Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 12 ianuarie 2015

• Am urmărit zilele trecute, la postul regional VTV, prestaţia liderului PNL Cristian Buican, invitat al moderatoarei Claudia Paraschivescu • Ne-a plăcut atitudinea avută de Dalai Lama într-o carte-interviu despre istoria Tibetului • Alina Gorghiu, matroana de la PNL, are o „educaţie solidă”: faimoasa Universitate Creştină „Dimitrie Cantemir” zisă şi „Marcă banu’!” • Într-o ţară normală, când un prim-ministru legiferează ceva prin ordonanţă de urgentă în folos propriu, în mod normal ar interveni procurorii, Curtea Constituţională, strada • În 2012, guvernul MRU ajunsese la un punct al discuţiilor cu UE pentru creşterea capacităţii Oltchim peste 60%, respectiv achiziţionarea de stat a rafinăriei OMV-Petrom din Piteşti

• Am urmărit zilele trecute, la postul regional VTV, prestaţia liderului PNL Cristian Buican, invitat al moderatoarei Claudia Paraschivescu. Subiectul dezbătut a fost încălcarea legii la votul pentru alegerea preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean. Dacă un telespectator îl vedea prima dată pe liderul liberal şi îi raporta atitudinea manifestată la prestaţia oricărui lider din partidul mare, de la Bucureşti, se întreba dacă vorbitorul nu suferă cumva de boala narcisismului şi a napoleonismului. Nimic nu-i convenea din cele ce era întrebat, ridica nasul în sus de parcă se afla la mofetele din Covasna şi îi era frică să nu tragă pe nări aburii otrăviţi ce-i puteau veni de jos, ce mai!, avea un comportament de om în „suferinţă” grandomaniacă. Sigur, chiar şi pe un medic psihiatru îl putea băga în ceaţă, dacă acesta ar fi urmărit diagnosticarea comportamentului său, başca faptul că era lovit de o ipocrizie iremediabilă. La un moment dat, Buican a afirmat că ei – liberalii – îşi doresc schimbarea pesediştilor de la conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru că au stat destul 25 de ani la cârma judeţului. Stupoare. Omul este ori amnezic ori îi crede pe vâlceni proşti. Păi, PNL nu a fost la guvernare cu PSD-ul şi el – Cristian Buican a fost vicepreşedintele Consiliului cam un an şi jumătate? Atunci de unde 25 de ani? Să fim serioşi! Apoi, după arestarea liberalului Ionuţ Ionescu pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, liderul Buican a afirmat că nu-l cunoaşte pe acesta. Sigur? I-po-cri-zi-e! În dimineaţa când s-a consumat infracţiunea probată, Ionuţ Ionescu şi-a băut cafeaua în biroul lui Buican, başca faptul că tot el îl promovase în funcţia de director adjunct la Apavil. Şi atunci, de unde atâta fățărnicie? Îi este frică să nu se spună că făceau para-para cu veniturile ilegale obţinute de colegul său de partid? Fals individ, laş politician şi om interesat în obţinerea egoistă a avantajelor personale. Din ce în ce și din zi în zi, ni se întăreşte şi nouă convingerea că Cristian Buican este un tip periculos, meschin şi fariseu. Deh, politician de nouă generație!

• Ne-a plăcut atitudinea avută de Dalai Lama într-o carte-interviu despre istoria Tibetului. Ori de câte ori se ajungea la vreun conflict, că și acolo au fost conflicte, el spunea că vina era a lor și nu a inamicilor. Era foarte umil și empatic. Ori în lumea în care trăim astăzi, super-tehnologizată și bazată pe concurență, oamenii sunt ca niște roboți performanți. Nici urmă de empatie! Dacă știi că ceva deranjează o anumită persoană nu insiști și caută să-i înțelegi punctul de vedere. Asta înseamnă empatie. Iar chestiunile religioase au fost întotdeauna spinoase. În loc de empatie cu victimele de la Charlie Hebdo, mulți s-au discalificat moral, inclusiv docții comentatori de la noi, criticând morții și făcându-se complicii unei abominabile crime împotriva spiritului pe care ei pretind că îl reprezintă. Intelectualitatea română s-a arătat lașă, habotnică, defetistă, lipsită de umor. Generațiile mai tinere au comentat absurd despre o libertate a presei și a spiritului pe care nu o cunosc, sugerând că ziariștii de la Charlie Hebdo trebuiau „să nu se bage”, „să tacă”, sau că „au exagerat”. Pentru că majoritatea celor care înfierează libertatea vorbei și creionului nu au pus niciodată mâna pe un exemplar din Charlie Hebdo.

• Alina Gorghiu, matroana de la PNL, are o „educaţie solidă”: faimoasa Universitate Creştină „Dimitrie Cantemir” zisă şi „Marcă banu’!” plus Colegiul Naţional de Apărare, pe unde au trecut mai toţi amatorii de titluri rapide, iar acum este doctorand al Facultăţii de Drept al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, altă maşină de diplome. Mai mult decât „educaţie solidă”, dovedeşte un perfect simţ de orientare, a găsit drumul scurt către un doctorat lejer. În plus, acum a moştenit şi faimoasa canapea din biroul lui Crin Antonescu. Se descurcă fata.

• Într-o ţară normală, când un prim-ministru legiferează ceva prin ordonanţă de urgentă în folos propriu, în mod normal ar interveni procurorii, Curtea Constituţională, strada. Ponta vrea să scape de consecinţele penale ale plagiatului. Ar trebui să dea banii înapoi pe care i-a câştigat ca profesor în siajul doctoratului plagiat. Trăim vremuri năucitoare. Suntem letargici, părem obosiţi şi nevolnici. La noi, ca la nimenea. Într-o ţară normală, purtătorul de cuvânt al preşedintelui e o instituţie şi nu un chibiț pe Facebook. La noi se poartă „spovedaniile” pe o reţea de socializare şi muţenia după întâlnirile oficiale preşedinte-premier. Trăim în „Iohannisburg”, un oraş fantomă în care apar sperietorile clasice gen „coşmarul alb”, cu ziarişti patinatori care fac piruete între diverse posturi de televiziune, doar-doar le-o uita cineva trecutul, doar că trecutul nu se prescrie. Trăim cu fantomele căţărate în fruntea SRI şi SIE…

• În 2012, guvernul MRU ajunsese la un punct al discuţiilor cu UE pentru creşterea capacităţii Oltchim peste 60%, respectiv achiziţionarea de stat a rafinăriei OMV-Petrom din Piteşti. Să fie limpede, rafinăria nu mai e Arpechim, ci OMV, datorită geniului Bombonel. Erau necesare documentaţii, argumentări, studii de piaţă etc. Termenul era iulie 2012. Când a venit la putere marele guvern Ponta, altele au fost grijile guvernului. În iulie sunau trâmbiţele suspendării preşedintelui. Oltchim a fost aruncat în lada uitării. Interesant e că până a fi băgat în insolvenţă se flutura tot timpul steagul „FMI cere, FMI vrea lichidarea găurilor negre Oltchim, CFR etc”. Iată că la ultima discuţie, FMI nu a mai amintit nimic de găurile negre iar Ponta tace chitic. Cui a vrut să pună pe tavă guvernul Ponta aceste ultime redute de stat? La CFR am văzut. Dar Oltchimul?

• Oltchimul care a fost băgat în insolvenţă de guvernul Ponta, nu mai seamănă nici 20 % cu cel de dinainte de ’89. Se vorbeşte de datoriile către stat dar nu se aminteşte deloc că în Oltchim s-au făcut investiţii de cca 600 milioane euro plătite de societate din veniturile proprii. Acestea sunt instalaţiile noi.
Oltchimul a fost construit acum 40 de ani legat prin conducte de Arpechim Piteşti. Pe acele conducte venea materia primă care asigura funcţionarea a 70% din unitate. Când Arpechimul a fost vândut OMV a fost tăiată principala bază de materii prime.
Oltchim a mai funcţionat 3 ani după vinderea Arpechim, timp în care aceştia creşteau continuu preţurile până când după o revizie generală nu au mai pornit rafinăria. Acum produsele fabricate, inclusiv PVC au piaţă de desfacere, dar Oltchim şi-a pierdut clienţii. Ce spune acum actualul ministru al economiei, se spune de trei ani. Şi?