Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 23 martie 2017

• Fostul senator PSD Laurențiu Coca, s-a întors la Senat • , subprefectul Aurora Gherghina nu a avut aceeași soartă ca și prefectul Radu Renga • Umblă vorba prin târg că fostul manager al Maternității Vâlcea, dr. Marian Stoica și-a mutat afacerile medicale tocmai în Franța • Transalpina ar putea fi deschisă în data de 15 aprilie 2017 • Evenimente importante care marchează Ziua Poliției Române sunt în plină desfășurare la Vâlcea • Interesantele CV-uri ale șefilor Jandarmeriei

• Fostul senator PSD Laurențiu Coca, s-a întors la Senat, însă nu ca reprezentant al acestui for, ci ca funcționar al primei instituții legislative a țării. Laurențiu Coca a candidat din partea PSD la alegerile parlamentare, aflându-se pe poziția a doua pe lista pentru Senat, după o competiție internă în interiorul PSD Vâlcea.

• Deși prefectul de Vâlcea, Radu Renga, a fost schimbat în ședința de guvern din data de 22 martie 2017, subprefectul Aurora Gherghina nu a avut aceeași soartă. Doamna de la Prefectura Vâlcea a rămas neclintită, deși subprefecții de Argeș și Sibiu au plecat odată cu prefecții.

• Umblă vorba prin târg că fostul manager al Maternității Vâlcea, dr. Marian Stoica și-a mutat afacerile medicale tocmai în Franța. Surse bine informate dau ca sigură deschiderea, pe numele fiului său, a unei clinici de stomatologie, unde s-au investit deja ceva sute de mii de euro. Are balta pește!

• Transalpina ar putea fi deschisă în data de 15 aprilie 2017. Drumarii din Gorj şi Vâlcea, dar și șefii județelor respective, s-au întâlnit, zilele trecute, la Rânca pentru a decide data la care va fi redeschisă Transalpina. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a stabilit ca traficul pe Transalpina să fie închis până pe 31 martie, însă autorităţile rutiere şi drumarii urmează să decidă dacă traficul rutier pe cea mai înaltă şosea din România va fi sau nu redeschis circulaţiei la sfârşitul acestei luni.

Au început deja acţiunile de deszăpezire completă a şoselei și se estimează că, până săptămâna viitoare, Transalpina va fi deszăpezită pe ambele sensuri. Dacă vremea va rămâne ca în prezent şi temperaturile ridicate, propunerea Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova va fi ca şoseaua să fie redeschisă, începând cu 15 aprilie.

• Evenimente importante care marchează Ziua Poliției Române sunt în plină desfășurare la Vâlcea. Pe parcursul a două săptămâni, premergătoare datei de 25 martie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea a organizat competiţii sportive ( tenis, şah, volei şi fotbal) la care au participat angajaţi ai inspectoratului.

Activităţile se vor încheia, sâmbătă, în data de 25 martie a.c., începând cu ora 10.00, în municipiul Râmnicu Vâlcea, în parcarea River Plaza Mall, unde va fi organizată o expoziţie inedită cu stand-uri de prezentare a tehnicii şi materialelor din dotarea Serviciului de Acţiuni Speciale, Serviciului Rutier, Serviciului Criminalistic, Biroului de Ordine Publică – Poliţia de Proximitate, Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, Corpului Naţional al Poliţiştilor – Biroul Teritorial Vâlcea.

De asemenea, va fi amplasat un punct de documentare – informare, unde poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii rutieri vor distribui materiale informativ – preventive.

Cei prezenţi se vor putea delecta, la orele 11.00 şi 12.00, cu exerciţiile de dresaj prezentate cu ajutorul câinilor de serviciu ai Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” – Sibiu şi intervenţii cu rol demonstrativ ale luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale Vâlcea, la orele 11.30 şi 12.30.

De asemenea, se vor realiza fotografii de către Serviciul Criminalistic, se va simula starea de ebrietate prin intermediul unui dispozitiv-ochelari specifici şi se va face prezentarea radarului tip – „pistol” de către Serviciul Rutier.

• Interesantele CV-uri ale șefilor Jandarmeriei. Șeful Jandarmeriei Române, Marin Andreiana, și adjunctul său, Ovidiu Vasilică, susțin, în CV-urile lor că înainte de ’89 au activat ca ofițeri în unități ale Jandarmeriei, deși această Armă a fost reînființată abia în 1990. În realitate, cei doi erau atunci membri ai Trupelor de Securitate, scrie RomaniaLibera.ro.

Generalul de brigadă Marin Andreiana, notează în CV-ul postat pe site-ul instituției, la capitolul “Experiență profesională”, faptul că, în perioada 1987-1990, a fost comandant de pluton la Centrul de Instrucție Jandarmi Câmpulung. Mențiunea din CV este cel puțin bizară, dat fiind că, în acea perioadă, Jandarmeria nici măcar nu exista. În realitate, Centrul de Instrucție Jandarmi Câmpulung de astăzi era în anii ‘80 o unitate a Trupelor de Securitate, iar Marin Andreiana activa în Securitate cu gradul de ofițer, pe care l-a obținut în 1987, după absolvirea Școlii Militare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne.

Același lucru l-a făcut și generalul de brigadă Ovidiu Vasilică. Prim-adjunctul inspectorului general și șeful statului major al Jandarmeriei susține în CV-ul său că, între anii 1988 și 1990, a fost comandant de pluton în cadrul Unității Speciale de Jandarmi Protecție Instituțională din București. La fel ca în cazul șefului său, generalul Vasilică activa, de fapt, într-o unitate a Trupelor de Securitate. Vasilică a fost pentru o perioadă scurtă – 28 noiembrie 2011 – 14 mai 2012 – șeful Jandarmeriei Ilfov.

• Pataliputra