În ziarul on-line, jurnalistul George Smeoreanu dă semne că a redevenit ceea ce a fost odată, echilibratul, corectul și clarvăzătorul „inginer de ziare . În timp ce-l critică, printr-un articol titrat insultător („Iliescu e doar un clovn ) pe VAI – omul pedeleului venit de la București spre a tatona situația explozivă din interiorul organizației portocalii vâlcene, expune, printr-un editorial, clasamentul celor mai interesați 10 interlocutori pe care i-a avut în emisiunile sale de la televiziunea VTV, clasament unde, pe locul III se află Valentin Adrian Iliescu, „adversarul  său de zi cu zi. După cum se termină un banc născocit pe vremea Împușcatului, spunem și noi precum în banc: „Deci, se poate . Se poate să fi echilibrat, corect și clarvăzător. Se poate să recunoști cu fair play calitățile unui subiect malaxat la comandă. Într-un alt articol, „inginerul de ziare  ne face să-i iertăm subiectivismul dovedit în prezentarea unor așa-zise adevăruri, adevăruri comandate lui și nerecunoscute public, articol intitulat „Și ziariștii plâng câteodat㠝. Impresionant adevăr, dar și mai impresionantă este sinceritatea sa transcrisă prin pasajul de mai jos: „Pentru a putea să continui să fii ziarist, e nevoie să ai curent în casă, să ai conexiune la Internet și să ai pâine pe masă. Și îi rog pe cititorii care nu cunosc lumea presei locale să nu râdă: pentru cele enumerate mai sus e nevoie de contravaloarea lor în compromis. Acestea fiind zise, iată că am ajuns să și zâmbesc. Am curent, conexiune și mai mult decât pâine. Oare câte adevăruri nespuse au costat toate lucrurile astea?  Dar despre compromisul cu conștiința nu spune nimic!

Stăm și ne întrebăm dacă Opoziția mai șitie să facă altceva decât moțiuni de cenzură și să împiedice actuala conducere să pună în aplicare planurile pentru a mișca ceva din loc. Opoziția, cu cei doi papagu și “ Victor Ponta și Cr(et)in Antonescu, pe care i-au băgat în față Iliescu și Patriciu, pe post de berbeci, împotriva actualei conduceri, speră să aibă succes. Nu ați avut nimic de învățat de la alegeri, pui de papagali? L-am votat pe Constantinescu (greșeală), după care am zis că nu mai votez. Păi, mă lasă imbecilii de la PSD și PNL să votez pozitiv cumva? Toate voturile mele de după 1990 au fost negative. Împotriva lui Iliescu, Năstase, Geoană și așa mai departe… Trebuie să-mi cadă mâna să votez pe unul ca Antonescu sau Geoană! Ei mă forțează să-i dau votul omului lui Băsescu… Teodor Baconschi. Să-i ia dracu ™ de neisprăviți, că-i plină ne-clasa politică românească de ei! Poporul e sătul de oameni care dau cu parul, ar dori pe cineva care să facă și ceva concret, să vină cu un plan de schimbare, să îndemne la unitate națională, să ajute ca țara să meargă într-un sens bun. Voi nu faceți nimic decât să-l huiduiți, ca la colț de stradă, pe președintele țării. Să vă fie ru șine, nimeni nu mai are încredere în voi și de asta veți pierde alegerile. Luați golănoii ăștia din frunte și fiți un pic mai constructivi, nu mai învrăjbiți lumea, ca să o scoateți în stradă. Formarea unui guvern de criză responsabil, care să oprească declinul economic și social  “ zic papagu și. Și de unde luați oameni pentru acel guvern responsabil ? Îl scoateți pe Cătălin Voicu și-l puneți ministru de Interne, îl puneți pe Patriciu consultant economic, îl puneți pe Crin ministrul Educației și pe nașul Poanta ministrul Relațiilor interne sau ca ministrul de Famiglie. Ca prim-ministru îl puneți pe claponul ăla de Năstase? Pe Boc și pe Băsescu îl puneți în locul actual al lui Voicu și cu vuvuzelele voastre moarte faceți economia să duduie? Renunțați la toate împrumuturile FMI, ca să vă împrumutați la Banca Å¢iriac cu 15% dobândă, că e băiat bun ăla? Pe Iliescu îl puneți ministrul tipografiei de făcut bani și dă-i, nene, bătaie. Noua bancnotă de 10.000 mii lei noi va fi cu chipul lui Iliescu, care vă zâmbește. Ne facem toți milionari.

– Balada Neuronului

Motto:

Știu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj (Ion Creangă)

*

Când m-am născut, i-am chinuit pe medici multe zile

Că aveam corpul mititel și-un cap de patru kile,

Din prima clip-am început să țip vrute-nevrute,

Să dovedesc că am IQ de peste două sute.

*

O ursitoare a venit, cam plină de hormoni,

Invidioasă, mi-a prăjit un sfert din neuroni

Că mi-a menit să fiu la fel cu Goethe și Pascal

Și am rămas din prima zi doar super-genial.

*

Când eram mic, tăticul meu avea un obicei

Să mă arunce „hopa-sus  de îmi săreau scântei,

Tavanu-n casă era jos, așa ajuns-am deci

Un simplu geniu cu-n IQ de-o sută și cincizeci.

*

La șicoală m-am cam plictisit, n-ai unde să gândești

C-așa-i programa la români, te pun doar să tocești.

Profesorii sunt plictisiți și vai de mama lor

Iar la sfârșit m-au decretat elev strălucitor .

*

În Poli  unde-am vrut s-ajung expert calculatoare ,

M-au îndopat cu fizică, chimie și motoare,

Așa că neuronii mei, murind de-atât plictis,

IQ-ul mi l-au scufundat sub medie, precis.

*

Apoi armata, chiar de-a fost făcută la redus ,

E-acela și loc în care, șitiți, gândirea e în plus.

Și-a trebuit să îmi cobor IQ-ul la cincizeci

Ca să pot rezista ușor cu-atâția șiefi zevzeci.

*

Calvarul nu s-a întrerupt, că parc-am dat în boală

Și m-am îndrăgostit lulea de-o blondă naturală

Ea mi-a promis că nu mă ia decât când sub breton

Voi mai avea, la fel ca ea, un singur neuron.

*

Chiar și așa, cu-n neuron, eu nu mă simt sărac

Din el, măi cititorule, o parte-aș vrea să-ți fac.

Îmi zici că ai destui? Nu cred, ce-mi spui e ireal

Că altfel n-ajungeai citind aici pân ™ la final.

– Domne, eu am o problemă. Nu-mi este foarte clar: Partidul Conservator va vota tot, în întregime, moțiunea de cenzură? Adică toți trei deputații? Dar vor fi toți prezenți? Sută la sută? Sunt într-un singur glas? Că văd tot timpul că apare unul cu două prenume (minoritarii au, de obicei, 2 prenume, dar ăsta pare mai alb) și zice: Partidul Conservator va face, va drege… . Și totu și, dacă lipsește unul dintre ei este aproape de o răzmeriță, nu?, pentru că o treime din partid nu și-a exprimat, pe față, sprijinul. Ceea ce înseamnă că mai bine de 58 de români, câți au votat ecspre  cu conservatorii (neamuri, colegi de serviciu, doi indivizi matoi – care aveau probleme să nimerească altă pătrățică cu șitampila) nu s-au putut exprima clar: sunt de acord cu moțiunea de cenzură? Dar dacă domnul Andon, pe care nu l-am prea văzut în ultimul timp, are vreun proces cu o hotărnicie pe la Mizil și lipsește, înseamnă că majoritatea calificată (2 treimi) din Partidul Conservator este împotriva moțiunii? Că aici, la moțiune, dacă nu votezi pentru  e ca și cum ai fi fost împotriv㠝, e pe adunare, nu pe ie șit din sală. Apropo, dacă, din obișnuință, ies ăștia din sală, că ei așa s-au obișnuit, când e de votat ei ies din sală, ce se întâmplă? Probleme mari cu moțiunea asta, zău!

– Cui ar folosi suspendarea și schimbarea președintelui Băsescu? Păi, ar folosi Moscovei care ar scăpa astfel și de ultimul președinte est-european antirus (după ce a scăpat în condițiile șitiute de președintele polonez). Rusia este direct interesată ca România să nu progreseze pe orice plan. Ar deveni și România un model pentru populația Moldovei și Ucrainei. Că este generator de conflicte suntem de acord! Dar conflictele sunt singurele generatoare de progres ale societății umane. România nu a progresat, pe vremea lui Iliescu, pentru că era liniște: în spatele acestei liniști au apărut marile averi de astăzi, economia s-a prăbu șit, inflația a atins cote de neimaginat, a apărut Adrian Năstase cu reale apucături de dictator sud american, etc. Când ridică cineva capul erau chemați minerii, iar alții, din opoziție, erau cumpărați (vezi cazul Patriciu). Problema societății românești nu sunt conflictele ci modul în care societatea românească este pregătită să le gestioneze inteligent. Iar aici tot poporul român păcătuiește grav. Este drept că în momente de criză rolul clasei politice este determinant, dar cui să-i ceri? Atunci hai să-l ascultăm un pic pe Mugur Isărescu ca măcar în domeniul economic unde este priceput este o voce lucidă.

Pataliputra