Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 9 mai 2016

• A început campania electorală. De acum, nu mai avem voie să criticăm… • Săptămâna trecută, înainte de declanşarea campaniei electorale, Mircia Gutău, candidatul PER Vâlcea la Primăria Râmnicului a anunţat că se va întâlni cu peste 1000 de votanţi… • Oricât am fi de supăraţi pe ziaristul George Smeoreanu, nu putem să nu-l felicităm… • A început sezonul șobolanilor care abandonează corăbiile pe cale să scufunde. • I-auzi aciulea: în septembrie 2011, Nicolicea l-a atacat de la tribuna Parlamentului, pe fostul coleg de partid Victor Ponta… • După cum se știe, după ce Radu Măzăre s-a ocupat de turismul de pe litoral, în Constanța au năvălit turiștii mai ceva ca pelerinii la Mecca.

• A început campania electorală. De acum, nu mai avem voie să criticăm candidaţii partidului cu care s-a semnat contractul de susţinere electorală. Acest lucru este un fel de ştirbire a libertăţii presei. Suntem şantajaţi, printr-o clauză expresă şi, nu avem voie să o încălcăm, dacă vrem să primim banii oferiţi de partidul respectiv. Nu cred că a existat vreodată (sau în vreo ţară) asemenea oprelişti la democraţie. Dar noi nu ne conformăm. Cum dracu’ să o facem când candidatul (etern!) la primăria Râmnicului, Remus Grigorescu, ocupantul locului IV în sondajul general făcut, se laudă pe Facebook că este pe primul loc? Da, ar putea avea dreptate, dar numai dacă întoarcem clasamentul cu fundul în jos. Ne-a distrat teribil calculul electorilor favorabili făcut de el, a la Pristanda: „Mă votează, mai întâi familia 7 – voturi, apoi foştii studenţi (anterior a fost conferenţiar universitar la „Facultatea de la Barieră”) – 200 de voturi, aceştia au câte 5 voturi – 1000 de voturi, apoi se adaugă votanţii partidului şi… gata 16.000. Sunt primar!”. Ce simplu este. Numai că Remus al nostru (nu al Lupoaicei) este născut să piardă, să concureze singur şi să iasă pe locul doi. Ca atare, îl vom vedea iar peste 4 ani, candidând de la un alt partid de buzunar şi tot pe locul IV va ieşi. C’aşa-i este scrisă soarta!

• Săptămâna trecută, înainte de declanşarea campaniei electorale, Mircia Gutău, candidatul PER Vâlcea la Primăria Râmnicului a anunţat că se va întâlni cu peste 1000 de votanţi, la o acţiune de socializare, în incinta unui mare restaurant din capitala de judeţ. Adversarii săi s-au şi şi repezit să comenteze negativ, pe Facebook, anunţul său. Neţinând cont că se exprimă în spaţiul public, un număr de 5 râmniceni îndoctrinaţi şi plini de ură, l-au gratulat cu expresii gen „moldovean împuţit”, „javră de moldovean” etc., pentru care vor ajunge la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC). Are şi Râmnicul uscăturile lui, dar asta nu înseamnă să nu-şi primească pedeapsa pentru insultele aduse. Nu trebuie să depună Mircia Gutău denunţul, ci oricare cititor nemulţumit de atitudinea oamenilor aceştia bolnavi de ură sau plătiţi de oameni de afaceri veroşi. Ceea ce ni s-a părut destul de caraghios a fost faptul că ziaristul George Smeoreanu – editorul unui ziar on-line, cunoscut cu ieşiri critice la adresa lui Gutău, a venit la restaurantul cu pricina, ca să se convingă că vor fi 1000 de participanţi. A venit, a mâncat o friptură, a băut un pahar cu apă şi a plecat. Înţelegem că nu a plecat supărat, din moment ce în ediţia de a doua zi, în cuvinte puţine – semn de „dezamăgire” – a punctat evenimentul menţionând că prezenţa susţinătorilor candidatului PER a fost de… 1100 de participanţi. Văleu, mamă, ce umilinţă îşi vor lua detractorii lui Mircia Gutău şi bolnavii de ură care sunt deja cunoscuţi şi monitorizaţi!

• Oricât am fi de supăraţi pe ziaristul George Smeoreanu, nu putem să nu-l felicităm pentru articolul publicat în „Criterii” sub titlul de „Cât merită Vâlcea din partea unui ziarist?”. Merită macar citit (pe on-line) pentru că spune esenţa comportării în politicul teritorial şi condiţia ziaristului local umilit, batjocorit şi desconsiderat de cei care ar trebui să aibă ochi şi urechi să vadă şi să audă adevărurile fol-goluţe semnalate de presă. Jos pălăria, domnule George!

• A început sezonul șobolanilor care abandonează corăbiile pe cale să scufunde. Eugen Nicolicea, ditamai vicepreședintele UNPR, a părăsit fără regrete partidul interesului național și al generalilor făcuți la apelul bocancilor. Nicolicea, supranumit și JIGODICEA, prietenii știu de ce, a invocat sibilinic „mai multe motive personale” pentru a explica mișcarea lui de stânga-mprejur. „Principalul este că m-am întors acasă”, a oftat el umed, ca și când în anii când a fost la UNPR ar fi fost la curve. Acasă? Ei, da, la PSD, acolo de unde a plecat. Nu știm dacă foștii tovarăși de muget și simțiri au sacrificat boul cel gras în cinstea întoarcerii vițelului risipitor.

• I-auzi aciulea: în septembrie 2011, Nicolicea l-a atacat de la tribuna Parlamentului, pe fostul coleg de partid Victor Ponta, despre care a afirmat că „a dus o viața de aurolac la Paris, dormind în gară, spălându-se în fântânile arteziene și trăind din banii din cărucioarele din gară”. Și asta după ce același Jigodicea a atacat PSD-ul la doctrină și pe Ponta la corupție: „Având în vedere atacurile demagogice făcute de Victor Ponta, preşedintele PSD, vă rog să comparaţi proiectul social-democrat iniţiat de către UNPR cu propunerile de satisfacere a clientelei politice, şi anume reducerea taxei pentru activitate corectă – mă refer la taxa care se depune garanţie pentru executarea bunei lucrări – o mutare în favoarea regilor asfaltului, făcută de către Victor Ponta, alintat de noi, cu drag, Pontănacul”, spunea Nicolicea. E de așteptat o colaborare fructuoasă între Pontănac și Jigodicea, în cazul în care Pontănacul va deveni preşedintele Camerei Deputaţilor. Că ăștia de la PSD nu au nicio greață să lingă unde au scuipat. Și viceversa.

• După cum se știe, după ce Radu Măzăre s-a ocupat de turismul de pe litoral, în Constanța au năvălit turiștii mai ceva ca pelerinii la Mecca. Este motivul pentru care Bonduelle de trei papuci ar fi semnat un contract de consultanță tocmai la dracu în praznic. Radu Mazăre va fi consultant pentru dezvoltarea urbană şi turistică, undeva la Mare Roșie. Ca Moise. Ne pleacă valorile. Așa ne trebuie dacă nu știm să le prețuim cum se cuvine. Singura necunoscută, Răducu va evolua acolo în costumele de papagal de la Constanța sau va apela la resurse locale? Cum, necum, drum bun, Radule, cale bătută. Și să ne trimiți niște ilustrate cu piramide sau cu ce gagici umblă pe-colo, așe, mai dezbrăcate.