Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 27 iunie 2016

• Astăzi, conform promisiunii (care, de fapt, este obligaţie profesională datorată) va fi dată publicităţii motivarea neinvestirii primarului ales (cu majoritate zdrobitoare!) Mircia Gutău. • Liderul organizaţiei vâlcene ALDE, venerabilul Dumitru Lovin, nu-şi uită sorgintea comunistă. • În lumina celor întâmplate în United Kingdom, ultimii care i-ar putea critica pe britanici pentru Brexit sunt parlamentarii europeni, în frunte cu Martin Schulz, prietenul lui V.V. Ponta. • În ultima vreme, mulţi denunţători afirmă în fata instanţelor că au fost „obligaţi” de procurori să facă denunţuri ori declaraţii mincinoase, prin ameninţarea cu arestarea.

• Astăzi, conform promisiunii (care, de fapt, este o obligaţie profesională datorată) va fi dată publicităţii motivarea neinvestirii primarului ales (ales cu majoritate zdrobitoare!) Mircia Gutău. A devenit notorie sancţionarea de acum a câştigătorului alegerilor pentru primăria Râmnicu Vâlcea, o ţară întreagă se întreabă „ce se întâmplă la Râmnicu Vâlcea?, şi, în afară de supoziţii, cu nimic nu se poate răspunde. De aceea, ziua asta de luni va fi “ziua victoriei” sau „lunea neagră”. Noi nu punem la îndoială conştiinţa juridică a celui care a dictat hotărârea considerată nedreaptă (de unii sau de alţii), dar nici nu excludem ca să se fi și greşit. Asta pentru că după ce instanţa de la Judecătoria Turnu Severin a admis contopirea pedepselor complementare şi a stabilit că pedeapsa contopită a acestora curge de la data de 25.03.2013, dreptul lui Mircia Gutău de a candida a începând cu data de 25.03.2015, deci de 1 an şi două luni de zile. Așa rezultă din calculele aritmetice! Apoi, sentinţa a rămas definitivă, prin hotărârea Tribunalului Mehedinţi unde s-a judecat nemulţumirea procurorului DNA privind pedeapsa complementară contopită și stabilirea acelei date. Ceva ne spune că judecătorul care a pronunţat invalidarea nu a cunoscut că DNA-ul a făcut apel la Tribunalul Mehedinţi şi nici soluţia pronunţată. Am şi spus că numai cine nu munceşte, nu greşeşte. Aşa că, aşteptăm cu interes motivarea soluţiei, care a pus pe jar municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul şi ţara. Menţionăm că nu este în intenţia noastră criticarea judecătorului semnatar al sentinţei, dar este dreptul nostru, în baza documentelor în posesia cărora ne aflăm, să cerem precizări şi să cunoaştem suportul legal de sancţionare. Aşa cum un judecător emite o sentinţă, după epuizarea fazelor procesuale, în baza cunoştinţelor sale profesionale, probelor administrate şi conştiinţei juridice, tot aşa şi jurnaliştii, respectând Justiția, Legea și personalitatea profesională a judecătorului, poate pune întrebări publice fără a fi considerate “atacuri de ordin personal”. Din lectura tuturor articolelor publicate în presa locală, nu am constatat existenţa unor ilegalităţi şi/sau atacuri la reputaţia completului care a pronunţat sentinţa. Cazul a devenit notoriu şi public, pentru a ne teme de represalii, care, manifestate, afectează însăşi ideea de stat de dreapta, după cum amintește un om al legii într-un micro-interviu dat la sfârșitul săptămânii trecute.

NB – Pentru a-i dezarma pe interesați: De fiecare dată când am amintit de Justiție și judecătorii vâlceni, am dovedit un respect principial, tăcând și când aveam argumente să vorbim. Dar credem în faptul că și judecătorii pot greși, din moment ce sentințele diferă de la o instanță la alta și, chiar ICCJ admite că o sentință definitivă poate fi revizuită (cazul Iohannis)…

• Liderul organizaţiei vâlcene ALDE, venerabilul Dumitru Lovin, nu-şi uită sorgintea comunistă. Dumnealui a început să se manifeste, în cadrul organizaţiei judeţene, ca un dictator, drept pentru care 15 membri – cu o mică vechime în noul partid, dar cu o mare spaimă față de renaşterea autocraţiei de partid – vor să demisioneze. De aceea, ei au pregătit un memoriu pe care-l vor înmâna preşedintelui naţional Călin Popescu Tăriceanu, cerând ca Lovin să fie pensionat şi din politic. Cu biciul şi vorbele urâte, nu se poate face politică. Iar pe tovarășul lider l-au cam părăsit nervii!

• În lumina celor întâmplate în United Kingdom, ultimii care i-ar putea critica pe britanici pentru Brexit sunt parlamentarii europeni, în frunte cu Martin Schulz, prietenul lui V.V. Ponta. Pentru că această instituţie a fost – pe bună dreptate – simbolul risipei din UE. Costă zeci de milioane de euro anual doar plimbarea lunară de la Bruxelles la Strasbourg, asta pentru că Franţa vrea să ţină această instituţie pe teritoriul ei. Plus salarii şi beneficii uriaşe pentru o instituţie a cărei utilitate îmi este şi mie neclară. Unde, repet, suntem reprezentaţi de Grapini şi un lot de neveste de ştabi. Ca UE are nevoie urgentă de restructurare din temelii, este dincolo de orice îndoială. Însă, din păcate, pe Grapini et co., noi i-am trimis acolo prin vot, deci nu-l putem înjura pe Schulz pentru asta. Cel mult ne putem da singuri palme în faţa oglinzii. Încă nu ştiu dacă să plâng sau să mă tăvălesc de râs la gândul că, în 2019, anul decisiv pentru ieşirea Marii Britanii din UE, preşedinţia Uniunii este asigurată de România, care trebuie să coordoneze nişte negocieri super-complicate. Negociază Grapini, Creața sau Norica?

• În ultima vreme, mulţi denunţători afirmă în fata instanţelor că au fost „obligaţi” de procurori să facă denunţuri ori declaraţii mincinoase, prin ameninţarea cu arestarea. După Bica, acum avem cazul Şova, ele fiind cele mai cunoscute, însă sunt şi alte situaţii la nivelul întregii ţări. Acest lucru se completează cu împrejurarea ca DNA a recunoscut, prin comunicate de presă, că a făcut un parteneriat cu SRI în materia interceptărilor convorbirilor în dosare de răsunet, fapt sancţionat de CCR. Este evident că DNA şi SRI şi-au construit o „metodologie de investigaţie operativă” bazată pe abuz, intimidare şi nelegalitate. Iar efectele se văd astăzi, în declaraţiile denunţătorilor care recunosc „înţelegerea”. Este finalul acestui binom, este eşecul acestui mod de lucru. Este nevoie de alte persoane care să readucă legalitatea în dosarele penale, e nevoie de o altă abordare în metodologia de investigaţie. E timpul demisiei celor care au făcut din denunţuri mincinoase o regulă şi din interceptări „regina probelor” şi, anchetării lor cel puţin pentru abuz în serviciu. „Octavian Graure a declarat în fața magistraților ICCJ – și s-a consemnat la dosar – că a fost chemat informal de procurorul Jean Uncheșelu și timp de 3 ore acesta i-a cerut să declare că știe de o înțelegere între Șova, Ciurel și Ponta prin care să-i se dea bani lui Ponta. Pentru că Octavian Graure a spus foarte clar că nu știe de așa ceva, procurorul Uncheșelu l-a amenințat că îl va aresta și că va sta 15 ani în închisoare. După ce Graure a refuzat să spună ceva despre care nu avea cunoștință, procurorul i-a înmânat un proces verbal din care rezulta că e suspect și l-a dat afară din birou. Procurorul Uncheșelu recidivează, după ce s-a aflat că a făcut presiuni asupra unui om de afaceri să îl denunţe pe Preşedintele Traian Băsescu”.