Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 29 martie 2018

• Precipitaţiile abundente de la sfârşitul săptămânii trecute i-a lăsat aproape muţi pe reprezentaţii autorităţilor locale din Râmnicu Vâlcea • În sfârşit s-a stins (cât de cât) conflictul de la Mateeşti! • Se pare că primarul Mircia Gutău a îngropat securea războiului cu prefectul Florian Marin • Celebrul protocol de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) va fi declasificat

• Precipitaţiile abundente de la sfârşitul săptămânii trecute i-a lăsat aproape muţi pe reprezentaţii autorităţilor locale din Râmnicu Vâlcea. În timp ce şeful Consiliului Judeţean Vâlcea, Costi Rădulescu, se poza în zonele în care acţionau utilajele Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Vâlcea, cei de la municipiu abia au făcut faţă cu deszăpezirile pe raza oraşului. Cea mai urâtă zi a fost cea de vineri, cel puţin dimineaţa. Din cauză că unii oameni s-au gândit să-şi parcheze maşinile în parcarea centrală pentru a le feri de nămeţi, aceasta a fost umplută până la refuz, lăsând-i pe şoferii veniţi din alte zone ale oraşului sau din judeţ fără loc de a parca în centrul Râmnicului. Dacă principalele bulevarde au fost cât de cat deszăpezite (zicem aşa pentru că nămeţii de pe margine au rămas mai mult timp pe carosabil) zeci de străzi din toate cartierele au fost uitate de autorităţi până la finalul week-end-ului. Nu putem spune că nu s-a intervenit, însă lipsa de personal şi-a spus serios cuvântul, subliniind una din problemele afirmate încă de anul trecut de primarul Gutău: lipsa de muncitori pe stradă, atât la Pieţe Prest, cât şi la ADP.

• În sfârşit s-a stins (cât de cât) conflictul de la Mateeşti! După multe şedinţe amânate, certuri, o măsura de protest – primarul Alexie a intrat în greva foamei, discuţii la Prefectură şi CJ, consilierii localităţii vâlcene au aprobat bugetul comunei. „Întrucât amendamentele noastre au fost acceptate din nou, pentru că în bugetul din 2017 nu au fost realizate în data de 26 Martie, am votat bugetul comunei. Am făcut acest lucru deoarece Alexie, primarul penelist, a înţeles, că localitatea noastră nu trebuie să fie colorată în galben sau altă culoare. Amendamentele noastre au trecut deoarece consilieri PSD au impus primarului liberal un buget destinat oamenilor şi nu unor culori politice. După votarea bugetului, primarul Alexie a declarat ca bugetul s-a aprobat din cauza presiunilor la conducerea partidului PSD Vâlcea. FALS domnule Alexie!!! Menţionez că, nici eu, nici colegii mei, nu am avut nicio presiune din partea preşedintelui PSD Vâlcea ,Constantin Rădulescu. Vom sesiza organele de stat pe anumite aspecte şi declaraţii ale unor şefi judeţeni PNL, dar şi pe anumite chestiuni locale”, se arată într-o comunicare a conducerii PSD Mateeşti. Nicio reacţie răsunătoare nu a venit din partea liberalilor vâlceni, care se pare că se concentrează în această perioadă mai mult pe Râmnic, dar şi pe zona de nord a judeţului Vâlcea.

• Se pare că primarul Mircia Gutău a îngropat securea războiului cu prefectul Florian Marin. La şedinţa festivă de Consiliu Local al primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea edicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România cei doi au stat la aceeaşi masă, având chiar o atitudine cordială. În ultima perioadă, în spaţiul public, primarul Mircia Gutău i-a trimis câteva săgeţi prefectului Marin, ultima dintre ele fiind chiar la şedinţa festivă de la IPJ Vâlcea, de Ziua Poliţiei Râmâne, când Gutău a glumit pe seama faptului că prefectul nu a fost prezent. „Îl aşteptam pe prefectul Florian Marin, dar am înţeles că a fost reţinut. Bine că nu a fost reţinut pentru 24 de ore…”, le-a spus Gutău poliţiştilor prezenţi.

• Celebrul protocol de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) va fi declasificat. Decizia aparţine Ministerului Public, ai cărei reprezentanţi au hotărât că acesta poate fi făcut public.
”La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului menționat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege”.