Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate

– deja majoritatea candidaților la alegerile parlamentare din cele nouă colegii ale județului Vâlcea au declarat, mai mult sau mai puțin oficial, că nu se vor înscrie la dueluri televizate față în față – mergând în cadrul politic al PDL, deja sunt voci de la centru care afirmă că nu îi interesează participarea la guvernare după 9 decembrie – un automobilist din Franța a fost surprins de radar cu 250 km/h pe o porțiune de șiosea cu viteza limitată la 70 – studiind situația din Lituania, model care, se pare, îl vor pune în practică și viitorii noștri guvernanți Grivco, suntem îngrijorați de criza politică ce ni se relevă după 9 decembrie – presa spune că Ponta ar fi avut tupeul să-i ceară președintelui francez să-l sprijine pe lângă președintele Băsescu, ca să fie numit premier și după alegeri –

– Deja majoritatea candidaților la alegerile parlamentare din cele nouă colegii ale județului Vâlcea au declarat, mai mult sau mai puțin oficial, că nu se vor înscrie la dueluri televizate față în față. Acest fapt, din punctul nostru de vedere, îi descalifică, le arată mai exact slăbiciunea și la șitatea de a se confrunta direct pe proiecte și programe. Toți aceștia însă au ales calea cea mai facilă, aceea de a umbla pe coclauri, trâmbițând promisiuni ieftine și apelând la multă demagogie. Sigur, e mult mai ușor să vorbești despre bazaconii administrative pe care le-ar putea realiza un primar, decât să vii cu lucruri concrete despre sistemul de pensii, despre fiscalitate, despre o legislație coerentă în sistemul sanitar. Sau, s-ar putea ca aceste lucruri candidații noștri nici să se priceapă sau au deja informațiile că exercițiul financiar pe anul 2013 va fi unul de austeritate și atunci, dacă vin să vorbească despre o eventuală relaxarea fiscală, devin penibili în doar 3 luni când urmează să taie din cheltuieli. Au mai luat unii o leapșă spunând că nu vor fi afectate pensiile și salariile, iar în 6 luni s-a procedat la cea mai dureroasă curbă de sacrificiu pe care a cunoscut-o vreodată România. Până atunci, nu putem decât să le dăm tuturor candidaților favoriți un cartonaș galben pentru fuga de dezbatere față în față cu adversarul, electoratul pierzând astfel cele mai spectaculoase momente ale campaniilor electorale. Să nu uităm audiențele record pe care le-au făcut dueluri ca Hollande-Sarkozy sau Obama “ Romney. Dar exercițiul democratic la români și mai ales la vâlceni se rezumă doar la dictonul „dau o brichetă, o măslină și o minciună pentru un vot de la vecin㠝.

– Mergând în cadrul politic al PDL, deja sunt voci de la centru care afirmă că nu îi interesează participarea la guvernare după 9 decembrie. Spun unii că se cunosc motivele reale pentru care nu s-a realizat proiectul de buget pe anul 2013 și motivele pentru care Florin Georgescu a declinat participarea sa la viitorul cabinet indiferent de compoziția politică. Altfel spus, predicțiile sunt destul de sumbre pentru popor, anul viitor unda de șioc a recesiunii din zona euro din anul 2012 va lovi în cele din urmă și România, iar toate gogo șile cu indexarea pensiilor și recuperarea ultimei tranșe salariale se vor topi, pentru că dacă s-ar face, România ar ie și din limitele deficitului bugetar aprobat la Bruxelles. Cu toate negocierile pe sub masă, nu s-a obținut de la FMI un nou acord care să prevadă aceste majorări, de Vrijer fiind insensibil la retorica electorală a cabinetului Ponta. Asta în cel mai bun caz dacă nu ar urma să se ia și alte măsuri de ajustare a cheltuielilor statului fie printr-un nou val de restructurări sau, și mai rău, prin alt val de reduceri salariale. Cei de la PDL se amuză și fug ca dracul de tămâie de o participare la guvernare în asemenea condiții preferând, spun ei, și rolul de a sta pe margine și de a chibița cum își vor pierde cei de la USL popularitatea în primul an de guvernare.

– Un automobilist din Franța a fost surprins de radar cu 250 km/h pe o porțiune de șiosea cu viteza limitată la 70. În contestația făcută a folosit o justificare ce i-a dat câștig de cauză până la urmă. Iată ce a semnalat:

Domnule Președinte, Cu privire la procesul-verbal întocmit, rog să aveți în vedere următoarele: Într-adevăr, am văzut semnul de circulație de „70 , scris cu negru pe fond alb și încadrat într-un cerc roșu, pe un panou fără nicio altă indicație de unități de măsură. Dar după cum șitiți, Legea din 4 iulie 1837 impune ca obligatoriu, în Franța, sistemul metric, în timp ce Decretul nr. 65-501 din 3 mai 1961, modificat conform directivelor europene, definește ca unități de bază legale, unitățile Sistemului Internațional. Or, în sistemul de unități, unitatea de măsură a lungimii este metrul, iar unitatea de măsură a timpului este secunda. Este deci evident că unitatea de măsură legală a vitezei este metrul pe secundă. Eu nu pot să-mi imaginez nicio clipă că Ministerul de Interne nu ar aplica Legile Republicii. Prin urmare, 70 metri/secundă corespund exact unor 252 kilometri/oră. Polițiștii au afirmat că eu am fost cronometrat cu 250 km/h, lucru pe care eu nu-l contest. Mă aflam, deci, cu 2 km/h sub limita autorizată de viteză. Vă rog să luați notă să-mi restituiți permisul de conducere.  ¦ și chiar a câștigat!

– Studiind situația din Lituania, model care, se pare, îl vor pune în practică și viitorii noștri guvernanți Grivco, suntem îngrijorați de criza politică ce ni se relevă după 9 decembrie. După alegerile de pe 14 și 28 octombrie, președintele acestei țări, Dalia Grybauskaite, a refuzat să nominalizeze un premier din partea coaliției post-electorale formate de Partidul Social Democrat (LSP “ 38 de mandate), Partidul Muncii (DP “ 30 de mandate) și Partidul pentru Ordine și Justiție (TT “ 11 mandate), cu un total de 79 de mandate din cele 141 ale Parlamentului Lituanian. Motivul invocat de președinte sunt suspiciunile de ¦ fraudă electorală, de care este acuzat Partidul Muncii. Așadar, scenariul în care președintele Băsescu va refuza să nominalizeze un premier de la USL invocând teoria fraudei electorale are, deja, un precedent în UE. Coincidență sau nu, Dalia Grybauskaite a fost, pe 12 septembrie 2012, primul șief de stat cu care Traian Băsescu s-a întâlnit, la București, după episodul suspendării.

– Am auzit că din ianuarie apare un nou tip de votcă, numită „Criniskaya !

– Presa spune că Ponta ar fi avut tupeul să-i ceară președintelui francez să-l sprijine pe lângă președintele Băsescu, ca să fie numit premier și după alegeri. Iată ce a ajuns la noi, tot prin intermediul presei, desigur. Sursele spun că Hollande i-ar fi răspuns lui Ponta: Dacă aș descoperi că Ayrault și-a plagiat vreo lucrare academică sau dacă ar semna vreun act juridic împotriva statului de drept sau dacă ar emite minciuni pe bandă rulantă, cu siguranță nu l-aș mai numi încă o dată premier . Ayrault e premierul francez. Deci nimic despre Ponta.

– România nu poate progresa cu o alianță care strânge rândurile în jurul unui infractor dovedit ca Năstase. Nu vom progresa în veci cu acești politicieni, indiferent de partid. Pentru ca o nație, o țară să progreseze, trebuie ca politicienii din fruntea țării să se preocupe în special de binele public. Ai noștri nu sunt preocupați decât de îmbogățirea proprie. În politică totul se propagă din „tată-n fiu”. Politicienii de azi sunt comuniștii de ieri, toți acei care șitiu pe ce buton să apese pentru a- și aservi Justiția, Parchetul, Poliția. Au legăturile stabilite de pe vremea comunismului, de pe vremea când conlucrau pentru stârpirea dușmanului de clasă. Printre ei s-au infiltrat toți infractorii nației, la fel cum într-o mizerie, intră viermii. USL se opune justiției, face zid în jurul celor cu probleme și își apără până în ultima clipă corupții, în timp ce calitatea de nestrămutat a membrilor ARD este că ei nu își protejează mafioții.

Cei ce-au fost, mai sunt și azi!

ARDe “i Doamne pe mișei,

Să scape țara de ei,

Că nu mai țin cont de lege

Și de noi ce se alege!

* În județ, din sat în sat, Comuniștii au înviat,

Și ˜nfrățiți cu șiarlatanii,

Cerșesc voturi și dau banii!

*  

La oraș, din casă ˜n casă,

Cheamă pe români să iasă,

Să ia punga cu ulei,

Să-i voteze tot pe ei!

*  

 Cei ce-au fost, mai sunt și azi;

Uscături vechi, printre brazi,

Și vă chem să ne unim,

Să scăpăm! Să îi oprim!

– Pataliputra