Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt, de la lume adunate, 13 octombrie 2014

• Camera de Comerţ şi Industrie – Vâlcea a organizat şi în acest an topul firmelor vâlcene prospere şi de viitor • Ştiţi de ce nu a venit Victor Ponta la Mânăstirea Hurezi? • Pe şoselele judeţului sau pe arterele localităţilor, disputa electorală prin bannere şi postere este foarte „economicoasă” • După 300 de ani, rămăşiţele lui Constantin Brâncoveanu s-au întors la Mânăstirea Hurezi unde patriarhul Daniel a oficiat o slujbă religioasă

• Camera de Comerţ şi Industrie – Vâlcea a organizat şi în acest an topul firmelor vâlcene prospere şi de viitor. Comparativ cu anul trecut participarea a fost mult mai modestă, semn că nu e bine economiei judeţene. Au dispărut de la evidenţiere multe firme puternice şi se anunţă un an şi mai greu în 2015. Disperarea este mai peste tot, sentiment împărtăşit de mai toţi cei care au fost premiaţi, oameni de afaceri care nu s-au sfiit să-şi strige durerea. Partea proastă a fost că prefectul de Vâlcea, reprezentantul guvernului prezent la eveniment, în loc să contabilizeze mesajele disperate (evident, transmise delicat şi subtil), zâmbea şi îi patinau ochii prin sală împărţind bezele unor personaje anexe oamenilor de afaceri. Ba mai mult, în discursul său, optimismul a fost mai mult decât caraghios, semn că nu a înţeles nimic din realitatea economică vâlceană, politizând chiar şi durerea şi sărăcia locuitorilor judeţului. După cum se vede, şi prefectului îi duduia economia în cap!

• Ştiţi de ce nu a venit Victor Ponta la Mânăstirea Hurezi la aducerea moaştelor martirului Constantin Brâncoveanu? Pentru că la începutul săptămânii trecute, la una dintre televiziunile de partid şi de stat, s-au difuzat îndelung imagini cu premierul Ponta atingând un bolnav pe targă şi, potrivit martorilor, l-a vindecat numai din promisiuni. Impactul a fost atât de mare încât a generat o serie întreagă de fenomene. Astfel, Preafericitul Daniel l-a rugat frumos pe Victor Viorel să se abţină de la asemenea gesturi, cel puţin la defilările cu moaşte, întrucât există riscul să ia tot caimacul Bisericii. Dacă se-apucă el Ponta să facă vindecări miraculoase, cine o să mai aibă nevoie de moaşte? Şi nu-i păcat? S-au dat o grămadă de bani să se facă rost de toate cele cinci mâini ale Sfântului Pafnutie sau de cele trei picioare şi şase rotule ale Cuviosului Pramatie, ca să dau doar două exemple? Deci nu-i frumos din partea lui să le strice afacerea, că nici popii nu ne-am băgat peste taxa lui de stâlp. Să nu îi supere Viorel, că imediat trimit toate babele din parohii s-o voteze pe Macovei! – a ameninţat un înalt membru al clerului ortodox.

• Pe şoselele judeţului sau pe arterele localităţilor, disputa electorală prin bannere şi postere este foarte „economicoasă”. Victor Ponta are cel puţin 1.000 de bannere şi 50.000 de postere, Klaus Iohhanis are cel mult 500 de bannere şi 10.000 de postere, în timp ce competitorii ceilalţi nu au nimic. Singurul care şi-a mai pus imaginea pe diverse faţade de case sau instituţii private este Tăriceanu. Nu puţini sunt electorii care-l înjură atunci când îl văd, unii întrebând de unde are banii de propagandă, că partid nu are şi oameni de afaceri cu dare de mână nu se prea înghesuie să-l sprijine. „Are bani din economia care duduia pe vremea era prim-ministru şi din vânzarea «la negru», înainte de obţinere, a Platoului continental de lângă Insula Şerpilor” – concluziona un elector, recitând un capitol întreg din cartea de înjurături proprii aflată în stadiul pregătirii pentru tipărire. Toţi aceia care-i văd portretul, nu-l scapă de porecla „Trădătorul” şi pun pariu că în judeţul Vâlcea nu va obţine mai mult de 3.000 de voturi. Aşa să fie!

• După 300 de ani, rămăşiţele lui Constantin Brâncoveanu s-au întors la Mânăstirea Hurezi unde patriarhul Daniel a oficiat o slujbă religioasă. Brâncoveanu a fost ctitor al mânăstirii vâlcene şi evenimentul reprezintă o încărcătură simbolică pentru toţi românii. Numai că participarea enoriaşilor a fost foarte slabă, în pofida anticipărilor care au condus la o dispunere importantă de jandarmi, poliţişti sau agenţi ai unor firme private angajaţi pentru asigurarea liniştii şi ordinii în curtea mânăstirii, la slujba oficiată atât sâmbătă cât şi duminică. Prezent la eveniment, duminică, începând cu ora 11, vicepremierul Liviu Dragnea a dat o lecţie de demnitate şi de modestie cum mulţi nu s-ar fi aşteptat. El s-a dat jos din maşină la poarta mânăstirii, dar nu pentru o baie de mulţime (pe alee, până la locul unde se oficia slujba, nu erau credincioşi sau curioşi) ci pentru că aşa este civilizat într-o incintă de locaş istoric bisericesc. Spre deosebire de el, oficialii vâlceni, politicienii şi parlamentarii judeţeni prezenţi au mers cu maşinile până aproape de racla cu moaştele Brâncoveanului, dorind, probabil, să ajungă motorizat până la altar. Iar ca un fenomen politic, la apariţia pesedistului Liviu Dragnea, politicienii din opoziţie (mai puţin senatorul liberal Dan Niţu) şi mulţi intelectuali cunoscuţi au părăsit spaţiul de desfăşurare a evenimentului. Este inutil să reproducem comentariile!

• În cazul Lukoil, PSD-ul a luat deja poziţia caprei, a ridicat coada şi aşteaptă să fie penetrat, de ruşi, pe toate găurile pe care le posedă. Ruşii se folosesc de penalii din PSD, promiţându-le libertatea şi păstrarea averilor. În vara lui 2012, la puciul parlamentar, Ilici-sovieticu’ guiţă la unison cu Vocea Rusiei… împotriva SUA şi U.E. Antena 3 nu a difuzat nici o imagine legată de apropierea PSD-ului şi a lui Voiculescu faţă de Moscova! Adăugaţi la acest peisaj vizitele lui Ponta în Rusia, China, etc şi aveţi tabloul complet. Nu uitaţi scoaterea steagului NATO (de către Antonescu, pe perioada interimatului) din salonul oficial al Cotroceniului şi, de asemenea, îndepărtarea steagului U.E. din Parlamentul României, la vizita primului ministru Chinez!

• Ciudat! Conducerea PSD de la Vâlcea nu s-a gândit să organizeze o întâlnire de măcar 30 de minute a lui Liviu Dragnea, prezent la Horezu, cu primarii PSD din judeţ. Aceştia şi-ar fi dorit să stea de vorbă cu el, întrucât este şi preşedintele executiv al PSD, dar şi ministru la un minister important: cel care împarte cele mai importante fonduri din bugetul României.