Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: arhiva Vocea Valcii

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 7 martie 2016

Foto: arhiva Vocea Valcii• Mai mare râsul! La gala de lansare a candidaţilor PNL Vâlcea unul dintre liberalii aruncaţi în luptă ce s-a dat „cocoş” pe scenă şi a ţinut un discurs de campanie a fost primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat • Senatorii din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului au îngropat o nouă propunere de reducere a numărului de parlamentari • Fostul deputat PSD din Drăgăşani, Vasile Bleotu, se reinventează politic • La sfârşitul lunii martie, chestorul Ion Stoica – actualul inspector şef al Poliţiei Vâlcea, va împlini vârsta de pensionare • PSD Vâlcea se reorganizează la Voiceşti, după trădarea primarului Vătafu • Clopotele din bisericile catolice bat în fiecare zi la ora 12.00 în întreaga lume

• Mai mare râsul! La gala de lansare a candidaţilor PNL Vâlcea unul dintre liberalii aruncaţi în luptă ce s-a dat „cocoş” pe scenă şi a ţinut un discurs de campanie a fost primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat. Ilar a fost totuşi momentul prezentării sale, când pe panoul unde era proiectat numele său a apărut şi un slogan de campanie, pe care Fârtat intenţionează să-l folosească în campania electorală. Ei bine, omul spune despre el că are „Viziune şi eficientă, implicare şi devotament!”. Şi nu îl contrazicem! Numai că, noi spunem că are viziune şi eficienţă în „încălcarea legii şi în cheltuirea anapoda a banului public” şi nu degeaba este judecat într-un proces penal, dar şi implicare şi devotament în politică, pentru că nu de puţine ori a fost acuzat că pune mai presus de orice interesele politice şi de grup ale apropiaţilor săi, în dauna cetăţenilor din Horezu.

• Senatorii din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului au îngropat o nouă propunere de reducere a numărului de parlamentari de la 500 la 300. Recent, senatorii, membri ai comisiei, în unanimitate, au dat aviz negativ unei propuneri legislative, care vine întâmpinarea voinţei cetăţenilor români, exprimată prin referendum, de reducere a numărului de parlamentari. Printre aleşii din Senat care au demonstrat încă o dată cât de mult îi „preocupă” voinţa poporului se numără şi senatorul PNL de Vâlcea, Adrănel Cotescu.

• Fostul deputat PSD din Drăgăşani, Vasile Bleotu, se reinventează politic. Supărat nevoie mare că social-democraţii vor ieşi tot cu primarul Cristian Nedelcu şi la alegerile din iunie 2016, fostul parlamentar i-a dat pe pesedişti pe uşă afară din sediul de partid, clădire care îi aparţine.

Acum, clădirea lui Bleotu a devenit sediu pentru partidul lui Geoană, PSRO, iar candidatul cu care vor ieşi oamenii lui Geoană la primăria Drăgăşani este fostul administrator public al primăriei Prundeni, Florea Marian.

Liberalii îşi freacă mâinile de bucurie pentru că oamenii lui Geoană vor rupe voturi de la social-democraţi şi deja, aripa lui Bleotu este cu un picior în afara PSD.

• La sfârşitul lunii martie, chestorul Ion Stoica – actualul inspector şef al Poliţiei Vâlcea, va împlini vârsta de pensionare şi, aşa cum spuneam într-un articol anterior, se pare că MAI i-a refuzat de două prelungirea carierei. Ca atare, chestorul mai mult ca sigur va pune casca-n cui şi se va retrage din breasla poliţiştilor, după o carieră fulminantă. Problema este însă că, deocamdată, soarta IPJ Vâlcea este incertă. Din câte am reuşit să aflăm, unul dintre puţinii care ar putea prelua în aceste momente funcţia de comandă este comisarul – şef Ilie Voica, adjunctul Poliţiei, mai ales că eternii candidaţi la această funcţie – Florian Marin şi Nicolae Sărdărescu – s-au pensionat şi au ales să intre în politică, devenind colegi la PSD. Numai că, se pare că Voica ar fi spus în anumite cercuri că nu-şi doreşte să devină inspector – şef, pozând într-un personaj modest cum nu prea ni-l imaginăm. Dacă însă ceea ce spune Voica este adevărat, atunci MAI ar putea veni cu alte variante. Una dintre ele este aducerea unui personaj din alt judeţ, până la organizarea unui concurs pentru postul de inspector – şef al IPJ Vâlcea, post pe care chestorul Stoica l-a ţinut ocupat până acum, deşi în ultimii trei ani el a activat în cadrul Ministerului de Interne.

• PSD Vâlcea se reorganizează la Voiceşti, după trădarea primarului Vătafu, care după 20 de ani de politică social-democrată, nu s-a mai regăsit şi a defectat la liberali. După plecarea lui Vătafu, pesedişti au găsit soluţia câştigătoare la Voiceşti. Este vorba despre Adrian Mihăescu, fiul celui care a pierdut alegerile în 2012 în faţa lui Vătafu la 5 voturi. Duminică, 6 martie a.c., a avut loc la Voiceşti Adunarea generală extraordinară a PSD Voiceşti, Adrian Mihăescu, fiind ales preşedinte şi votat drept candidatul PSD pentru primăria din localitate. Trebuie menţionat şi faptul că până ieri, tatăl lui Adrian Mihăescu a fost preşedinte al organizaţiei ALDE din localitate.

„Comună mică, orgolii mari. Mihăeştii sunt importanţi la Voiceşti. Vătafu o să piardă alegerile, mai ales că oamenii din Voiceşti sunt cu PSD trup şi suflet. O să fie luptă mare, în campanie”, spun oamenii din Voiceşti, cunoscători ai politicii locale.

• Clopotele din bisericile catolice bat în fiecare zi la ora 12.00 în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă neîntrerupt de peste cinci sute de ani şi are o legătură directă cu Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei.

Victoria acestuia la Belgrad, împotriva armatei turceşti condusă de Mahomed al II-lea, în anul 1456, i-a adus voievodului transilvan recunoştinţa întregii lumi catolice.

Ca omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Iancu de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieţii sale de papă” şi a decretat, printr-o bulă papală emisă pe data de 6 august 1456, ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare zi la ora 12.00. Această practică, a trasului clopotelor de amiază, este atribuită în mod tradiţional sărbătoririi internaţionale a victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul Constantinopolului. Voievodul transilvan Iancu de Hunedoara a murit însă din cauza ciumei, la câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, în tabăra militara de la Zemun. Mormântul acestuia se află în Catedrala Romano-Catolică de la Alba Iulia, iar pe sarcofagul de piatră al voievodului sunt ilustrate scene de luptă. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Până şi sultanul Mahomed al II-lea (Mehmed II) i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.