Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 4 mai 2017

• Adrian Cosac, viceprimarul localității Vlădești din județul Vâlcea, a devenit primar, după ce titularul Sorin Ghiță a pierdut procesul intentat de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie • deputatul Cristian Buican i-a solicitat domnului Ministru Florian-Dorel Bodog demararea urgentă a demersurilor pentru achiziționarea unui aparat RMN pentru Spitalul Județean Vâlcea • Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, audiat în dosarul “Motorina”, le-a spus judecătorilor de la instanţa supremă că se întâlnea cu Codruţ Marta şi cu Elan Schwartzenberg la restaurant

• Adrian Cosac, viceprimarul localității Vlădești din județul Vâlcea, a devenit primar, după ce titularul Sorin Ghiță a pierdut procesul intentat de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ghiță a fost declarat incompatibil în anul 2014 pentru că în perioada 2009-2012, a ocupat simultan funcţia de primar şi cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Vlădeşti. O aberație, dar trăim în România și iată că aceste lucruri chiar se întâmplă. Așadar, Ghiță a rămas fără mandatul de primar și începând cu data de 20 aprilie 2017, prin Hotărâre de Consiliu Local, la conducerea administraţiei locale din Vlădeşti se află Adrian Cosac. Acesta a fost viceprimar la Vlădești în perioada 2008 – 2017.

Adrian Cosac este un apropiat al fraților Rădulescu de la PSD Vâlcea, președintele și strategul social-democrat, mai ales că soția proaspătului primar este doamna de fier de la Hotelul Livadia din Olănești, acolo unde Lucian Rădulescu este director. Unii răutăcioși spun că doar cu numele și că, de fapt, doamna Cosac taie și spânzură prin Livadia.

• Prin intermediul unei interpelări adresate Ministerului Sănătății, deputatul Cristian Buican i-a solicitat domnului Ministru Florian-Dorel Bodog demararea urgentă a demersurilor pentru achiziționarea unui aparat RMN pentru Spitalul Județean Vâlcea. De asemenea, președintele liberalilor vâlceni a solicitat suplimentarea fondurilor alocate de CAS Vâlcea acestui tip de investigații și prioritizarea reală și transparentă a listei de așteptare pentru acest tip de analiză medicală de specialitate. Acest demers al deputatului Cristian Buican vine ca răspuns la o investigație jurnalistică realizată de o publicație vâlceană zilele trecute și are ca scop rezolvarea acestei probleme.

Este de apreciat faptul că deputatul Buican, care nu dă nici măcar un scuipat pe presa din Vâlcea, s-a sesizat în urma unui articol, însă proaspătul ales în fruntea liberalilor vâlceni ar trebui să lase ipocrizia la o parte, măcar în informările oficiale. Ce a păzit domnul Buican când CJ Vâlcea era controlat de el și Păsat? De ce nu a cumpărat atunci un RMN că și atunci era criză mare și era mare nevoie. Acum, din Opoziție, e ușor să critici? Concret, ce ați făcut domnule Buican când ați fost la putere? Iată, chiar este o întrebare interesantă.

• Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, audiat în dosarul “Motorina”, le-a spus judecătorilor de la instanţa supremă că se întâlnea cu Codruţ Marta şi cu Elan Schwartzenberg la restaurant, dar nu discutau despre afaceri sau favorizarea firmelor acestora şi că plecauseparate de la acele întâlniri de friza paparazzilor, nu pentru a împiedica un eventual filaj.

Chestionat în legătură cu relaţia cu Codruţ Marta şi Elan Schwartzenberg, Blejnar a spus că nu a discutat cu aceştia despre afacerile sau firmele lor.

“Nu am vrut să ascund nimic acolo şi nici să acopăr activitatea nimănui. Cu Viorel Comăniţă, fost director al Vămilor, nu am vorbit despre Nemeş şi firmele lui. Discuţiile menţionate în hotărârea instanţei de fond, cuprinse în convorbirea din aprilie 2012, demonstrează că nu plecam separat. În continuarea convorbirii, eu spun că în respectivul restaurant sunt paparazzi şi o să mă dea la tv. Reticenţa mea de a ne întâlni la restaurant nu era legată de frică, de a mă ascunde de organele de supraveghere, ci eram expus din punct de vedere mediatic”, a susţinut fostul şef al ANAF.

Sorin Blejnar a mai arătat că, în 2009 şi 2011, societatea Excella Real Grup a avut autorizaţia de funcţionare suspendată, dar, de fiecare dată, acţionarii firmei au câştigat în instanţă. “Nu ştiu care a fost motivul pentru care s-a retras autorizaţia Excella de antrepozit fiscal, nu ştiam că nu au produs efecte acele revocări de autorizaţie”, a mai arătat Blejnar.

Judecătorul a dorit să ştie dacă se întâlnea des cu Elan Schwartzenberg şi cu Codruţ Marta, Blejnar spunând că nu aveau frecvent întâlniri.

“Nu cred că mă întâlneam des cu Marta şi Elan. Pe Marta îl cunosc din 1980. Am fost colegi de şcoală generală şi de facultate, am fost colegi la Garda Financiară. A fost inclusiv directorul meu de cabinet, până în aprilie 2010. A mai rămas până în septembrie, când i-am încetat raporturile de serviciu. Nu pot să spun că relaţiile de prietenie dintre noi au încetat după. A acceptat, cu mare greutate, că nu va face parte din echipa mea. Nu pot să spun că ne-am certat, dar nici că ne-am mai vizitat sau văzut destul de des. Pe la începutul lui 2011, a plecat din România şi s-a mutat în sudul Franţei. În vara lui 2011, după supărarea lui că l-am exclus din echipă, m-am deplasat la şedinţa anuală a şefilor ANAF de la Nisa. Atunci, l-am sunat pe Marta şi m-am revăzut cu el, era în iulie 2011. Eram acolo, am ieşit la masă. L-am mai văzut în noiembrie 2011, când m-am deplasat la Londra pentru a mă vedea cu şefii Fiscului de acolo şi Codruţ mi-a dat telefon. Era şi el prin Londra, apoi a plecat, că avea întâlniri”, a povestit Blejnar despre Codruţ Marta, fostul său şef de cabinet, dispărut din 2012.

Despre prietenia sa cu Elan Schwartzenberg, fostul şef al ANAF a arată că-l ştie de peste 10 ani, omul de afaceri fiind naşul lui Codruţ Marta.

“Pe Elan îl ştiu de vreo 10 sau 15 ani, era naşul lui Marta. M-am reîntâlnit cu Marta în ianuarie 2012, când a venit la sediul ANAF. Îmi amintesc că n-am avut timp să stau de poveşti şi am ieşit seara la o masă. Am ieşit cu soţiile, împreună cu Viorel Comăniţă. Marta se ştia cu Comăniţă. Pe Elan l-am văzut o singură dată, cu Comăniţă.

Eram cu cel din urmă în drum spre un local, moment în care m-a sunat Marta, să mergem în altă parte. I-am zis că nu, deoarece sunt cu Viorel. Mi l-a dat pe Elan la telefon, care mi-a spus să ieşim separat şi astfel nu ne mai fotografiază paparazzi. Asta era idea”, a mai spus Blejnar în faţa instanţei.

Întrebat dacă Marta şi Schwartzenberg puteau influenţa numirile din cadrul ANAF, astfel încât să fie aduşi oameni care să protejeze afacerile celor doi, Blejnar a negat, precizând că, din septembrie 2010, Marta nu mai lucra în ANAF.

“Nu s-a putut ţine pe el la ANAF, l-am exclus în 2010 pe motiv că nu-şi făcea treaba la standardele cerute de mine. (…) Expresia «să pun pe cine trebuie» înseamnă că Marta se substituie premierului, care putea să schimbe demnitarii”, a mai arătat Blejnar.

Fostul şef al ANAF a precizat că nu a auzit niciodată numele Radu Nemeş. Instanţa a stabilit următorul termen în dosarul “Motorina” pentru 16 mai.

• Pataliputra