Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 20 februarie 2014

• Zilele trecute, pe TV, a apărut Antonescu pe sălile Parlamentului în stilul caracteristic: cu o mână în buzunar (poate că ştie el de ce) foarte ţanţoş şi surâzător, plin de el • Primarii comunelor din Vâlcea sunt loviţi de sindromul atragerii de fonduri europene pe proiecte sociale • Primarul din Budeşti, liberalul Gheorghe Mirea, vrea să bată recordul la nepotism instituţional • Criza guvernamentală în care Crin Antonescu şi Victor Ponta îşi ciocnesc coarnele pe tema numărului de vicepremieri lasă urme şi în administraţia locală • Liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, pare-se că este cam stresat în ultima perioadă

• Zilele trecute, pe TV, a apărut Antonescu pe sălile Parlamentului în stilul caracteristic: cu o mână în buzunar (poate că ştie el de ce) foarte ţanţoş şi surâzător, plin de el. Constatăm că este cel mai deplorabil parlamentar, poate ca doar Becali să-l fi întrecut. Ăsta crede că va fi vreodată preşedinte? Rămânem perplecşi când îi vedem pe Antonescu şi Ponta în dispută puerilă de oameni care au uitat cine şi de ce i-au trimis în Parlament şi care vor să-l ungă pe Iohanis, musai, de parcă de asta depinde soarta noastră. Să fim serioşi, nu-l vedem pe primarul de Sibiu mai mult decât este. Să nu uităm că el a moştenit un Sibiu dezvoltat datorită lui Nicu Ceauşescu. Municipiul Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania, cu un remarcabil potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa pe Coridorul IV Paneuropean şi beneficiind de un modern Aeroport Internaţional. Nimic din astea nu a fost realizat de Iohanis. Ele constituie moştenirea grea lăsată de Ceauşescu. Când va exploda balonul Iohanis, va dobora mulţi susţinători.

• Primarii comunelor din Vâlcea sunt loviţi de sindromul atragerii de fonduri europene pe proiecte sociale. Mai nou, câţiva primari USL au anunţat că intenţionează să atragă investiţii pentru centre after school în comunele lor. Lucrul a stârnit revolta opozanţilor pedelişti. Aceştia au adresat mai multe sesizări parlamentarilor din colegiile respective prin care le-au semnalat că în respectivele localităţi, şcolile închise în toamna anului trecut abia fuseseră renovate în perioada 2012-2013, putând fi transformate în centre after school şi fără alte cheltuieli decât cu proiectarea şi construirea unor noi clădiri.

• Primarul din Budeşti, liberalul Gheorghe Mirea, vrea să bată recordul la nepotism instituţional. Pe lângă nepotul său, angajat în funcţia de director al Centrului de Servicii Sociale, Mirea a găsit un post de bibliotecară şi pentru nora sa. Ca recompensă pentru supuşi, primarul liberal i-a făcut secretarei Consiliului Local hatârul de a-i muta nora din postura de bucătăreasă a centrului de Servicii Sociale în ofiţer de stare civilă. O fi vreun semn că dragostea trece prin stomac?

• Criza guvernamentală în care Crin Antonescu şi Victor Ponta îşi ciocnesc coarnele pe tema numărului de vicepremieri lasă urme şi în administraţia locală. La Consiliul Judeţean, vicele liberal Bogdan Pistol pare să înţeleagă că va trebui să îşi facă bagajul pentru a ceda locul unui UNPR-ist sau unui PPDD-ist ofertat de către liderul Ion Cîlea. Balanţa înclină în acest moment în favoarea taberei Cîlea, social-democraţii având nevoie doar de o menţinere a acordului de coabitare cu UNPR şi de o ofertă acceptabilă pentru toţi cei trei PP-DD-işti pentru a-şi păstra avantajul unui vot majoritar. Pe celălalt talger al puterii, liberalii şi pedeliştii din CJ sunt doar 16 din 33, având nevoie de un singur trădător din PP-DD pentru a rezista pe poziţii.

• Un parlamentar din arcul guvernamental a dispus celor din subordine şi din partid să identifice directorii liberali din instituţiile deconcentrate şi societăţile cu capital de stat. Această căutare demonstrează faptul că USL-ul se va rupe, iar liberalii vâlceni vor fi scoşi din funcţii. Aşadar, după ce PNL va fi dat afară de la guvernare, în toată ţara va începe vânătoarea de liberalii. Oamenii din teritoriu ai lui Constantin şi ai lui Oprea de-abia aşteaptă!

• Liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, pare-se că este cam stresat în ultima perioadă. Amabil, răspunde la telefon, însă, de multe ori, ne dă impresia, că nu prea înţelege întrebările, pentru că răspunsurile sale sunt ca nuca-n perete. Deunăzi, întrebat fiind de ce parte se situează în PNL, ştiut fiind că Stroe şi Chiţoiu controlează 16 filiale, iar aceştia au fost maziliţi din prea mare dragoste cu PSD-ul, Buican ne-a dat un răspuns de ne-a bulversat de tot: „Sunt zvonuri băsiste. Sunt nişte prostii. Nu există nicio dispută în interiorul PNL. Băsescu încearcă să rupă din partidele de dreapta, să facă cât mai mulţi adepţi pentru Mişcarea lui Populară. Asta e, de fapt, problema!” – a încheiat liberalul vâlcean. La aşa răspuns, nu ne putem abţine să nu ne întrebăm: ce-are face Buicane, sula cu Prefectura?

• La vremea guvernului Tăriceanu, în plină creştere economică spectaculoasă, deficitul bugetar depăşea 5%. Umflarea sistemului bugetar şi măsurile populiste au minat România pentru anii care au urmat. O guvernare iresponsabilă. Cei cu creierul spălat, „poporenii” lui Ţuţea, nu vor să vadă asta şi se mint oportunist. Cu 35 de taxe emise de guvernul Ponta, de la începutul anului şi până acum, ei zic că o duc bine, doar ca să fie împotriva „regimului” Băsescu. Cât îl priveşte pe sasul de Dâmboviţa – Iohanis, scos acum precum asul din mâneca sacoului cârpit, nu ni se pare convingător nici în ceea ce priveşte bănuitele sale competente, nici în ceea ce-i priveşte moralitatea şi verticalitatea. Prima impresie este aceea de oportunist care se amestecă (înfrăţeşte) cu oricine doar, doar, setea de putere îi va fi satisfăcută. Uităm deja că nu demult, neamţul era propunerea Grivco pe post de „prim ministru tehnocrat” (ha! ha! tehnocrat…)? Uităm că acest om este, totuşi, membru a două formaţiuni politice (fundaţia germană este, asemeni UDMR-ului, asimilată unei formaţiuni politice, ceea ce i-a permis accederea la Primăria Sibiului). Dacă uităm trecutul, riscăm să-i repetăm greşelile.