Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 15 Octombrie 2015

• Scandal de pomină la Liceul de Arte din Rm. Vâlcea • Procurorii DNA şi lucrătorii DGA sunt decişi să facă o curăţenie exemplară printre poliţiştii rutieri din judeţul Vâlcea • Proiectul legii votului prin corespondență, așa cum l-a propus AEP, este o porcărie, făcută ca să fie • Mare tam-tam s-a mai făcut cu schimbarea directorului general de la CET şi instalarea Consiliului de Supraveghere

• Scandal de pomină la Liceul de Arte din Rm. Vâlcea. O comisie „de specialitate” pentru evaluarea profesorilor care urmau să predea instrumente muzicale la această instituţie de învăţământ, în vederea repartizării orelor de predare, a creat nemulţumiri, pentru că a fost (şi este) sfidat principiul competenţei şi valorii reale a examinatorilor și examinaților. De aceea, o profesoară scoasă abuziv din grila de predare a sesizat Ministerul Învăţământului şi, acum, se aşteaptă hotărârea care va fi luată. Redactorii noştri au investigat întreaga situaţie de la acest liceu (și pe alte cazuri asemănătoare) şi a tras concluzia că peştele de la conducerea Inspectoratului Şcolar se strică. Slaba coordonare a activităţii şcolilor din subordine, îşi spune cuvântul. Plecând de la competenţa membrilor comisiei de examinare, sunt multe de spus. Profesoare de muzică absolvente de „Ştefan Burghidiu – zis Haret”, consideră că au competenţa de a examina şi a se juca cu soarta profesională a absolventelor TITRATE de Conservator sau de alte unităţi de profil naționale cu prestanţă. Vă mai amintiţi faptul că pentru a fi anchetat generalul Victor Stănculescu, în „Dosarul revoluţiei” a fost nevoie ca procurorul militar Dan Voinea să fie avansat de la gradul de colonel de justiţie la cel de general? Aşa este normal, ca „egalul să judece/examineze egalul”, pe când la Liceul de Arte acest principiu este călcat în picioare. Nu mai întrebăm de ce, pentru că nici conducerea Inspectoratului nu poate fi cinstită. Și se știe de ce? Dar nu găsim logica pentru motivul aiurea invocat de profesoara (este cumva preoteasă?) Mihaela Manafu – şefa acestei comisii, la examinarea profesoarei Corina Pană pe motiv că „nu şi-a motivat emoţional elevul înainte de audiţie”, dându-i nota 4. Incorect! Şi, ca urmare „geniului său de examinator”, colega ei a rămas fără loc de muncă. Cunoaştem bine care este atitudinea conducerii Inspectoratului Şcolar Vâlcea şi ne întrebăm de ce mai semnalăm acest fapt, pentru că nimic nu se va întâmpla (oare este competenţă la conducerea Inspectoratului?), dar semnalele acestea ale presei, arhivate, vor prinde bine, cândva. Lumea nu se va sfârşi din cauza celor care fac rău, ci din cauza celor care se uită la ei şi nu fac nimic!

• Procurorii DNA şi lucrătorii DGA sunt decişi să facă o curăţenie exemplară printre poliţiştii rutieri din judeţul Vâlcea. Au început de anul trecut, au continuat şi anul acesta şi totuşi nu au terminat. Şi nu vorbim aici doar de agenţii rutieri din cadrul SPR Vâlcea, ci şi de poliţiştii care au atribuţii de circulaţie de la poliţiile orăşeneşti sau posturile de poliţie.

Nu putem să nu menţionăm că scandalurile de corupţie au zguduit Rutiera din temelii, după ce nu mai puţin de cinci agenţi de circulaţie din judeţ au fost luaţi în vizor pentru luare de mită sau abuz în serviciu. Trei dintre ei au fost deja condamnaţi, unul a fost achitat, iar altul se află încă în instanţă.

Şi, după cum spuneam, asta nu e tot. În curând, un dosar mare va ieşi la iveală, iar acolo sunt vizaţi mai mulţi poliţişti de circulaţie de la Drăgăşani, dar şi adjunctul de la Poliţia Municipiului Drăgăşani, aceştia muşamalizând un accident rutier provocat de un primar. Şi dacă asta nu vi se pare îndeajuns, trebuie să menţionăm că pe masa de lucru al lucrătorilor anticorupţie se mai află încă un dosar, vizat fiind tot un poliţist de circulaţie vâlcean. Staţi pe aproape că devine chiar interesant!

• Proiectul legii votului prin corespondență, așa cum l-a propus AEP, este o porcărie, făcută ca să fie. Se limitează acest tip de vot la românii cu domiciliul în străinătate, care-s vreo 500.000, din peste trei milioane care muncesc acolo. De ce nu au voie toți românii să voteze prin corespondență, dacă vor? Așa este peste tot. De ce studenții nu pot vota la locale prin corespondență? De ce nu-l pot folosi românii care pleacă în vacanță? Eu cred că această limitare – la cei cu domiciliul în străinătate – este și neconstituțională. Ăsta va fi rezultatul circului PSD-PNL: se bat de ochii lumii, după care, în mare viteză, votează o lege care nu va schimba mai nimic, doar pentru ca USL+Iohannis ca să raporteze îndeplinirea misiunii.

• Mare tam-tam s-a mai făcut cu schimbarea directorului general de la CET şi instalarea Consiliului de Supraveghere. Cum, la fel, mare tămbălău a mai ieşit cu controlul şi raportul abuziv făcut de inspectorii economici ai ANAF prin care Casele de avocatură angajate pentru a apăra capitalul societăţii şi mijloacele de informare în masă locale angajate, prin contracte legale, să promoveze interesele ei, au fost supuse presiunii psihice cu sperietura că vor fi nevoite să înapoieze banii primiţi pentru serviciile prestate. Ambele chestiuni au fost doar o furtună într-un pahar cu apă şi ruşinea s-a ales de promotorii controlului prin atacul asupra libertăţii presei. Totul s-a pus pe seama liderului PNL – Cristian Buican şi a câtorva „sateliţi” care gravitează în jurul lui şi fac asta nu din respect pentru el sau pentru doctrina politică pe care mimează că au îmbrăţişat-o, ci din interes. Vor şi ei locuri călduţe în economia vâlceană şi să-şi umple conturile cu bani, dar nu din muncă (ne)cinstită, pentru că, se ştie, din muncă dreaptă şi cinstită, are dracu’ jumătate. Apoi, în media a fost răspândit zvonul că grupul acesta de liberali are în spate nişte interese pentru falimentarea CET-ului (şi asta ar putea fi posibil!), zicându-se că sumele de bani ca tantiemă oferite sunt cu multe zerouri. Că este adevărat, că nu este, acuzaţiile sunt în curte la liberali şi Cristian Buican este în centrul subtilelor bănuieli de trimiterea în şomaj a peste 1400 de salariaţi. În atestarea bănuielilor lor, un liberal căruia un ziar îi atribuie calitatea de „vicepreşedinte” al PNL Vâlcea, deşi nimeni nu ştie despre această promovare, a declarat că: „niciun liberal normal la cap nu are interesul să falimenteze CET Govora, întrucât asta ar echivala cu o sinucidere politică”. Adevărat, dar ciudat! Cine a spus că liberalii au interes să falimenteze societatea furnizoare de căldură? Acuzaţie cu subiect şi predicat, nu zvonurile despre care vorbim noi? Oare, nu cumva, chelul îşi pune mâna-n cap? Că liderul liberal vrea să închidă ziarele care-i critică pe ei, liberalii fără de greşeală, a spus-o chiar liderul lor, la o nuntă la Orleşti, ameninţându-l pe patronul ziarului Arena Vâlceană cu falimentarea. Şi dacă s-a făcut această afirmaţie (cu martori şi în gura mare), de ce ar fi greu de acceptat că tot el (şi ai lui sateliţi) vor falimentarea unităţii de pe Platforma industrială a Râmnicului? Nu ştim dacă mai este cale de contracarat zvonurile acestea, că, din păcate, la români, faptele negative sunt receptate ușor şi, de aici, responsabilităţile sunt marcate defavorabil subiecților vizați. În aceste condiţii, se mai miră liberalii că, în sondajul făcut de mai marii „de la Centru”, partidul lui Brătianu de la Vâlcea este surclasat de PSD şi se află pe o pantă descrescătoare? Mulţi sunt aceia care ne-au declarat că nu mai votează, la anu’, cu liberalii sau nu se mai duc la vot deși sunt de dreapta. Datorită oamenilor galbeni…

• Porțiuni întregi din autostrada Sibiu-Orăștie – aia inaugurată de Ponta și de Rus cu o zi înainte de prezidențiale – vor trebui dărâmate. Dărâmate. Mi se pare simbolic pentru guvernarea Ponta și ce va rămâne în urmă.

• Două miracole într-o singură zi: a bătut ceva și naționala lui nea Puiu, iar Dragnea a câștigat niște alegeri fără să scoată morții din morminte. Secții de vot în diaspora o fi avut Dragnea? Puteau considera semnele grafice explicite de pe buletinele de vot tot un fel de „da”.