Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate

♦ Nu puțini sunt vâlcenii care nu au uitat numele lui Waldemar Preussner – patronul concernului PCC SE, acționarul minoritar de la Oltchim, după cum nu au uitat nici numele lui Wojciech Zaremba, ambii vinovați (parțial) de falimentul combinatului nostru ♦ Mai multe publicații vâlcene au suferit atacuri ale unor infractori informatici care au distrus site-urile acestora ♦ Formidabilă a fost inițiativa postului național de televiziune Realitatea TV de a organiza o dezbatere publică pe tema „Salvați Oltchim-ul!  ♦ Nu mai este mult timp și va avea loc un nou termen în procesul primarului Emilian Frâncu, arestat sub acuzația de luare de mită

♦ Nu puțini sunt vâlcenii care nu au uitat numele lui Waldemar Preussner – patronul concernului PCC SE, acționarul minoritar de la Oltchim, după cum nu au uitat nici numele lui Wojciech Zaremba, ambii vinovați (parțial) de falimentul combinatului nostru industrial, fostă perlă a chimiei românești. Dacă ar fi să se confirme zvonurile care circulă pe seama lor, guvernanții condu și de Victor Ponta ar trebui să- și dea demisia din funcție, alături de premierul pesedist fiind acuzați de corupție miniștrii Vosganian și Chițoiu. Numai că astea sunt doar zvonuri, cum tot zvonuri sunt și acelea care spun că se încearcă determinarea voinței politice la partidele din e șichierul românesc, pentru ca procurorii DNA să ancheteze vinovățiile care le sunt atribuite acestora. Poate pe altă lume, pentru că între celebrul fost securist polonez Zaremba și ministrul Vosganian există o relație necuvântată și apropiată și trebuie lămurită atitudinea lor. Mai demult, văzându-l pe Zaremba în autoturismul ministrului Economiei, aflat la volan, stând pe scaunul din dreapta lui, ne-am pus întrebarea: ce funcție are Zaremba în România, dacă un ministru îi este șiofer? Trădare sau șiantajarea celui care (nu gratuit, desigur!) îi susține pe polonezi să cumpere ce a mai rămas viabil în Oltchim și, apoi, să facă recuperarea investiției prin tăierea și vânzarea la fier vechi a restului combinatului. Surse bine informate din exteriorul țării ne-au transmis că Waldemar Preussner este un om extrem de bogat, foarte inteligent și cu reu șite mari în afaceri. Practica lui este de a cumpăra combinate aflate într-un colaps indus (ajutat), revitalizarea producției acestora, mult căutată în lume, și, apoi, cu restul rămas, să taie și să comercializeze fierul și metalele speciale la prețuri fără concurență. De asemenea, despre Preussner se șitie că locuiește în Germania, la Dusseldorf, este căsătorit și nu are copii. Dar iubește enorm copiii și, ca dovadă, întreaga sa indemnizație de pe vremea când era membru în AGA la Oltchim o ceda grădiniței preotului Vețeleanu, paroh al Bisericii din Trăistari, din Ocnele Mari. Chiar și acum, Preussner se interesează de acești copii, răspunzând tuturor solicitărilor care i se fac de bunul și inimosul preot Petre Vețeleanu, binefăcător cu nume binecunoscut de locuitorii județului Vâlcea. Tot aceea și sursă din afara graniței țării ne-a informat că Wojciech Zaremba este fiul unui nazist polonez, înregimentat în armata lui Hitler, pentru care familia lui a avut de suferit în timpul regimului comunist. Noi nu atestăm această informație, dar nici nu o eliminăm, conștienți de faptul că urma și unui om acuzat de colaboraționism și, apoi, înrolat într-o armată cotropitoare, nu sunt vinovați de faptele părinților lui.

♦ Mai multe publicații vâlcene au suferit atacuri ale unor infractori informatici care au distrus site-urile acestora. În încercarea de a da de urmele acestor derbedei s-au aliat vâlceni cu multă experiență în hackerit , dar și oameni ai legii. Atacurile site-urilor au fost executate de specialiști în domeniu, adică de oameni foarte bine pregătiți în domeniul IT. Dar libertatea lor fizică este pusă în pericol. De ce este atacată presa locală? Pe cine au supărat colegii noștri? Ce publicații vor mai avea de suferit? Iată câteva întrebări la care vom încerca să aflăm răspunsurile. Cei care vor să lovească în libertatea la informație habar nu au că jurnaliștii,  indiferent de convingeri, de adversități, de concurență și de lupta pentru un loc mai bun pe piață se unesc în astfel de situații și se sprijină. Iar printul încă există și pot fi tipărite ziare oriunde și în orice tiraj!

♦ Formidabilă a fost inițiativa postului național de televiziune Realitatea TV de a organiza o dezbatere publică pe tema „Salvați Oltchim-ul! . Pe lângă faptul că, de acum, întreaga țară și-a dat seama de adevărata față a guvernanților și trădarea la care s-au dedat prin neimplicarea în evitarea colapsului financiar de la combinat, au putut fi văzuți și indivizii care au sabotat funcționarea sau au obținut capital politic de la chimiști, mințindu-i că se leagă cu lanțuri de gardul societății chimice și nu lasă să se producă falimentul. Au fost demne de semnalat două cazuri. Unul a fost acela al președintelui Consiliului Județean “ dr. ing. Ion Cîlea, care, nemeritat, a fost întrerupt și huiduit, el fiind singurul sprijin oficial concret pe care l-au primit chimiștii vâlceni pentru ca mijloacele lor de producție să nu ajungă la fier vechi. Riscul pe care și l-a asumat președintele Consiliului Județean ca CET-ul “ unitate aflată în subordinea Consiliului Județean “ să furnizeze energie electrică, în condițiile în care combinatul a fost deconectat de la rețeaua CEZ, a fost enorm și putea fi costisitor. Dar a învins curajul și rațiunea sa, făcându-i și pe dușmanii procedeului “ cam neortodox și riscant – să- și plece ochii și să se trateze de hepatită. Totu și, revăzând înregistrarea emisiunii, pe Internet, am sesizat că Ion Cîlea a fost fluierat numai atunci când amintea de Victor Ponta, șieful său de partid. Pentru că, se șitie, Victor Ponta și socrul său Ilie Sârbu conduc țara și amândoi s-au situat de partea PCC, în falimentarea parțială a Oltchim. Adică la CFR și la Poșta Română s-au putut anula datoriile, dar la Oltchim nu? De ce, oare? Înțelegeți singuri.

♦ Nu mai este mult timp și va avea loc un nou termen în procesul primarului Emilian Frâncu, arestat sub acuzația de luare de mită. La acest termen au fost propu și pentru audiere “ din partea arestatului, patru martori: Tudor Șindilaru, Dan Bădescu, Liviu Boban și Vasile Avram. Dintre aceștia, Liviu Boban nu poate să depună mărturie în favoarea lui Frâncu, pentru că, la termenul când arestatului i s-a luat interogatoriu, acesta s-a aflat în sala de judecată și a auzit depoziția acestuia. De și noi i-am cerut să părăsească sala pentru că îi va face un mare rău primarului și, implicit lui, cu greu a fost convins să se conformeze. Dacă inconștientul Boban va depune mărturie la bară, jurând pe Biblie, atunci, cu siguranță, va fi sancționat (mulți vor fi aceia care vor sesiza completul de judecată asupra ilegalității) și declarația sa va fi anulată. Așa că, Bobane, anunță familia lui Frâncu asupra greșelii care a făcut-o solicitându-te ca martor în proces și cere-te afară. Nici acolo nu ai loc!

♦ O instanță din Râmnicu Vâlcea a dat marți un nou termen în procesul în care familia Moț, care și-a pierdut fata ucisă pe o trecere de pietoni din Râmnic în urmă cu trei ani și jumătate, încearcă să obțină daune materiale. Ma șina care a fost implicată în accident era asigurată pentru astfel de incidente, polița de asigurare fiind de 1,5 milioane euro. Nu vedem cauzele care duc la întârzierea unei decizii judecătorești logice!

♦ În România, există un ONG care are ca obiectiv protejarea oamenilor atacați de animalele fără stăpân. Se numește Freedom Smile. Cu 1 milion de euro se poate cumpăra un eșafod  cu CO2, pentru toți maidanezii români (a nu se înțelege politicieni!).

¢ Pataliputra