Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate 11 Noimbrie 2013

• În politicul mare, am înregistrat prima amnezie selectivă de tip socialist • După ce a fost lăsat de braţe de către amicul Cîlea, primarul PD-L din Goleşti se pregăteşte să ia calea audienţelor • Veste proastă pentru tinerele întreprinzătoare vâlcence care vând haine de firmă prin diferite apartamente din Râmnic, denumite generic „hoaţe” • Patronii polonezi de la USG se ţin numai de trucuri • Nu ştim (ba ştim, dar vă vom spune data viitoare!) ce se întâmplă la USG

• În politicul mare, am înregistrat prima amnezie selectivă de tip socialist. Ponta se preface că uită, asemeni tuturor socialiştilor că şi Hitler a fost tot… socialist! Naţional-socialist, mai precis. Şi partidul lui Hitler era tot un partid al muncitorilor. Era partidul muncitoresc naţional-socialist democrat (NSDAP, în germană). Şi cu un tupeu de parameci socialist, Ponta îl compară pe Hitler cu Băsescu, în cel mai pur stil bolşevic. Această afirmaţie denotă disperarea celor din PSD şi USL, în general. Nu se pot apăra în faţa unei justiţii independente ce nu mai asculta de ordinele de le „centru”, cum sunt ei obişnuiţi. Socialiştilor din USL, trădători afiliaţi Kremlinului lui Putin, li s-a terminat tarlaua! Paniemaieshi Victoraş tată? Traian Băsescu a câştigat deja şi voi sunteţi cancerul, măi! Tu şi tot USL-ul! Comentariile lui Ponta despre preşedintele României sunt cel mult mizerabile, dacă nu cumva atacabile în justiţie. Singura comparaţie cu führerul este Antonescu. Are tot ce îi trebuie, ochii, freza, intonaţia, culorile partidului socialist etc. Îi lipseşte doar ideea, programul, în fine, Spiel-ul care îl poate califica drept candidat. Îi lipseşte şi ceea ce celălalt avea din belşug, Lebensraum… pentru nostalgici şi comunişti sadea!

• După ce a fost lăsat de braţe de către amicul Cîlea, primarul PD-L din Goleşti se pregăteşte să ia calea audienţelor la alţi baroni locali ai PSD, Paul Stănescu, din Olt şi Prioteasa, din Dolj. Supărat că preşedintele CJ Vâlcea nu reuşeşte să stoarcă mai multe fonduri europene sau guvernamentale, primarul Şerban şi-a îndreptat privirea către baronii roşii primiţi ceva mai bine în Bucureşti.

• Veste proastă pentru tinerele întreprinzătoare vâlcence care vând haine de firmă prin diferite apartamente din Râmnic, denumite generic „hoaţe”. Anunţul vine de la vice-preşedintele CJ Vâlcea, Bogdan Pistol, care, supărat nevoie mare pe preţurile prohibite, s-a gândit să le facă fetelor concurenţă neloială. Pistol dă asigurări că la începutul anului 2014, firma McArthur Glen Group, care deţine celebrul outlet de la Parndorf, de la periferia Vienei, intenţionează să investească la Călimăneşti, adică să transforme Centrul Centrul Expoziţional Seaca într-un complex comercial asemănător cu cel din Austria. În prezent, McArthur Glen Group are magazine deschise în ţări precum Marea Britanie, Austria, Benelux, Germania, Italia, Franţa şi Grecia. Dacă se va ajunge la o înţelegere certă cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea, probabil că în zonă se vor construi şi mai multe spaţii de cazare, odihnă şi relaxare.

• Patronii polonezi de la USG se ţin numai de trucuri în ceea ce priveşte plata datoriei istorice înregistrate la CET Govora SA. Dacă în primă fază, Witold Urbanowski a încercat să scape de prima tranşă de 5 milioane euro propunând preluarea de către CET a unor secţii aproape dezafectate din USG, în cele din urmă a admis că firma nu are banii cash pentru plata datoriei şi a încercat să o acopere cu produse clorosodice de aceeaşi valoare.

• Trei dintre consilierii judeţeni ai PNL îşi freacă mâinile de bucurie la auzul că partidul lor va ieşi cât de curând de la guvernare. Deşi pare absurd, cei trei nu pot să îl înghită pe tânărul vicepreşedinte Bogdan Pistol şi vor să îi oprească ascensiunea şi influenţa asupra unor primari liberali sau independenţi. Nu-i aşa, iubiţi consilieri liberali, că strigoii mănâncă din neam?

• Nu ştim (ba ştim dar vă vom spune data viitoare!) ce se întâmplă la USG. Patronatul polonez licenţiază salariaţi operativi, specialişti în producerea clorosodicelor, în mod inexplicabil. Uzina nu are pierderi tehnologice, capitalul de producţie este de 111%, plăţi zero la furnizorul de aburi (CET), saramură (Societatea Naţională a Sării), apă (ABA – Olt) şi calcar (Societatea Naţională a Sării). În aceste condiţii, dacă nu sunt plătiţi furnizorii, nu sunt înregistrate pierderi tehnologice şi există o capacitate de producţie de 111%, de ce se fac concedieri şi ce fel de concedieri sunt? Cum, adică, nu este USG-ul profitabil? Restructurările dau de cap analiştilor şi sindicatului, başca felul aleator de selectare a celor restructuraţi şi lipsa plăţilor compensatorii. În luna februarie a acestui an, s-au făcut concedieri cu aparatul alcooltest în mână. Da. Aţi citit bine! Cu alcooltestul în mână, prin curtea uzinei sau prin secţii, pe muncitori, hărţuindu-i, o directoare româncă, doar-doar îl va prinde pe vreunul de-al neamului ei, cu şpriţul din seara trecută în sânge, ca să fie dat afara. Sigur, nu s-a mai întâmplat asta, niciunde şi niciodată. Tare reprobabil! Ca la noi, nicăieri. Dar orice ar încerca cozile de topor ale patronilor polonezi să le facă concetăţenilor lor, pentru ca uzina să fie închisă, legea nu le dă voie să facă asta. Terenul – proprietatea USG, poluat de-a lungul timpului prin fabricarea clorosodicelor, trebuie dislocat după nişte reguli stricte, sub supravegherea Agenţiei Mediului. Iar costurile sunt enorme, ca şi amenda de poluare, de altfel. Nu-i cale de întors şi, astfel, polonezii nu pot desfiinţa societatea comercială unicat în România, deşi o vor şi o tot ameninţă.