Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate

Patriarhul nostru aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă! • Matracuca de la APDRP, am numit-o aici pe pecista Alina Păunoiu, ajunsă mare directoare, datorită adeziunii de partid, taie şi spânzură • Preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, nu este unul dintre politicienii ahtiaţi după imagine publică • Unul din cititorii constanţi ai publicaţiei noastre ne-a trimis o scrisoare interesantă, cu tentă politică

• Patriarhul nostru aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă! Renumitul veşmânt arhieresc al Patriarhului Daniel, cu fir de aur şi pietre scumpe, i-a indus recent în eroare pe jurnaliştii străini. Într-un material care prezenta situaţia grupurilor etnice din România, un reporter CNN l-a prezentat pe Preafericitul drept proaspăt încoronatul rege al ţiganilor. „Ne pare rău pentru confuzia iscată”, declară Robert Sourish, jurnalist american. „Chiar am verificat, cum se cuvine, sunându-i pe corespondenţii din România. I-am întrebat cum arată regele ţiganilor şi toţi ne-au zis că e îmbrăcat în aur şi îi plac construcţiile grandioase. De unde să ştim că imaginile care ne fuseseră furnizate nu erau cu Daniel Cioabă, ci cu Daniel Ciobotea? Totul se potrivea, n-aveam de unde să ştim că e o coincidenţă de nume şi de opulenţă sfidătoare.” „Mă simt profund jignit”, a exclamat Patriarhul. „Dacă jurnaliştii CNN nu pot distinge între tinicheaua aurită pe care o poartă regele romilor şi aurul curat cu care am eu atâta grijă să mă îmbrac întru cinstirea Domnului şi venirea ploii, cine ştie ce alte gafe au mai făcut de-a lungul vremii. Când e gata Catedrala, au s-o prezinte drept palat ţigănesc din Buzescu de Teleorman doar fiindcă e la fel de mare, urâtă şi plină de turnuleţe?”

• „DIVA” de la APDRP, am numit-o aici pe pecista Alina Păunoiu, ajunsă mare directoare, datorită adeziunii de partid, taie şi spânzură, fără pic de jenă, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, disperându-i pe bieţii funcţionari de acolo. Această Nicu Gheorghe cu fustă îi persecută pe salariaţi de parcă s-ar afla pe moşia familiei sale, nu pe cea a statului. Doamna Păunoiu ar trebui să ştie că roata calcă pe toate spiţele şi că, în general, oamenii sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor şi văd şi ei că „DIVA” se plimbă cam de două ori pe zi cu maşina instituţiei pe traseul Rm. Vâlcea – Băbeni. Urmărim cu atenţie subiectul şi vom reveni cu amănunte picante.

• Preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, nu este unul dintre politicienii ahtiaţi după imagine publică, ba, mai mult, ori de câte ori a avut ocazia, nu s-a sfiit să-şi arate dezgustul faţă de ziare, jurnalişti etc. După o absenţă de mai bine de un an de zile, Buican a catadicsit să facă o conferinţă de presă acum vreo lună, la care a promis că întâlnirile cu mass-media vor deveni periodice, măcar la două săptămâni. Numai că una a zis şi alta a făcut. Aşteptăm cu mare interes următoare întâlnire a lui Cristian Buican cu jurnaliştii vâlceni, mai ales că sunt câteva subiecte arzătoare care aşteaptă răspunsuri. Îi spunem doar una: Cum se raportează organizaţia judeţeană la decizia liderului de la municipiu, Emilian Frâncu, de a-şi continua munca la primărie, fiind condamnat cu suspendare?

• Unul din cititorii constanţi ai publicaţiei noastre ne-a trimis o scrisoare interesantă, cu tentă politică, încercând să reliefeze „nenorocirea neamului datorată politicienilor”, cu dorinţa exprimată de a o publica. Deoarece spaţiul tipografic nu ne permite astfel de abateri de la planul editorial prestabilit, am remarcat un pasaj semnificativ al situaţiei de acum a României şi, pentru izul său de realism şi optimism manifestat, îl dăm publicităţii: „Ce poţi să te aştepţi de la o ţară în care totul s-a politizat şi specialiştii nu mai au acces deciziţional. Oameni care au ca singur „merit” faptul c-au intrat în politică, cu gândul ascuns că e singura lor cale spre pricopseală rapidă, hotărăsc în domenii cu care nu au nici o tangenţă. Şi măcar de-ar avea inteligenţă sau ar fi bine intenţionaţi. Guvernarea Mengele îşi continuă experimentele pe cârca amărâţilor. Aşa e când din clasă îl alegi pe repetent să te conducă, pe ăla care copiază. Premianţii-s umpluţi de noroi, din start. Oare cum ar fi România fără politicieni? Cum ar fi să avem în funcţii de conducere oameni foarte capabili profesional (nu nişte nulităţi alese pe linie politică) şi cu calităţi de lideri? Îmi doresc o Românie în care oamenii ce urmează să preia funcţii de conducere să meargă 2-3 luni în străinătate, să vadă cum se discută democratic şi cum se pun în aplicare ideile bune, în scopul unei vieţi mai bune a societăţii. Îmi doresc un capitalism cu destul de multe măsuri sociale, în care concurenţa între firme să fie pentru o mai multă deservire a cetăţenilor şi pentru o mai bună calitate a muncii, iar şefii să nu aibă nici o abatere de la lege, nicidecum dosare penale!”

• Lui Ponta, de ziua lui Mai demult, în vremuri bune, când la drept era profesor Doctor, însuşi EL Năstase’n doctorate ‘ndrumător, Prim-ministru peste-o ţară umilită şi furată, chiar şi presa liberală ajunsese în „găleată”, Fostul procuror ve. ponta, om politic şi-n guvern Corpul de control e treaba ce-o conduce şters şi tern. * Ca să nu se plictisească, zisul micul Titulescu Începu să-şi scrie teza, să se facă… doctor-escu. Scrie-o pagină, chiar două, cu greu ajunge la zece Afară tuna, şi ploua – Doamne, timpul greu mai trece. * Dar deodată, o idee se-nfiripă’n mintea lui, Tehnica este salvarea. Cea a copy-lotului. Şi dăi copy, şi dăi paste, paginile se adună, Doctoratul i se naşte, nu ţine cont de… furtună. * Şi, în zori e totul gata, epilogu-i scris de mână Ca cireaşa de pe tortul învelit, numa’n… smântână Cheamă curierul care, foile le-adună’n grabă, le numără şi le-ndeasă într-o… veselă desagă. * Porneşte în graba mare cu desaga pusă-n spate Şi, s-opreşte fix la uşa unde se dau… doctorate. Când au desfăcut desaga cei de-acolo, se cruciră, N-au mai zis nici câr nici mâr, şi îndată-l… doctor-iră. * Cine să ştie să citească, să vadă de-i copy-paste Când, însuşi îndrumătorul era prim-ministrul „năste”. Cine să-l… examineze, să-i arate asim’Tonta Când au văzut c-autorul este… însuşi, Victor Ponta. * El e şeful corpului de control la prim-ministru Şi, să nu ne facem viaţa şi viitorul… sinistru. Uite-aşa ajungi c-o traistă plină ochi doar cu hârtii, Mastere şi doctorate dar, cu mintea-n… bălării. * Şi, prevăd ca lui ve. ponta, aşa-zisul copy-paste O să-i steie doctoratul mai ceva ca „sula-coaste”.