Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 16 noiembrie 2017

• Reprezentanţii Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea vor da un test important în faţa conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea la Târgul de Turism de la Bucureşti • Eliminarea taxei pentru timbru are și părțile ei bune în anumite localități • Adio știri false! Comisia Europeană a lansat în cursul acestei săptămâni, o consultare publică privind știrile false și dezinformarea online • Ce a fost mai întâi, oaia sau scutul antirachetă? • Scandal total între fostul premier, Victor Ponta şi vedeta România TV, Victor Ciutacu

• Reprezentanţii Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea vor da un test important în faţa conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea la Târgul de Turism de la Bucureşti! Şeful CJ Vâlcea Constantin Rădulescu a investit multe resurse în ultima perioadă în reabilitarea şi modernizarea mai multor drumuri cu potenţial turistic, aşa că probabil are aşteptări mari ca cei de la Centrul de Turism să atragă acum cât mai mulţi turişti în judeţ. Aşa că, toate cele 4000 de pliante şi materiale de promovare ar cam trebui să se epuizeze în cele patru zile în care este deschis Târgul de la Romexpo, sau măcar o mare parte din acestea, pentru ca această instituţie din subordinea CJ Vâlcea să-şi dovedească utilitatea. Să nu mai vorbim că însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu va fi prezent la deschidere şi va urmări în ce măsură Vâlcea este promovat la acest Târg.

• Eliminarea taxei pentru timbru are și părțile ei bune în anumite localități. Deși numeroși râmniceni și-au exprimat nemulțumirile pe unde au apucat referitoare la traficul intens din municipiu din acest an, de cand s-au înmatricutat peste 12.000 de masini numai în Râmnicu Vâlcea, de la anul, toți acești șoferi vor scoate bani din buzunar pentru plata impozitelor la autoturismele achiziționate. Așa că…bugetul primăriei ar trebui să crească cât de cât. La un simplu calcul, un om care a cumpărat o mașină cu un motor cu consum mediu ar putea scoate din buzunar încă 100 de lei in plus. Unele guri rele spun că banii ar trebui investiți în infrastructură, pentru că multe străzi din municipiu fie nu au asfalt, fie au nevoie de lucrări de reabilitare.

• Adio știri false! Comisia Europeană a lansat în cursul acestei săptămâni, o consultare publică privind știrile false și dezinformarea online, anunțând înființarea unui grup de experți la nivel înalt, din mediul academic, platformele online, mass-media și organizațiile societății civile, pentru găsirea unor soluţii pentru această problemă.
“Platformele online și alte servicii de internet au oferit noi modalități de conectare, dezbatere și colectare a informațiilor. Cu toate acestea, răspândirea de știri care au ca scop în mod deliberat derutarea cititorilor a devenit o problemă tot mai mare pentru funcționarea democrațiilor noastre, afectând înțelegerea realităţii de către popoare”, se arată precizează în comunicatul Comisiei Europene.
Activitatea grupului de experți la nivel înalt, precum și rezultatele consultării publice vor contribui la elaborarea unei strategii la nivelul UE privind modul de abordare a răspândirii știrilor false, care vor fi prezentate în primăvara anului 2018.
Cetățenii, platformele de social media, organizațiile de știri (radiodifuzori, presa scrisă, agenții de știri, mass-media și facturi online), cercetători și autorități publice sunt invitați să-și împărtășească opiniile în cadrul consultării publice până la jumătatea lunii februarie. Acesta va colecta opinii cu privire la acțiunile care ar putea fi întreprinse la nivelul UE pentru a oferi cetățenilor instrumente eficiente de identificare a informațiilor fiabile și verificate și de adaptare la provocările din epoca digitală.

• Ce a fost mai întâi, oaia sau scutul antirachetă? La această întrebare trebuie să răspundă magistraţii Tribunalului Olt, după ce un cioban a fost dat în judecată de autorităţile locale pentru că are saivanul prea aproape de baza americană de la Deveselu. Omul susţine că străinii au venit peste oile sale şi cere despăgubiri ca să le mute. Autorităţile locale invocă o lege care prevede că nu se poate construi nimic la mai puţin de 4 kilometri de scutul antirachetă.
La marginea comunei Stoieneşti, pe câmpul de la graniţa cu Deveselu, un saivan de oi a devenit motiv de dispută între autorităţile locale, MApN şi un cioban.
„Noi am discutat cu dumnealui, am spus că trebuie să-şi ia saivanul de acolo, să şi-l demoleze și să se instaleze în altă parte. Saivanul şi oile omului deranjează activitatea lor. Care, pe bună dreptate, au nişte senzori şi tot bipăie, tot se freacă de gardul lor”, spune Damian Alexandru, primarul localităţii Stoieneşti.
Reprezentanţii Bazei NATO de la Deveselu nu au vrut să comenteze subiectul, însă există o lege care reglemantează modul în care se poate construi în apropierea obiectivului militar. Orice construcţie ridicată pe o rază de 4 kilometri în jurul unităţii militare are nevoie de avizul Ministerului Apărării Naţionale.

• Scandal total între fostul premier, Victor Ponta şi vedeta România TV, Victor Ciutacu. După atacul dur al lui Ponta, a venit rândul lui Ciutacu să contraatace. Fostul premier şi şef al PSD a avut o postare furibundă pe facebook în care a atacat presa care ‘l-a linşat’ pentru că l-ar fi ‘turnat’ pe Liviu Dragnea la DNA, în dosarul Tel Drum. Ponta a acuzat faptul că s-au spus minciuni la adresa sa în ‘presa de propagandă’. Ciutacu i-a dat o replică şi mai dură lui Ponta, tot pe facebook. Ciutacu îl ironizează pe fostul social democrat şi îi transmite să-i reproşeze altceva decât că ar fi plătit de ‘cartelul TelDrum’. „Victor Ponta, măcelul dintre tine și Liviu Dragnea e pe cât de obositor, pe atât de contraproductiv. Am citit declarația ta ingenuă potrivit căreia, la DNA, n-ai voie să minți sub jurământ. Și m-am înduioșat. Pentru că, înainte să te cheme pe tine martor, ai ridicat singur două degete și te-ai cerut. La Hotnews, într-un interviu cu Dan Tapalagă, căruia ardeai de nerăbdare să i te spovedești. Fără să fi jurat înainte pe ceva…
P.S. Sper că ai suficientă imaginație să-mi reproșezi altceva decât că aș fi plătit de „cartelul TelDrum””, a tunat Ciutacu.