Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 13 ianuarie 201

• Crin Antonescu se va trezi din nou pe cap cu „pleaşca” dosarului său de la Securitate • „La coana Cami” nu îţi laşi doar banii, aşa cum anunţam în ediţia trecută a publicaţiei, ci şi apetitul • Preţul la pompă al motorinei în Germania este de 1,34 de euro pe litru, cu doar 4 cenţi mai scumpă decât în România, unde un litru de motorină este de 1,30 euro • Liberalii şi pesediştii lui Ponta se întâlnesc pentru a negocia atât liniştea în filialele USL, cât şi soarta lui Dragnea • Voi ăştia care îi tot daţi înainte cu „trecutul securist” al preşedintelui, o încremenire în proiect, sunteţi de-a dreptul penibili • Numele directorului comercial al SC Apavil SA rămâne în continuare un mister

• Crin Antonescu se va trezi din nou pe cap cu „pleaşca” dosarului său de la Securitate. Şi chiar dacă acum trei ani preşedintelui PNL doar i s-a arătat „Porumbacu”, de această dată cazul va fi dezgropat cu tam-tam-ul mediatic de rigoare. Însă cum dosarului respectiv i s-a pierdut urma, el nemaiajungând în Arhiva CNSAS, normal că aruncarea pe piaţă a presupuselor note informative ale lui Antonescu de pe vremea când era profesor la Niculitel poate fi interpretată ca o mare cacealma. Deocamdată acuzaţiile aduse de foştii ofiţeri de Securitate au fost imposibil de verificat, întrucât Dosarul nr. 2456sca/DSS01429 nu este de găsit. Pentru că el, pur şi simplu, nu a mai ajuns în arhiva CNSAS, cum s-a întâmplat cu restul dosarelor predate de către SRI. Aşa că, în lipsa notelor informative, singurele probe concrete care ar putea relansa în forţă această pistă sunt eventualele înscrisuri ale depunerilor de la CEC.

• „La coana Cami” nu îţi laşi doar banii, aşa cum anunţam în ediţia trecută a publicaţiei, ci şi apetitul. Pe lângă firele de păr găsite în ciorbă de câte un consumator mai atent şi pe lângă vreun taximetrist diagnosticat cu toxiinfecţii alimentare, în meniurile micului birt din Piaţa Nord a Râmnicului se găsesc mai de toate. Astfel, una din angajatele fostei regii de apă din oraş a avut surpriza să găsească în farfurie un dinte uman. Culmea, „măseaua (de învăţătură) de minte” pescuită din farfurie nu era nici măcar în ciorbă, ci într-o garnitură de cartofi a unei fripturi suculente. Poftă bună!

• Preţul la pompă al motorinei în Germania este de 1,34 de euro pe litru, cu doar 4 cenţi mai scumpă decât în România, unde un litru de motorină este de 1,30 euro. În cea mai bogată ţară din Uniunea Europeană. Luxemburg, un litru de motorină costă doar 1,19 euro, mult mai puţin decât la noi. Revenind, la comparaţia dintre noi şi Germania, un salariu mediu în Germania este undeva pe la 3.500 de euro, conform unui raport Eurostat, cu date pe 2010. În România, un salariu mediu ajunge undeva la 500 de euro, conform al aceluiaşi raport. Adică de 7 ori mai puţin. Deşteptareeeeea!

• Liberalii şi pesediştii lui Ponta se întâlnesc pentru a negocia atât liniştea în filialele USL, cât şi soarta lui Dragnea. Dacă mai mulţi lideri PSD au anunţat că este posibil ca preşedintele executiv al partidului să fie tras într-un unghi mort, atât în formaţiunea politică, cât şi în Guvern, liberalii pregătesc o lovitură şi mai mare. Sătui să colecteze taxe şi impozite de la populaţie pentru proiectele gestionate prin ministerul lui Dragnea, liberalii vor să facă o rocadă ministerială între cele două partide şi să preia frâiele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În plus, tabăra liberală a aflat şi cum Dragnea i-a forţat mâna lui Fenechiu cu „dosarul Transformatorul” în toamna lui 2012 la negocierile pentru împărţirea posturilor din serviciile deconcentrate din judeţe.

• Voi ăştia care îi tot daţi înainte cu „trecutul securist” al preşedintelui, o încremenire în proiect, sunteţi de-a dreptul penibili. Nu există nici un fel de document clar care să îl facă pe Băsescu măcar un junior pitic pe lângă un Voiculescu sau alţi potentaţi, actuali sau foşti, din USL. Ce trecut securist are Băsescu şi unde este el documentat? Pe cine a turnat Băsescu? Pe cine a închis Băsescu? Ce nume conspirativ avea Băsescu? Aaaa, că a fost membru pcr, suntem de acord, şi nu ar fi ajuns poate unde e azi dacă voi ăştia cu gura mare nu aţi fi votat Iliescu şi FSN în ’90. Dar foşti membri pcr sunt mulţi şi spre comparaţie cu greii Iliescu, Năstase, Bârlădeanu, Văcăroiu etc., etc., Băsescu e iarăşi cel mult un junior pitic. Deci ce reproşaţi voi şi cui? Totodată, pe cine susţineţi? Ăia nu-s securişti şi comunişti? Ce fel de judecată folosiţi?

• Numele directorului comercial al SC Apavil SA rămâne în continuare un mister chiar şi pentru membrii Consiliului de Administraţie al societăţii, în ciuda iţelor pe care Nicolae Bolovan le tot ţese în jurul lui Buican în speranţa de a primi funcţia râvnită. Următoarea şedinţă CA Apavil este programată pentru 16 ianuarie, iar liberalii nu au primit încă „firmanul” pentru vreunul din pretendenţi.

• Viorel Ponta are şansa rarisimă de a profita de duhovnicul de-acasă – tata socru Ilie Sârbu, acesta fiind trecut prin şcolile bisericeşti, obişnuit cu oile-enoriaş, fiind perfecţionat şi în vreo trei ţări vest-europene, înainte de ’89, stâlp al pcr, piatră de temelie a FSN-PDSR-PSD. Cârlanul ăsta – sânge proaspăt – a fost remarcat de marele borfaş spilcuit – Bombonel – şi pus la treabă, observat şi îndrumat strict. Nu l-a lăsat să îşi irosească vremea şi talentul printre procurori, l-a scos la lumina reflectoarelor politice, l-a proţăpit în fruntea PSD şi a ţării, i-a dat bugetul pe mână, răzbunându-se, într-un fel, pe cei care îl debarcaseră. Când deschide gura Viorel, vorbesc, prin el, cei doi mari maeştri – Taica Ilie şi Bombonel. De aici trufia – aroganţa lui, minciuna nepăsătoare şi tupeul fără limite, lipsa de respect faţă de oricine. Şi în viaţa sa politică Viorel este copilot, piloţii sunt Ilie şi Bombonel. De la Nea-Nelu ni se trag toate. El este Creatorul sistemului care a îmbolnăvit grav ţara. Domniei Sale, domnitorului Nea-Nelu, să îi mulţumim! El a avut şi are, încă, Domnia. Este a Sa (lui).

• Vânătoarea de la Bâlc, organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac, s-a încheiat. În prima zi de vânătoare, invitaţii acestuia au împuşcat aproximativ 80 de mistreţi. Vânatul urmează să fie trimis la mai multe case de copii şi aziluri de bătrâni. Carnea de mistreţ este bună pentru copiii cu dinţi de lapte şi pentru bătrânii fără dinţi. După mistreţi, Ţiriac va trimite şi dinţii necesari. Mare om de afaceri, acest creţuliu bronet… şi mărinimos!

• În cele 24 de ore petrecute în Bucureşti, Victoria Nuland – asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice – ar fi cerut garanţii din partea guvernului ca legea privind amnistia şi graţierea (care ar duce la eliberarea unor politicieni deja condamnaţi şi la exonerarea de răspundere a altor politicieni cu dosare pe rol) vor fi scoase de pe agendă. Nu a primit aceste garanţii, după cum a recunoscut în conferinţa de presă. Aşadar, proiectele legislative incriminate îşi vor continua parcursul. Lipsa unei întâlniri cu Victor Ponta, care este preşedintele celui mai mare partid parlamentar şi co-preşedinte al coaliţiei de guvernământ, înseamnă şi faptul că oficialul american nu a putut primi asigurări cu privire la comportamentul Parlamentului. Victor Ponta nu mai este (cel puţin pentru moment) un partener de dialog al SUA. Absenţa unei întâlniri Nuland-Ponta (nici nu mai contează cine nu a vrut întâlnirea) şi ignorarea ostentativă de către premier a oaspetelui american (premierul a avut timp să posteze pe Facebook felicitări pentru Mihai Gîdea şi Titus Corlăţean, dar niciun cuvânt despre vizita înaltului oficial) arată că şeful PSD şi-a pierdut orice urmă de credibilitate în faţa partenerilor de peste Ocean. Este o veste îngrijorătoare pentru viitorul politic a lui Victor Ponta.