Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 20 septembrie 2018

• Consilierul județean liberal Samoil Vâlcu, recent exclus din partid, își ia avocat. Acesta susține că excluderea sa din partid este cusută cu ață albă • Organizația județeană a PSD trebuie să se poziţioneze într-un fel sau altul vineri, la sedinţa Comitetului Executiv al PSD • A făcut valuri și va mai face multă vreme de acum încolo întâlnirea ratată dintre prim-ministrul României și președintele Comisiei Europene

• Consilierul județean liberal Samoil Vâlcu, recent exclus din partid, își ia avocat. Acesta susține că excluderea sa din partid este cusută cu ață albă și că va uzita toate pârghiile atât din interiorul partidului, cât și din exterior, pentru a avea câștig de cauză.

”Există viață după orice moarte politică. În primul rând, trebuie să reglăm lucrurile să vedem dacă procedura prin care m-au dat afară este corectă. Cea mai mare gafă făcută este aceea că au uitat să-mi comunice decizia, s-au grăbit foarte tare, trebuia să mi se dea posibilitatea ca în 3 – 5 zile să mă adresez Colegiului Director. În furia lui de a mă da afară, nu s-a mai ţinut cont de statutul partidului. Voi contesta decizia. Oricum în PNL, liberalii nu mai au nici un cuvânt de spus, au fost încălecaţi de ţărănişti. O să se vadă la alegerile locale câte voturi mai ia PNL dacă continuă cu această politică destructivă de a-i de afară pe cei incomozi.

Am fost acuzat că fac jocurile lui Gutău pentru că am o relaţie bună cu el. Dar acum doi ani de zile, când liberalii alergau prin judeţ şi făceau organizaţii PER, când luau oameni de la PNL şi îi duceau la PER, în teritoriu, când au luat voturile de la GRig şi le-au dat lui Mircea la municipiu, atunci când s-au făcut preş în faţa lui Gutău, cum a fost? Nu mai trăda nimeni politica liberală? Cât de ipocriţi pot fi unii… eram eu cu Gutău atunci sau domnul Buican?

Aştept motivarea deciziei de excludere şi o voi contesta. Îmi angajez avocat, să vedem dacă au respectat procedura”, susţine Samoil Vâlcu.

De asemenea, Sami Vâlcu, care a fost mazilit chiar în prezența președintelui partidului, Ludovic Orban, transmite și un avertisment pentru alți colegi de-ai săi, care, încă, mai sunt membri de partid. „În locul unora din PNL, care acum se văd pe cai mari, eu n-aş sta liniştit. Ei vor fi rând pentru excludere. Mai ales dacă mă cheamă Victor, n-aş fi relaxat deloc”, a mai adăugat Samoil Vâlcu.

• Organizația județeană a PSD trebuie să se poziţioneze într-un fel sau altul vineri, la sedinţa Comitetului Executiv al PSD. Poziţia preşedintelui Constantin Rădulescu nu este una de invidiat în actualul context politic. Există destul de mulţi lideri în PSD, care-l constestă pe Dragnea, iar scrisoarea celor trei, Firea, Stănescu şi Ţuţuianu nu face decât să aţâţe spiritele în PSD. Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu susţine că dosarul lui Liviu Dragnea este o problemă şi constituie un motiv pentru ca liderul social-democrat să facă „un pas în spate”. „Este. Vedeţi că toate demersurile noastre au fost interpretate la un moment dat ca fiind utile unei singure persoane, lucru care este neadevărat, dar ce contează este percepţia publică şi dacă percepţia publică este aceasta noi nu putem să rămânem defazaţi faţă de acest subiect”, a afirmat vicepreşedintele PSD. Lideri ai PSD au semnat o scrisoare deschisă prin care cer „demisia imediată” a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor şi asigurarea interimatului la conducerea partidului de către premierul Viorica Dăncilă, care este preşedinte executiv. Semnatari sunt vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

• A făcut valuri și va mai face multă vreme de acum încolo întâlnirea ratată dintre prim-ministrul României și președintele Comisiei Europene. Nu prea se întâmplă ca un oficial să rateze o întâlnire doar pentru întârzie, iar explicațiile ulterioare nu au convins deloc. E un fapt că întâlnirea nu a mai avut loc. Se încearcă dregerea busuiocului prin plasarea vinei asupra SPP (Serviciul de Protecție și Pază) care însă nu are nici o treabă cu Guvernul României de când la sugestia lui Liviu Dragnea s-a renunțat in corpore la el. Întâlnirea ratată ar putea fi urmată însă de o altă tentativă de întâlnire… care are și ea toate șansele să fie ratată.
Ce s-a întâmplat de fapt? Povestea nu începe de ieri. În momentul în care șefului executivului european i s-a făcu programul vizitei de la București nu exista în plan nici o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. De la Palatul Victoria s-a insistat totuși pe canale diplomatice ca o mică întâlnire să aibă loc măcar la aeroport. După mai multe tatonări întâlnirea a fost acceptată. Cum a aterizat însă la București și nu a văzut-o pe Viorica Dăncilă în aeroport, Juncker a cerut să plece imediat fără să mai aștepte.

Surse apropiate Executivului susțin că Jean-Claude Juncker are o mare supărare pe Dăncilă. Ea ar fi dat pe surse din discuțiile avute la Bruxelles în urmă cărora Guvernul României s-ar fi obligat la niște lucruri…. care nu au fost deloc puse în practică. Vina pentru ratarea întâlnirii trebuia căutată tot la Guvern. Așa cum deja se știe, SPP a confirmat și aeroportul la fel, cei de la Protocolul guvernului se aflau în incintă când Juncker a aterizat. Chiar și faptul că acesta va ateriza mai repede ar fi fost cunoscut la niverlul consilierului de stat la cabinetului premierului, Andreea Păstârnac, doar că prim-ministrul nu a fost informat. Nervozitatea a fost maximă la nivelul Guvernului după ratarea întâlnirii. S-au aruncat vorbe grele și chiar acuzații de sabotaj.