Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 1 august 2016

• Nu ştim dacă să ne bucurăm sau să devenim trişti, la aflarea veştii că Platforma Chimică din sudul municipiului Râmnicu Vâlcea a ajuns la mâna şi la toanele unui individ controversat, condamnat cu suspendare, avocat care a gestionat afacerile de miliarde ale Hidroelectrica, Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România şi coleg de facultate cu fostul premier Victor Ponta, pe numele său de buletin Remus Borza. • La Adunarea Generală a creditorilor, Remus Borza a făcut circ. • Fragment din discursul ţinut de administratorul judiciar Remus Borza în faţa creditorilor CET, declanşator al unei acţiuni în justiţie cu care va fi “premiat”

• Nu ştim dacă să ne bucurăm sau să devenim trişti, la aflarea veştii că Platforma Chimică din sudul municipiului Râmnicu Vâlcea a ajuns la mâna şi la toanele unui individ controversat, condamnat cu suspendare, avocat care a gestionat afacerile de miliarde ale Hidroelectrica, Mare Orator al Marii Loji Naţionale din România şi coleg de facultate cu fostul premier Victor Ponta, pe numele său de buletin Remus Borza. Aflând că este moroşan – ne-am bucurat foarte mult, ştiindu-i pe aceştia educaţi, cumpătaţi, respectuoşi şi cu mult bun simţ. Dar nu s-au potrivit calităţile acestuia cu matricea model a ardeleanului. Individul este un necivilizat, un grobian în relaţia cu femeile (şi, în general, cu subordonaţii săi), infatuat şi nesimţit. Ştim că „pokemonul Borza” este avocat, că ne va acţiona în judecată, dar avem probe palpabile pentru a face proba verităţii. Începând cu acest număr, vom face publică comportarea sa – cu alte cuvinte „proba verităţii” – prezentând celebrele sale expresii de mahala: „hales-bules”, „ce p**a mea vrei?” – expresie spună unei femei disponibilizate, „să nu mai mănânce unii rahat prin nu ştiu ce fiţuici”, „satul ne râde şi cu curu’”, „nu sunt bulangiu” etc. Dacă există vreun curios să-l asculte pe acest „pokemon”, publicăm linkul unei înregistrări audio: CLICK AICI!, din care puteţi trage concluzia că „ardeleanul” ăsta este mai oltean decât oltenii, fiind îngâmfat, îndrăgostit de vorbăria sa goală şi se pupă dimineaţa în oglindă, ca să-şi facă curaj de a da ochii cu imaginea sa publică. Nicicând nu am întâlnit un afront atât de mare ca afrontul adus de tupeistul avocat atunci când a provocat presa locală. Vorbind despre un ziarist care a pierdut mai multe procese cu directorul C. Roibu – de la Oltchim, Borza a spus că acesta l-a chemat pe calomniatorul său şi l-a pus să-i pupe pantofii. Neadevărat şi o mare măgărie. Vorbind despre atitudinea sa faţă de ziariştii care-l vor critica, a spus: „Eee, eu o să le dau altceva să lingă”. Încercaţi să-l apreciaţi pe omul care este pus în capul mesei multor onorabile instituţii, printre demnitari sau maeştri masoni. Başca faptul că needucatul acesta a fost propus pentru funcţia de prim-ministru. Halal tara!

• La Adunarea Generală a creditorilor, Remus Borza a făcut circ. S-a dat mare, a minţit cât cuprinde şi s-a lăudat că a fost primul angajator al maestrului Ion Cristoiu. Întrebat, maestrul a spus că nu-l cunoaşte decât din presa naţională şi că omul minte. Printre altele, lăudându-se, Borza a lăsat să se înţeleagă că el le dă creditorilor banii pe care-i aşteaptă, de parcă i-ar da din banii maică-si şi nu CET-ul le-ar datora lor banii pentru munca prestată şi neîncasată. În grandoarea lui, Borza vrea să primească 3% din veniturile suplimentare după ce negociază el cu USG şi Oltchim. Păi, dacă esti bun, de ce nu faci profit din activitatea proprie, Borza? Apoi, mai vrea şi 3% din economii şi reduceri de costuri, după ce-i trimite acasă pe cei 284 de salariaţi disponibilizaţi. Am făcut un calcul al pretenţiilor „pokemonului” Borza şi partea sa în 3 ani de zile este de aproximativ 12 milioane de euro. Nu este posibil aşa ceva! La milioanele de euro încasate de la Hidroelectrica, el visează acum. Este lumea lui.

• Fragment din discursul ţinut de administratorul judiciar Remus Borza în faţa creditorilor CET, declanşator al unei acţiuni în justiţie cu care va fi “premiat”. Trageţi singuri concluziile. Borza trebuie să-şi asume insultele şi calomniile proferate în public:

„Văd foarte mulți oameni din presă. E un centru aici al presei mondiale. La Vâlcea sunt 23 de titluri care au proliferat, au făcut tiraje amețitoare… 50, 100 de exemplare pe ediție. Le înțeleg supărarea unora dintre dânșii că s-a închis robinetul. Pentru că unii justițiari din presă, cu ghilimelele de rigoare, pentru că noi știm care sunt năravurile și o să le facem publice, au luat în ultimii cinci ani de zile 2,5 milioane de euro de la o companie de stat, de la o companie care are monopol. Care era logica comercială juridică, și intrăm într-o altă logică, penală, ca unicul producător de agent termic sau abur industrial să își facă reclamă? Și la ordinul sumelor acestora de 2,5 milioane de euro!? Și acei oameni din presă și-au luat utilaje pe care le-au închiriat nouă sau puilor noștri, Servcet, Prestcet, iarăși la prețul de două-trei ori. Îi știm și îi vom da cu nume și prenume. Așa că, fraților, nu aveți decât în fiecare zi să aruncați cu noroi în Borza. Că e imun la mizeriile astea pe care unii le scriu. Doar că trebuie să și le asume. Și civil și penal. Mi-aduc aminte un episod în urmă cu câțiva ani când, tot așa, un confrate din presă și pot să spun confrate că în 1990 am fost unul dintre fondatorii Asociației Ziariștilor din România. Eu, vreo șapte ani de zile, am mâncat o pâine din presă. Am fost primul angajator al lui Cristoiu în ’90… La fel, a scris bălării despre Roibu. L-a dat în judecată, a pierdut procesul cum era și firesc și de unde să ia că băuseră banii cu blondele la cârciumă și își luaseră merțane? Ce l-a pus să facă? L-a chemat de față cu toți: pupă, bă, pantoful! Și cât era de mare zeul din Olimp, acolo, de justițiar al presei, a lins pantoful lui Roibu. Eeee, eu o să îi dau altceva să lingă… Bun! Să revenim la chestiuni serioase.”

PS – Domnilor aflaţi acum în conducerea societăţii de sub administrarea judiciară a firmei Euro Insol: Încercaţi să-i spuneţi avocatului (infractor condamnat şi aflat în perioada de probă) că nu presa locală trebuie pusă să-şi probeze nevinovăţia, ci el trebuie să probeze vinovăţia acestora. Apoi, încunoştinţaţi-l ca la încheierea contractelor derulate, conducerea de atunci nu a reproşat nimic colaborării şi a mulţumit mijloacelor de informare în masa judeţene pentru colaborarea fructuoasă avută. Fiecare redacţie are o asemenea apreciere oficiala, bună de folosit în instanţele de judecată. Precizez că epitetele critice folosite în articolele scrise sau ce le voi scrie în serial, nu îl vizează ca persoană. În sinea mea îi acord circumstanţe atenuate de autocrat.