Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 19 ianuarie 2017

• Rămâne Radu Renga prefect sau noua majoritate PSD – Gutău – ALDE va impune un alt personaj în fruntea Instituţiei Prefectului Vâlcea? • La PNL Vâlcea e linişte, dar nu e pace • Pentru moment, doar un sfat (pentru cei născuţi mai târziu): învăţaţi limba chineză

• Rămâne Radu Renga prefect sau noua majoritate PSD – Gutău – ALDE va impune un alt personaj în fruntea Instituţiei Prefectului Vâlcea? Până acum, pe piaţă au fost lansate câteva nume, cum ar fi Remus Grigorescu sau Aurora Gherghina, susţinuţi de ALDE, iar de la PSD se aude că ar fi în cărţi foştii parlamentari Nicolae Spiridon sau Laurenţiu Coca.

Deocamdată, nu au fost luate în calcul şi doleanţele primarului Mircia Gutău, care, din câte se aude, pe surse, îl preferă tot pe Radu Renga. Deşi este greu de crezut că PSD-ul lui Rădulescu va ceda fără luptă Prefectura Vâlcea, mai ales că preşedintele PSD Vâlcea este un apropiat al premierului Grindeanu şi îi poate influenţa acestuia deciziile, există şi posibilitatea ca fostul liberal Renga să rămână în continuare pe poziţii. Prefectura Vâlcea este o redută importantă şi în perioada următoare vom asista la câteva lovituri la gioale între partidele majorităţii de la Vâlcea.

• La PNL Vâlcea e linişte, dar nu e pace. După ce au pierdut lamentabil alegerile, şi locale şi parlamentare, liberalii încearcă se se regrupeze. Dar nu toţi odată, nu! Taberele din PNL Vâlcea sunt atât de antagonice şi sunt atâţia nemulţumiţi, încât nici chiar un personaj politic versat cum Cristian Buican, nu este în stare să-i controleze. Şi cum viaţa politică din Vâlcea este plină de neprevăzut este posibil să asistăm la o repoziţionare a găştilor din PNL Vâlcea, care nu mai suportă să li se impună de la Centru anumite direcţii sau decizii.

• Pentru moment, doar un sfat (pentru cei născuţi mai târziu): învăţaţi limba chineză. O să aveţi nevoie de ea. Iar cei din Vâlcea sunt norocoşi că au posibilitatea să înveţe chineza la liceul de la Băile Govora, graţie unei investiţii de câteva milioane de euro în zonă a unei firme chineze, care vrea să construiască o clinică de acupunctură, un spital de recuperare cardio-vasculară tradiţională, un hotel de 5 stele şi un sat de vacanţă

Iată câteva dintre motivele pentru care cunoaşterea limbii chineze devine o necesitate:

Achiziţiile chinezeşti în afacerile din SUA au stabilit anul trecut un nou record all-time, şi este pe cale de a bate acest record în anul curent.

Un exemplu este achiziţionarea cu suma de 4,7 miliarde de dolari a firmei: ”Smithfield Foods”. Smithfield Foods este cel mai mare producător de carne de porc şi procesor din lume. Dispune de facilităţi în 26 de state din SUA si are zeci de mii de angajaţi americani. Deţine direct 460 de ferme şi are contracte cu alte aproximativ 2.100 de ferme. Dar acum această companie este chinezească. Ca rezultat, chinezii vor fi acum cel mai important angajator din zeci de comunităţi rurale în toată America. Din cauza deficitului nostru comercial masiv în relaţia cu China, chinezii au de cheltuit mii de miliarde de dolari. Şi, încep acum, să-şi arate muşchii lor economici.

Este important să se ţină cont de faptul că, nu este nici o diferenţă între guvernul chinez şi multe corporaţii chinezeşti.

În 2011, 43 la sută din toate profiturile din China au fost produse de către companii în care guvernul chinez deţine controlul.

Anul trecut, o companie din China a cheltuit 2.6 miliarde dolari pentru a achiziţiona ”AMC divertisment” unul dintre cele mai mari lanțuri de cinematografe din Statele Unite. Firma chineză controlează acum mai multe vânzări de bilete de film decât oricare alta companie din lume.

Dar China nu se bazează doar pe achiziții ca să-și extindă puterea sa economică. China ocupa acum poziții în multe domenii abandonate de economia americană. De exemplu, Golden Dragon Precise Copper Tube Group Inc a plătit recent 100 milioane dolari pentru o fabrică din Thomasville, Alabama. Mulți din locuitorii orasului Thomasville, Alabama sunt acum bucuroşi să aibă locuri de muncă, adăugându-se la alte multe comunităţi din SUA, dependente acum de China comunistă.

China pare deosebit de interesată în achiziționarea de resurse energetice în Statele Unite ale Americii. De exemplu, China face minerit de cărbune în munții din Tennessee. Guizhou Gouchuang Energy Holdings Group a cheltuit 616 milioane de dolari pentru a achiziționa Triple H cărbune Co în Jacksboro,Tennessee. La momentul respectiv, achiziția a trecut neobservată, dar acum un grup de conservatori din Tennessee încearcă să-i impiedice pe chinezi să arunce munţii lor în aer ca să exploateze cărbunele.