Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate,17 martie 2014

• Surse ecleziastice afirmă că situaţia din Arhiepiscopia Râmnicului, prin îmbolnăvirea IPS Gherasim va determina schimbări în Mitropolia Olteniei • 19 martie a.c. este o zi decisivă atât pentru viitorul lui Emilian Frâncu, cât şi pentru viitorul organizaţiei PNL de la municipiu • Dacă enoriaşii ar ştii toate dedesubturile activităţii entităţilor BOR, prin implicarea mânăstirilor şi bisericilor în afacerile mari ale economiei şi finanţelor naţionale, alta ar fi percepţia „soldaţilor lui Dumnezeu” faţă de preoţi • „Băsist” este sinonim cu patriot, curajos, corect, care luptă împotriva corupţiei, care apără democraţia şi statul de drept • Tot scandalul de la „Sinteza zilei” cu profesorul Andrei Pleșu s-a produs, de fapt, ca o consecinţă a emisiunii în care Gâdea şi Antonescu s-au urcat cu picioarele unul pe celălalt

• Surse ecleziastice afirmă că situaţia din Arhiepiscopia Râmnicului, prin îmbolnăvirea IPS Gherasim, dar şi datorită vârstei sale înaintate, va determina schimbări în Mitropolia Olteniei. Astfel, PS Lovişteanu – episcopul Râmnicului va fi numit mitropolit în Banat și în locul său, în Episcopia Râmnicului, va fi adus PS Gurie Gorjanul, acum episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Apoi, acesta va fi numit mitropolit al Olteniei şi IPS Irineu va ajunge arhiepiscop la Vâlcea. Toate aceste permutări se datorează „problemei” Gherasim – de la Rm. Vâlcea, dar şi supărării Patriarhului Daniel pe IPS Irineu, de la Craiova. După cum se ştie, mitropolitul Irineu a încercat să-şi facă lobby printre ierarhii ţării, pentru a-i lua locul patriarhului operat de cancer, în prezent aflat într-o convalescenţă nepromiţătoare. Trădătorul în sutană (este o practică obişnuită la înalţii prelaţi!) a fost protopopul de Urlaţi care, aflat la doctorat în Craiova şi găzduit de IPS Irineu în Mitropolie, s-a dus repede, imediat ce a aflat dorinţa mitropolitului de preamărire şi l-a dat în primire patriarhului. Prin aceasta, dar şi datorită conflictului cu contractul încheiat şi neonorat de patriarh cu Podgoria Murtfatlar – pentru îmbutelierea vinului „Milostivire”, preluat spre îndeplinire de Mitropolia Olteniei, s-a declanşat un conflict spinos şi puternic, astfel că scenariul transmis de sursele ecleziastice poate fi real. Să aşteptăm deznodământul…

• Ca răspuns la unul din articolele politice publicate anul trecut, de curând, pe on-line, am primit următoarea replică: „…Dar când susţineţi un preşedinte care scuipă pe toţi şi pe toate şi îşi trimite fata prostuţă (ca să folosesc un eufemism) să reprezinte ţara şi tineretul acestei ţări în Parlamentul European, cum e? Sau poate îmi spuneţi care este diferenţa între EBA şi Elena Ceauşescu, d.p.d.v. intelectual? Cum e când un preşedinte, echidistant, conform Constituţiei, iese în stradă să declare cu ce partid va vota?”. Nu-l puteam lipsi de răspuns pe acest privitor la Antena3 şi, astfel, ipochimenul capătă, acum, răspunsul. Sperăm să-l şi citească! „… «Fata» nu e mai prostuţă decât majoritatea celor de vârsta ei. Aţi auzit-o vreodată pe Daciana lu’ Ponta vorbind? Şi e în Parlament de când s-a născut, iar în cel al UE din prima! De ea, de ce nu amintiţi nimic? Cu vreo 4-5 excepţii, parlamentarii europeni sunt la fel de «mărginiţi» ca şi cei din ţară. Apoi, pe cine «a scuipat» preşedintele Băsescu? A greşit că şi-a arătat constant dezgustul pentru clasa politică în numele meu (de cetăţean)? A greşit că a pus degetul pe puroiul numit corupţie? Dacă dormea la Cotroceni, în deplină linişte, ca Ilici şi Constantinescu, nu mai era obiectul suspendărilor nici al haznalelor şi ar fi fost instaurată liniştea aia psd-istă pe care o ştim de dinainte de ’89! E bine că a indicat pe ce partid să se pună votul la alegerile care vor veni, dacă vrem să ne facem bine, să scăpăm de neo-comunişti şi de corupţi”.

• 19 martie a.c. este o zi decisivă atât pentru viitorul lui Emilian Frâncu, cât şi pentru viitorul organizaţiei PNL de la municipiu. Peste 45 de membri marcanţi ai acestei organizaţii sunt decişi să treacă cu arme şi bagaje în tabăra PSD, dacă Frâncu va fi condamnat în dosarul de corupţie în care este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită 20.000 euro de la 2 arhitecţi bucureşteni. „Nu ştiu ce să zic. Aşa brusc şi dintr-o dată. Sunt reticent la asemenea iubiri. Vă spun sincer, n-am semnale! Dar chiar aşa, eu să nu simt nimic” – ne-a spus, glumind, Ion Gigi Matei. Schimbând, însă, tonul, viceprimarul a recunoscut că există în organizaţia municipală a PNL oameni de valoare, cu care a lucrat şi este convins că poate face treabă bună cu ei. „Dacă, într-adevăr, aveţi dreptate, vă pot spune că îi cunosc pe mulţi dintre ei şi îi consider oameni de valoare. Aş ştii să fac o selecţie, dacă vin cu gânduri bune” – a mai spus Matei. În altă ordine de idei, un bepetist cu ştate vechi a ţinut să ne spună că dacă ar pleca cei 45, după cum se aude, i-ar scuti pe ei de efortul de a-i da afară din partid: „Oamenii ăştia sunt aduşi de Frâncu cu arcanul în organizaţie şi au distrus spiritul liberal. Ei ştiu că fără Frâncu nu mai au nici un viitor şi pleacă singuri. E mai bine aşa!”

• Dacă enoriaşii ar ştii toate dedesubturile activităţii entităţilor BOR, prin implicarea mânăstirilor şi bisericilor în afacerile mari ale economiei şi finanţelor naţionale, alta ar fi percepţia „soldaţilor lui Dumnezeu” faţă de preoţi. După cum se ştie, guvernul Năstase, dar şi cele de după el, au retrocedat pădurile (deţinute de Romsilva), imobilele (deţinute de persoane fizice şi instituţiile statului) şi bunuri de mare valoare ce au aparţinut averilor mânăstireşti, lipsind bugetul statului de taxele şi impozitele aferente, pentru că, după cum puţini enoriaşi ştiu, BOR nu plăteşte nimic statului. Pentru a-i întări puterea Patriarhului Daniel, toate bunurile şi averile bisericilor de pe întreg teritoriul al ţării (dar şi din străinătate), îl au drept proprietar pe Patriarhul Daniel. Nimic nu se poate vinde din biserici fără semnătura sa, ca unic proprietar. Şi cu toate aceste avantaje suportate cu greu de enoriaşi, ierarhii fac şi afaceri importante. Astfel, Mitropolia Craiovei este acţionar, cu 48%, la Nucleara Electrica iar Mitropolia Iaşului deţine 0,05% din acţiunile BCR, ambele firme funcționând cu acţionar majoritar statul român. Aşadar, sfatul biblic cel mai bun este „să nu faci ce zice popa, ci să faci ce face popa”!

• Tot scandalul de la „Sinteza zilei” cu profesorul Andrei Pleșu s-a produs, de fapt, ca o consecinţă a emisiunii în care Gâdea şi Antonescu s-au urcat cu picioarele unul pe celălalt. Drept urmare, Andrei Pleşu a publicat un editorial intitulat „Oameni de plastilină”, în care a spus despre Gâdea: „O obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale. De cîte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: «Drăguţule, tu ce vrei să te faci când o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria. Nu de alta, dar e o meserie care obligă, între altele, la o bună cunoaştere a limbii române»”. Reacţia violentă a celor de la Antena 3 nu s-a lăsat mult aşteptată, ba chiar Gâdea a încercat să demonstreze că, din contră, Pleşu nu ştie limba română (?!).