1

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 30 iunie 2014

• Grupul PPE din Parlamentul Europei a nominalizat-o, prin vot secret, pe Adina Vălean – PNL, pentru o poziţie de vice-preşedinte al PPE, reprezentând o premieră • Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă care urmăreşte modificarea legii de organizare a alegerilor pentru preşedinţia României • Unul dintre miniştrii Cabinetului Ponta este finul lui Bercea Mondialu ▪ UDMR, cel mai probabil, va fi scos de PSD de la guvernare în preajma alegerilor • Călin Popescu Tăriceanu a anunţat înfiinţarea „Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale

• Grupul PPE din Parlamentul Europei a nominalizat-o, prin vot secret, pe Adina Vălean – PNL, pentru o poziţie de vice-preşedinte al PPE, reprezentând o premieră. Cea mai frumoasă femeie bărbat din România, europarlamentarul PNL Norica Nicolai a criticat dur decizia lui Crin Antonescu de a muta partidul din familia europeană ALDE în PPE, acuzându-l de faptul că a renunţat la tot pentru ca soţia sa să poată ajunge vice-preşedinte al Parlamentului European, după ce Partidul Popular European (PPE) a desemnat-o pe Vălean candidat din partea grupului politic la această funcţie. Răspunsul Adinei Vălean arată superioritate, inteligenţă şi educaţie: „Cu siguranţă, atacul este o chestiune personală a Noricăi. Funcţia de vice-preşedinte al PE nu îmi aduce maşină, nişte bani în plus la salariu, nu trebuie să gândim româneşte apropo de funcţiile astea, pentru că o funcţie nu înseamnă ceva în plus pentru mine, Adina Vălean, ci doar un program mai lung de lucru în Parlamentul European, dar pentru România şi pentru delegaţia PNL, chiar şi în PPE, să ocupăm o poziţie de imagine este un lucru foarte bun, de care România are nevoie.” Caricatura asta de Nicolai, pusă în capul listei la europarlamentare tocmai de Crin Antonescu, are glas. Mereu în umbra greilor din partid şi obsedată de propria lipsă de valoare, îşi muşcă mâinile de invidie pe nevasta fostului şef… ca între muieri… însă PNL merge înainte. Devine evident că clasa politică din România este o mocirlă care cere folosirea măştii de gaze!

• Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă care urmăreşte modificarea legii de organizare a alegerilor pentru preşedinţia României care a şi fost adoptată. S-a prevăzut desfiinţarea secţiilor de votare speciale, astfel încât dreptul de vot să poată fi exercitat la orice secţie de votare, în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu. O iniţiativă similară, atacată în 2011 chiar de PSD. În 2011, actualul ministru de Externe, Titus Corlăţean, pe atunci senator PSD, a sesizat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în legătură cu o propunere de modificare a legislaţiei electorale din România încercată de puterea de atunci cu doar cinci luni şi jumătate înaintea alegerilor locale şi cu 11 luni înaintea alegerilor parlamentare. Aceste modificări, arăta atunci Corlăţean, contravin atât legislaţiei româneşti în vigoare, cât şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri.

• Unul dintre miniştrii Cabinetului Ponta este finul lui Bercea Mondialu. Surse apropiate de partidul de guvernământ susţin că Bercea Mondialu este naşul de căsătorie al ministrului pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu. La România TV, informaţia a fost confirmată şi de Gelu Vişan (PMP), care însă nu a nominalizat ministrul înrudit cu Bercea: „Este un ministru care şi acum este în funcţie. Am verificat de mii de ori informaţia. A fost cununat de Bercea. Să iasă el să spună că Bercea îi este sau nu naş. Dacă nu, o să îi spun eu numele”.

• Când în 2007, Tăriceanu – premier pe atunci, se afişa în Italia cu Costică Argint, interlop dat în urmărire generală de autorităţile de la Bucureşti, au fost sau nu angajate instituţia Guvernului şi ţara? Şi-a ales premierul de atunci bine persoanele cu care se afişa, cu care stătea de vorbă? S-a expus sau nu? Poate nu o fi fost informat. Atunci poate nu o fi fost informat nici preşedintele în privinţa lui Bercea, mă gândesc. Tăriceanu este ultimul om din România care poate vorbi despre anturaje nefericite, cât timp chiar şi acum salvează liberalismul împreună cu cel puţin doi potenţiali penali, Chiţoiu şi Silaghi. Buni cunoscători ai vieţii private a Tăriceanului au dat explicaţii mai mult sau mai puţin credibile: cea de-a cincia soţie a sa are legături foarte strânse în zona PSD şi interese majore de afaceri cu conexiuni inclusiv prin zona ALDE.

▪ UDMR, cel mai probabil, va fi scos de PSD de la guvernare în preajma alegerilor, pentru că electoratul maghiar este evident că va vota cu Klaus Iohannis. Alianţa PSD-UNPR-PC (plus PPDD şi viitorul partid al lui Tăriceanu) are asigurată majoritatea în ambele Camere, fără UDMR. Oricum, decizia se va lua în baza unui calcul simplu, statistic: câte voturi ia PSD din Transilvania cu sau fără UDMR. Aducerea lui Ioan Rus la Bucureşti are valenţe electorale în acest sens.

• Călin Popescu Tăriceanu a anunţat înfiinţarea „Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale. Păstrarea identităţii liberale? Aşa păstrare cum o vrea Tăriceanu, prin alianţa cu PSD, este exact ca păstrarea nevestelor pe care le-a pierdut. Trădătorul de partid, javra care a muşcat mâna ce la hrănit, manechin fără familie şi ţară, se întreabă ca prostul, „eu cu cine votez” şi ar vrea să ştie cine e în spatele alianţei PNL/PDL. Nimeni altcineva decât convingerea politică. Javra asta nu are convingeri politice. Se mută la cine dă mai mult, la cine îi aruncă un os mai mare. Nenorocul lui este că nu mor cai când vor javrele. Tăriceanu ne vorbeşte de Brătieni? Ce nesimţit! Prezentatorul ăsta de chiloţi de baie şi trădător al lui Câmpeanu, Constantinescu şi Băsescu vine să ne vorbească de liberali? Tupeul lui e nemărginit. Şi dacă nu ar fi existat Traian Băsescu, el, Ponta şi Voiculescu l-ar fi inventat să poată pune în aplicare şi ascunde toate mârşăviile, hoţiile şi minciunile securisto-comuniste. Rusia a fost şi este prezentă în viaţa noastră, din 1990 şi până acum, iar el, Tăriceanu, este liberal, aşa cum eu sunt fecioară…