Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 2 decembrie 2013

• Neputând fi prezent la Topul Firmelor, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, l-a delegat pe vicepreşedintele Dumitru Persu să-i ţină locul la acest eveniment • Numărul statelor în care nu a fost abolită pedeapsa cu moartea a scăzut în ultimele decenii, de la aproape 180 în 1960, la 46 în prezent, printre care SUA, Japonia şi China • Iulian Vlad, fostul şef de Securitate în regimul Nicolae Ceauşescu, este vicepreşedintele Camerei de Comerţ româno-chineze • În acest an, şeful statului a semnat, cu doar câteva zile înainte de Ziua Naţională, decretul prezidenţial prin care nu mai puţin de 41 de generali din cadrul MApN au fost trimişi în rezervă • Apelând la istoria recentă, am descoperit o legătură de loc ciudată China-Ponta, pe scurt • Slugoii USL-işti confundă spaţiu SCHENGHEN cu spaţiu SHANGHAI

• Neputând fi prezent la Topul Firmelor, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, l-a delegat pe vicepreşedintele Dumitru Persu să-i ţină locul la acest eveniment. Motivul absenţei sale a fost acela că, aşa cum menţiona şi colegul său Persu, şeful judeţului a fost prezent la Bucureşti, unde, în prezenţa premierului Victor Ponta, a semnat două contracte importante pentru judeţul Vâlcea. Sigur, am dorit să facem cunoscut şi cititorilor noştri care sunt aceste contracte importante şi ce impact economic vor avea ele în Vâlcea. Astfel, am reuşit să aflăm doar că este vorba despre două contracte, însă nu am putut afla despre ce este vorba. Asta pentru că preşedintele Cîlea nu a putut fi contactat, telefonul său fiind doar un accesoriu nenecesar, iar purtătorul său de vorbe, controversatul „tati” Stanciu, nu a dorit să scoată niciun cuvânt, susţinând că nu are permisiunea şefului pentru a da în vileag obiectul şi valoarea contractelor. În preajma acestui mister, nu putem să nu ne întrebăm: ce e atât de secret în aceste două contracte?

• Numărul statelor în care nu a fost abolită pedeapsa cu moartea a scăzut în ultimele decenii, de la aproape 180 în 1960, la 46 în prezent, printre care SUA, Japonia şi China. China se află pe locul I în lume după numărul execuţiilor, cu nu mai puţin de 3.000 în 2012. Printre ţările care menţin pedeapsa cu moartea se numără China, SUA, Japonia, Arabia Saudită, Iran, Irak şi Afganistan, dar şi Belarus, singura ţară europeană ce menţine pedeapsa capitală. În România, pedeapsa capitală a fost abolită în 1990. Până atunci, Tribunalul Militar Bucureşti a condamnat la moarte 47 de persoane.

• Iulian Vlad, fostul şef de Securitate în regimul Nicolae Ceauşescu, este vicepreşedintele Camerei de Comerţ româno-chineze şi un pion important în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi China. Ion Cîlea, preşedinte C. J. Vâlcea este membru de onoare al Camerei pentru Relaţii Administraţie Publică din cadrul aceleiaşi Camere de Comerţ româno-chineze. Aşadar, în caz că vin chinezii-n ţară, judeţul nostru are pile. Ca şi la ei funcţionează PCR-ul (Pile, Cunoştinţe şi Relaţii) comunist!

• În acest an, şeful statului a semnat, cu doar câteva zile înainte de Ziua Naţională, decretul prezidenţial prin care nu mai puţin de 41 de generali din cadrul MApN au fost trimişi în rezervă. Pe lista neagră se regăsesc inclusiv nume grele ale Armatei Române, generali cu patru stele care trăgeau speranţe că ar mai putea rămâne pe posturi câţiva ani. În schimb, cel puţin la fel de surprinzătoare este înaintarea la gradul de chestori de Poliţie a 14 ofiţeri superiori din cadrul MAI. Mai ales că prea puţini se aşteptau ca, în timp ce jumătate din generalii Armatei Române au fost traşi pe linie moartă dintr-o singură mişcare, Poliţia să se aleagă cu un asemenea cadou.

• Victor Ponta a stat la coadă pentru a intra în peştera Sfântului Andrei. „Nu mi-a căzut rangul” – a declarat el. Pentru prima oară Ponta intră acolo unde îi este locul. Într-o peşteră…

• Apelând la istoria recentă, am descoperit o legătură de loc ciudată China-Ponta, pe scurt. Pe lung e cam aşa, Angelo Miculescu, fost ministru al agriculturii (’69-’81) şi ambasador în Republica Populară Chineză până în ’90 a stabilit bune relaţii cu oficiali ai partidului comunist din China, în perioada cât a fost ambasador. Genul de relaţii care se transmit din generaţie în generaţie ca o moştenire preţioasă. Dacă ne mutăm cu o generaţie mai încoace, îl găsim pe Adrian Năstase, căsătorit cu Dana, fiica lui Angelo Miculescu. Acelaşi Adrian Năstase care a fost prim ministru al României, care a fost (este încă) mentorul lui Ponta, şi care Năstase avea prin casă o mulţime de chinezării, în cazul ăsta arta chineză, atunci când a invitat jurnaliştii la el în casă, în Zambaccian. Gurile rele zic că acelaşi Năstase a fost beneficiarul unor transporturi din China de zahăr şi alte produse care au fost scutite de taxe, din diferite motive, în anii ’90. Deci Ponta a beneficiat şi de această conexiune.

• Când Băsescu a negociat bugetul României de la UE, useliştii spuneau că a negociat în genunchi şi că banii sunt insuficienţi. Chestia cu delegaţia chineză depăşeşte orice limită de umilire, au chemat din ţară preşedinţii CJ şi primari ai marilor oraşe să-l aplaude pe domnul Li. Ridicol.

• Slugoii USL-işti confundă spaţiu SCHENGHEN cu spaţiu SHANGHAI. Ce oligofreni! Ei chiar sunt convinşi că vor fi salvaţi de la dezastru de chinezi. Am văzut schimonosirea chinezească a ministrului transporturilor, fericită că chinezoii ne vor pricopsi cu un super tren de mare viteză între Bucureşti şi Constanţa. În curând probabil, chinezii ne vor promite şi luna de pe cer, pentru că tot vor ei să ajungă acolo. Credem că, văzând ce se petrece la Bucureşti cu chinezii, liderii ţărilor europene din UE s-au cutremurat. Când au văzut câtă linguşeală, bătut din palme cu atâta frenezie, când au văzut drapelul UE scos şi înlocuit cu al Chinei, s-au îngrozit şi scârbit. Numai românii puteau să se comporte la un asemenea mod josnic. Toate ţările puternice din vest îndeamnă la prudenţă în a încheia afaceri cu capital chinez, roagă pe cele nou venite din est să se abţină. România nu vrea să audă. Represaliile se văd: Germania, Franţa şi UK fac front comun împotriva românilor care doresc să lucreze la ei de la 1 ianuarie 2014. Văd că politica economică a USL este dezastruoasă, prevăd o sărăcie cruntă şi un val uriaş de emigraţie. Nu au de gând să ia în grijă românii sărăciţi şi umiliţi de USL. Au votat USL, să le dea USL ajutoare sociale şi joburile promise. Iar în ceea ce-l priveşte pe Ponta: ce nu vorbea nimeni cu el până acum, dar cred că de acum încolo e băgat „în carantină”.