Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 9 noiembrie 2017

• Supărare mare pe capul consilierilor judeţeni liberali! • Şi că tot vorbim despre şedinţa extraordinară de miercuri, 8 noiembrie 2017, preşedintele CJ Vâlcea Constantin Rădulescu o aşteptase pe Mihaela Andreianu cu un buchet de flori, pe care trebuia să i-l dăruiască în numele instituţiei cu ocazia zilei de nume. • Cine zicea că la Vâlcea nu se oferă salarii mari se înşeală! • Noul mall din Râmnicu Vâlcea prinde contur şi este aşteptat cu nerăbdare de mii de persoane dornice să-i calce pragul, mai ales de sărbători. • Un drum judeţean care a dat mari bătăi de cap autorităţilor timp de 12 ani începe să se deterioreze • Președintele Iohannis retrimite la Parlament legea prin care sunt dați afară directorii din școli!

• Supărare mare pe capul consilierilor judeţeni liberali! Supăraţi că nu au fost arătaţi la popor după prima şedinţă extraordinară din noiembrie, aceştia şi-au dat în petec, cei drept, nu în faţa camerelor de filmat, ci între ei, în a doua întâlnire organizată în data de 8 noiembrie, în care aleşii au avut de aprobat modernizarea unor drumuri judeţene. Liberalii au comentat atunci la mai multe puncte, însă, cum niciun post de televiziune nu a fost prezent, conducerea CJ Vâlcea a postat în spaţiul public doar anumite pasaje din şedinţă, fapt ce i-a nemulţumit pe penelişti. Acum, în şedinţa de miercuri, singurul care a comentat a fost Victor Stănculescu, care a cerut lămuriri referitoare la plata salariilor din Consiliul Judeţean Vâlcea. După ce vicele Valer Tudor l-a liniştit pe tânărul avocat, spunând că situaţia este sub control… spiritele s-au potolit… şi şedinţa s-a terminat, în mai puţin de un sfert de oră.

• Şi că tot vorbim despre şedinţa extraordinară de miercuri, 8 noiembrie 2017, preşedintele CJ Vâlcea Constantin Rădulescu o aşteptase pe Mihaela Andreianu cu un buchet de flori, pe care trebuia să i-l dăruiască în numele instituţiei cu ocazia zilei de nume. Numai că nici ea, nici celălalt sărbătorit din Consiliu, Gabriel Tomescu, nu au fost prezenţi la şedinţă. Preşedintele Rădulescu a spus că îi iartă având în vedere că e ziua lor, însă le-a transmis liberalilor să le spună sărbătoriţilor că îi aşteaptă la el în birou sau la următoarea şedinţă pentru a le ura „La mulţi ani!” cu întârziere. Mai bine mai târziu decât niciodată!

• Cine zicea că la Vâlcea nu se oferă salarii mari se înşeală! Un salon privat din Râmnic caută personal cu studii de specialitate, dar şi cu experienţă, post pe care oferea un salariu de 1.000 de euro pe lună, la care se adaugă şi comision! Culmea este că postarea a fost ştearsă după câteva zile, aşa că putem trage concluzia că postul a fost şi ocupat.

• Noul mall din Râmnicu Vâlcea prinde contur şi este aşteptat cu nerăbdare de mii de persoane dornice să-i calce pragul, mai ales de sărbători. Unii se întreabă însă ce se va întâmpla cu vechiul mall, din centrul municipiului, dacă puterea de cumpărare se va îndrepta spre zona CPL. Gurile rele spun că acesta ar putea da faliment dar ar reprezenta o oportunitate imobiliară de alţi oameni de afaceri, care l-ar putea transforma în altceva. Nu ar fi ceva neobişnuit să i se spargă tot în capul edilului şef al Râmnicului, Mircia Gutău. Primarul a spus de mai multe ori în glumă că, de câte ori se construieşte ceva nou în municipiu, se spune că Gutău e în spatele afacerii!

• Un drum judeţean care a dat mari bătăi de cap autorităţilor timp de 12 ani începe să se deterioreze. Deşi lucrarea a fost efectuată anul acesta, artera care face legătura între mai multe localităţi a început să crape, spre disperarea edililor din zonă. Asta după ce autorităţile au efectuat reparaţii pe acest tronson în mai multe puncte şi anii trecuţi. Cauzele acestei probleme ar putea fi faptul că pământul se mişcă în zona respectivă, ori că lucrările au fost efectuate prost.

• Președintele Iohannis retrimite la Parlament legea prin care sunt dați afară directorii din școli! Preşedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea art. 258 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, care vizează situaţia vacantării funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar.
Astfel, potrivit alin. (71) al art. 258, nou introdus prin legea transmisă la promulgare, în cazul prevăzut la alin. (7) al aceluiași articol, în funcțiile rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs pot fi numite persoane în funcția de director interimar și director adjunct interimar cu avizul consiliului de administrație al școlii până la organizarea concursului.
Potrivit șefului statului, această nouă reglementare ridică însă o serie de probleme sub aspectul corelării cu actualele prevederi ale alin. (7) al art. 258 la care alin. (71) nou introdus face trimitere, cu importante consecințe în aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea ei de către Parlament.
Astfel, potrivit alin. (7) al art. 258, în cazul vacantării funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, numit prin detașare în interesul învățământului, prin decizia inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanelor solicitate.
„În primul rând, din analiza comparată a celor două alineate menționate, nu rezultă cu claritate dacă noua condiție introdusă la alin.(71) – a obținerii avizului consiliului de administrație al școlii de către persoanele care sunt numite în funcția de director interimar și director interimar adjunct – înlocuiește condițiile de numire în funcție prevăzute de art. 258 alin. (7) sau reprezintă doar o condiție suplimentară” se arată în cererea de reexaminare.
În al doilea rând, preşedintele semnalează că cele două alineate operează cu noţiuni diferite, respectiv: „funcţiile rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs” (a se vedea alin. 71), prin raportare la „cazul vacantării funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar” (a se vedea alin. 7). ”Astfel, nu este cert dacă perioadele de timp la care se referă alin. (71) sunt aceleaşi cu cele vizate de alin. (7), aspect care poate conduce la o aplicare neunitară a legii în practică. Din această perspectivă, semnalăm că, în acord cu normele de tehnică legislativă, în cazul în care din dispoziţia normativă primară a unui articol decurg, în mod organic, mai multe ipoteze juridice, acestea vor fi prezentate în alineate distincte, asigurându-se articolului o succesiune logică a ideilor şi o coerenţă a reglementării (art. 48 alin. 1 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative). Faptul că legea aflată la promulgare nu a modificat alin. (7) al art. 258, ci a introdus un alineat distinct, pare să susţină faptul că se referă la ipoteze juridice distincte, care însă intră în contradicţie cu prevederile alin. (7) la care face trimitere”, arată Klaus Iohannis.