Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate

• La începutul săptămânii, la Biblioteca Judeţeană din Rm. Vâlcea, sub patronajul ÎPS Irineu – Mitropolitul Olteniei a avut loc un important eveniment de cultură, lansarea cărţii bisericeşti „Sf. Ierarh Calinic – iubirea şi Dăruirea Olteniei” • Citiți cu atenție, ca să înțelegeți bine ce oameni ne conduc • Avem şi noi un etern candidat la funcţia de ministru. Este vorba despre liderul liberalilor vâlceni, Cristian Buican

• La începutul săptămânii, la Biblioteca Judeţeană din Rm. Vâlcea, sub patronajul ÎPS Irineu – Mitropolitul Olteniei a avut loc un important eveniment de cultură, lansarea cărţii bisericeşti „Sf. Ierarh Calinic – iubirea şi Dăruirea Olteniei”. Ne-am aşteptat ca oficialii Râmnicului şi judeţului să ia cu asalt micuţa sală de festivităţi a bibliotecii, numai că ei au strălucit prin absenţă. Ca de obicei, când e vorba de cultură! În afară de primarul Râmnicului şi Dumitru Cornoiu – directorul AJOFM – Vâlcea, nimeni din potentații zilei nu a mai onorat invitaţia. Ia să fi fost vreunul din marii politicieni ai ţării sau vreun manelist celebru cum vedeai prea-plecaţii laici cum se îngrămădeau spre a fi văzuţi. Deh, de Biserică, politicienii au nevoie după 70 de ani şi de cultură, din când în când, doar ca să se dea şi ei intelectuali. În afara acestei „străluciri” de absenţă, a mai frapat ceva. Se ştie, din totdeauna, despre incompatibilitatea arhiepiscopului Gherasim cu ÎPS Irineu şi persecuţiile la care l-a supus pe acesta când îi era subordonat, numai gradul ecleziastic l-ar fi obligat pe vlădica să-l onoreze cu prezenţa, chiar dacă scuza bolii a devenit o etichetă a preoţilor ce gravitează pe lângă autoritatea sa bisericească. Şi chiar fiind aşa, înlocuitorul acestuia – PS Lovişteanu, conform blazonului şi ierarhiei, ar fi trebuit să fie primul la sala de festivităţi, întâmpinându-şi superiorul, după cum este datina în biserică. Dar n-ai vedea! PS Lovişteanu a venit chiar şi după începerea actului cultural, dovedind însuşirea atitudinii de persiflare a arhiepiscopului Gherasim faţă de ÎPS Irineu. Numai că Înaltul, în modestia sa, a mimat detaşarea şi nu a făcut niciun reproş nimănui. Când a văzut cât de mulţi preoţi tineri se află în sală, s-a arătat mulţumit de întreprinderea Mitropoliei Olteniei, bucuros că viitorul Bisericii vâlcene nu este compromis. ÎPS Irineu poate fi luat ca model pentru zicala „Să faci ce zice şi ce face popa!”. Demn exemplu de urmat.

• Iată un moment din viața parlamentului. Citiți cu atenție, ca să înțelegeți bine ce oameni ne conduc. Povestea ne-a fost spusă de un parlamentar vâlcean revoltat de cele întâmplate. „Am văzut un lucru incredibil în parlament. După un extraordinar favor acordat de către Zgonea unui deputat PNL, acesta a luat cuvântul. Probabil că Zgonea nu știa ce urmează să spună penelistul, altfel nu i-ar fi acordat cuvântul. Civilizat, deputatul liberal s-a delimitat de ceilalți colegi uslamiști care au aprobat înființarea unei farmacii cu medicamente la preț redus pentru parlamentari, motivând că ei au destule privilegii, iar poporul îi condamnă pentru acestea. Imediat după discurs, nesimțitul de Zgonea îi replica: Mergi la liderul de grup și îți explică el (s-a oprit să mai spună tare și «habar n-ai»). Deputatul, în acest timp, a plecat de la microfon. Auzind continuarea cu „habar n-ai”, s-a întors și a făcut doi pași către microfon pentru a-i răspunde. Aici vine momentul în care nesimțirea, aroganța și impertinența acestui Zgonea îi arată adevărata educație: Dă-i drumul în bancă că nu facem dialog aici. Sincer, am rămas uimit. Ascultând tonul folosit – a fost ceva de genul „marș la locul tău” – nu îmi venea să cred. Se întâmpla asta în Parlamentul României, în anul 2013! Zgonea era președintele Camerei Deputaților sau era șeful unei pușcării comuniste? Nu știu cum a suportat deputatul o asemenea umilință, dar eu l-aș fi scos pe Zgonea de cravată până în strada unde îi este locul. Dacă cineva are înregistrarea și ar putea să o dea publicității ați putea vedea clar un comportament de golan fără nicio demnitate și cu atât mai puțin de parlamentar al unei țări europene”.

• Fostul procuror Panait a fost victima regimului Năstase. Tarău senior era în perioada guvernării Năstase prefect de Bihor și plătea regulat „taxă de protecție” la PSD, așa cum scria presa vremii, iar fiul său, Adrian Tarău, creierul operațiunilor ilegale cu carburanți din Bihor, devenise și el membru PSD. Procurorul Alexandru Lele a fost dat afară din Parchet pentru instrumentarea cazului și arestarea lui Adrian Tarău. Eliberat la intervenția lui Năstase, juniorul Tarău a fugit în America (Miami). Șefii de la București, sub comanda procurorului-șef Ilie Picioruș, au dispus anchetarea procurorului Lele sub pretextul că acesta a încălcat legea și l-au trimis la Oradea pe procurorul Cristian Panait. Propunerea acestuia de scoatere de sub urmărire penală a lui Alexandru Lele a fost respinsă. Sinuciderea lui Panait în 2002, după revenirea de la Oradea – procurorul s-a aruncat de la balconul propriei locuințe – rămâne până astăzi unul dintre cele mai tenebroase cazuri, neanchetat și neelucidat, rezultat al presiunilor politice dincolo de orice imaginație. Investigația lui Lele, care a fost îngropată cu prețul vieții lui Panait, viza afaceri necurate de peste 11 milioane de dolari înfăptuite de membri marcanți ai PSD Bihor.

• Avem şi noi un etern candidat la funcţia de ministru. Este vorba despre liderul liberalilor vâlceni, Cristian Buican, care, de fiecare dată, când se vacantează o funcţie, apare şi numele lui pe lista propozabililor. Numai că, de fiecare dată, acesta rămâne cu buza umflată, altul mai iute de picior luându-i locul. Aşa s-a întâmplat şi când trebuia să fie ministrul Dezvoltării, iar Eduard Hellvig i-a luat-o înainte, mai apoi la Transporturi, când Ramona Mănescu i-a luat caimacul, acum, prin demisia lui Vosganian, a rămas liber şi postul de la Economie şi nu mare ne-a fost mirarea când l-am găsit din nou pe listă pe omniprezentul Cristian Buican. Se pare că de această dată, Buican al nostru îl are contracandidat pe Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării. Deşi noi îi urăm succes, suntem siguri că nu are prea multe şanse, dacă ar fi să ne ghidăm după logica deputatului Buican, care, întrebat de ce nu a vrut la Transporturi, a răspuns că singura sa legătură cu acest minister este faptul că are carnet de conducere. Aşa că, prea mari legături cu ministerul Economiei nu are, meseria de bază a lui Buican fiind cea de profesor. Iar meseria asta şi ministerul Economiei se întâlnesc undeva la polul Nord.

• „România este a procurorilor” – a zis Crin Antonescu liderul PNL. Nu, nu-i adevărat. România este a dictaturii unei minorităţi de inspiraţie nazistă USL. O minoritate isterică, populistă, demagogică şi extrem de agresivă şi violentă. O dictatură care a declarat război justiţiei, de pe urma căruia doar România va avea de suferit. Obositor, ruginit, anchilozat Crinuţu asta. Astfel de afirmaţii nu face nici măcar Marean, sau justiţiarul Jiji. Şi se visează cu ochii deschişi preşedintele României! În realitate, ţara este condusă de o clică de hoţi înspăimântaţi de puterea procurorilor, a legii apropiate de normalitate. Cum se face prezent efectul legii, intră toţi în fibrilaţii, se manifestă retard, acuzându-l continuu pe Băsescu. Sunt toţi o apă stătută amestecată cu pământ sterp.