Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 19 mai 2016

• Mari probleme şi-au creat primarii şi/sau candidaţii pentru legislativul judeţean, în alegerile din acest an. Ei nu-și mai pot mediatiza eficient candidatura şi ofertele • Cică mafia italiană e în criză • La CET Govora a venit „zmeul” sau „Făt Frumos”? Administratorul judiciar Remus Borza a calificat salvarea CET-ului din insolvenţă drept un act posibil • Oprea era aşa un mare general încât agenţii secreţi ai MAI umblau să-i găsească cel mai bun preţ pentru limuzina de lux • Ce este absolut înfiorător în povestea morţii fotbalistului Patrick Ekeng este că nimeni de pe teren nu a fost în stare să efectueze nişte manevre standard de resuscitare

• Mari probleme şi-au creat primarii şi/sau candidaţii pentru legislativul judeţean, în alegerile din acest an. Ei nu-și mai pot mediatiza eficient candidatura şi ofertele. Presa de print a fost legată la mâni şi la picioare, în profesia ei, de o aberantă lege a finanţării campaniei electorale care pune condiţii restrictive dreptului de deplină informare a cititorilor electori. Astfel, articolele de prezentare nu au voie să depăşească o anumită suprafaţă tipărită care rezultă din împărţirea sumei repartizate de conducerea organizaţiei politice din care face parte candidatul la tariful per centimetru pătrat tipărit. Şi de aici harababura. Candidaţii vor să li se facă minimum patru pagini de prezentare, dar asta nu se poate, sub sancţiunea unor amenzi de până la 50.000 de lei şi… atenţie! de nevalidarea candidaţilor. Două ziare locale, aflate sub o protecţie necunoscută, au tipărit, în afara legii, materiale electorale pentru candidaţii liberali Grig Crăciunescu şi Cristian Buican, stârnind nedumerire. Dacă se aplica legea, ziarele trebuie amendate şi cei doi candidaţi ajung să nu fie validaţi. Dar credeţi că va fi cineva în stare să aplice legea? Oricum, pentru că celelalte mijloace de informare se simt batjocorite (le-a fost interzisă o asemenea practică prin contractul încheiat), va fi sesizată Autoritatea Electorală Permanentă şi Parchetul.

• Cică mafia italiană e în criză. Nu reuşeşte să omoare mai mult de 70 de persoane pe an. Poate o punem în contact cu băieții de la Hexi Pharma. Par eficienți. Și lucrează și destul de curățel.

• Facebook pune la îndemâna amatorilor testul care face din orice idiot, din orice handicapat, din orice parlamentar o persoană cu un IQ mai mare decât cel al lui Galileo Galilei. Aici s-a ajuns din cauza dezinfectanților diluați.

• Ciuvică, de la Haznaua 3, e prototipul boului perfect, care nu știe foarte exact toate lucrurile despre care vorbește, dar le bagă cu atâta convingere încât lui îi pare că e complet adevărat.

• Produsele HexiPharma au ajuns la trupele române din Irak şi Afganistan. Timp de zece ani au fost folosite. Întrebarea este: ce scria, domle, în informările alea ale SRI de nu i-a băgat nimeni în seamă? Era o informaţie consistentă care a fost ignorată sau era apă de ploaie?

• La CET Govora a venit „zmeul” sau „Făt Frumos”? Administratorul judiciar Remus Borza a calificat salvarea CET-ului din insolvenţă drept un act posibil, declarând că într-un an sau doi va da Consiliului Judeţean Vâlcea o unitate profitabilă. Pentru a-şi atrage simpatia muncitorilor, le-a făcut o vizită acestora chiar în secţii, promiţându-le „purecarea” tuturor contractelor încheiate în ultimii ani, reducerea numărului de angajaţi (TESA), schema de funcţionare fiind supradimensionată. Ceea ce înseamnă… disponibilizări. În plus, sporurile exagerate pe care angajaţii le primeau până acum, vor fi tăiate. Euforia instalată în rândul sindicaliştilor a cam scăzut. Câţi dintre ei vor mai rămâne în CET? Nu se ştie şi asta le-a bulversat entuziasmul. Surse din anturajul administratorului Borza spun că acestuia i s-a pus pata pe directorul economic Constantin Lăpădat, fiind pregătit să-l dea afară. De asemenea, una din firmele vâlcene care cumpără energie electrică de la CET Govora, la preţ mai mic decât preţul pieţei, a fost scoasă din circuit. Această firmă privată era avantajată la cumpărare, obținând mare profit la vânzare şi nu era singura. La fel primesc energie Oltchim-ul şi USG-ul. Gata cu „mocangeala”, ar fi spus Borza. Surse din anturajul său ne-au declarat că în urmă cu puţin timp, un lider de partid vâlcean ar fi organizat un chef la socrul său, avându-l invitat pe Remus Borza şi… câteva fetiţe. Se ştie mâhnirea acestuia privind relaţia personală cu femeile (a mărturisit-o într-o emisiune TV, la celebra Mihaela Rădulescu) şi, credem, i s-a speculat slăbiciunea în favoarea unor firme locale care au de primit milioane de euro pentru aprovizionarea cu cărbune a CET-ului.

• Îi mulţumim lui Gabi Oprea pen’ că am aflat că pe lumea asta există parfumuri de peste 800 de euro – cele de la Clive Christian. Mulţumim DNA, am aflat şi noi cu ce se dădea Oprea.

• Oprea era aşa un mare general încât agenţii secreţi ai MAI umblau să-i găsească cel mai bun preţ pentru limuzina de lux.

Vă daţi seama ce grad de servilism şi slugărnicie necondiţionată e în „serviciul secret” al MAI, dacă au acceptat toţi, ca nişte prosti, să fie transformaţi în alergători după preţuri? Vă daţi seama cum stau şefii acestui serviciu la picioarele politicienilor? Ăsta nu e serviciu secret, e departament de „prestări servicii” personale. Mă apucă groaza când mă gândesc că e posibil ca tot Ministerul de Interne să funcţioneze aşa.

• Ce este absolut înfiorător în povestea morţii fotbalistului Patrick Ekeng este că nimeni de pe teren nu a fost în stare să efectueze nişte manevre standard de resuscitare, pe care nişte oameni de sport ar trebui să le cunoască. De la fotbalişti, antrenori, arbitri etc. Asta ar trebui să ne pună pe gânduri, înainte de a intra în discuţia despre intervenţia absolut lamentabilă a echipajului de pe ambulanţă… Cred că asta spune multe despre noi ca naţie, despre gradul nostru de responsabilitate socială, despre respectul pe care-l avem pentru celălalt. Desigur putem da vina pe cei de pe ambulanţă, pe sistemul sanitar, pe Dumnezeu pentru moartea fotbalistului Ekeng, dar ar trebui să ne uitam puţin şi în oglindă! Câţi dintre părinţi ştiu, de exemplu, să efectueze corect manevra Heimlich, pentru a fi pregătiţi pentru situaţia în care un copil se poate îneca la masă?

• Înţeleg că gaşca pesedistă penală, condusă de Liviu Dragnea, vrea să scape de Valerică Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor. Sunt absolut convins că vor profita de acest moment pentru a-l îndepărta. De ce? Pentru că în Camera aşteaptă în sertare peste 20 de modificări legislative care, dacă ar fi adoptate, ar pune anticorupţia pe butuci. Nu degeaba C. P. Tăriceanu şi-a adus aminte de ele zilele astea şi a îndemnat la răscoala anti-Justiţie. Până acum nu le-a mers, pentru că Zgonea le-a blocat de fiecare dată. Dacă va fi mazilit, mă aştept ca penalii să sune atacul…