Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 07 aprilie 2015

• Nu de puţine ori, conducătorii administrativi şi politici din judeţ reproşează jurnaliştilor vâlceni că nu se documentează în publicarea articolelor lor, că scriu după ureche, după bârfe şi minciuni • Șeful DIICOT Iași, Constantin Horodniceanu, cel care, după mintea mea, trebuia să știe și să oprească ceea ce făcea primarul Nichita – în primul rând „cooperarea” primarului cu clanul Cordunenilor – tocmai a fost avizat la șefia DIICOT pe țară • Citesc că, în noaptea de 12 spre 13 octombrie, primarul PSD al Iașiului și-ar fi bătut iubita, care a sunat la 112 • Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a arătat convins că preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun fel de putere în acest moment.

• Nu de puţine ori, conducătorii administrativi şi politici din judeţ reproşează jurnaliştilor vâlceni că nu se documentează în publicarea articolelor lor, că scriu după ureche, după bârfe şi minciuni şi, mai mult, la abordarea unui subiect critic nu fac nici măcar minimum de efort de a-l întreba (chiar şi telefonic) pe cel criticat despre problema sa, obligaţie, de altfel, profesională. Printre cei care procedează astfel se arată a fi o domnişoară ziarist-patron, absolventă a unei facultăţi jurnalistice (de la care și pentru asta, evident, se cer pretenţii) care nu numai că este pătimaşă în macularea unor politicieni „nesubjugaţi” intereselor ei, dar îi şi încaieră, prin minciuni şi exagerări, cu superiorii lor din organizaţie. De curând, „profesionista” aceasta a făcut afirmaţia că liberalul-democrat Ştefan Prală, aflat, chipurile, la sfârşitul săptămânii trecute, în comuna Măciuca, la un eveniment public, s-ar fi lăudat că va fi numit director la CET Govora, ocazionat de demisia directorului general ing. Mihai Bălan. Desigur, oricine poate aspira la orice funcţie îşi doreşte, dar de la adevăr la minciună, la ziarista aceasta, nu este decât un pas. În acea zi, Ştefan Prală s-a aflat în comuna Câineni, la pensiunea lui de acolo, iar noi ne-am aflat lângă el şi familia sa în zilele weekwnd-ului. Cum poate fi Prală şi la Măciuca şi la Câineni, că doar nu o fi preotul Arsenie Boca despre care se spune că aflat în închisoare, s-a dedublat şi a participat la înhumarea mamei sale decedate fără consimțământul comenzii închisorii. Dacă ar fi spus că Ştefan Prală ar fi făcut această afirmaţie, fără a menţiona locul şi sărbătoarea, poate ar fi ţinut. Dar aşa… minciună se numeşte informaţia colegei noastre. De altfel, ziarista asta, hârşită de profesie, în ultimii ani a făcut o adevărată marotă în a-l murdării şi calomnia pe politicianul de la PNL. De mai mult timp, cititorii o ştiu, lumea politică o evită iar profesia pe care o mimează suferă! Pe când o dezminţire din conştiinţă?

• Dacă tot schimbă penalii din PSD legea în funcţie de interesele lor, iar unii se miră de ce tace Klaus Iohannis, vă reamintesc o declaraţie despre vara lui 2012 făcută de actualul preşedinte în 7 mai 2014, adică acum fix un an: „Nu s-au făcut abuzuri. Nu a fost nici lovitură de stat, nici dictatură parlamentară, nici măcar un derapaj nu a fost. În esenţă, suspendarea unui preşedinte şi faza următoare, de referendum, sunt lucruri prevăzute în Constituţie. Perfect ok. S-au făcut însă câteva erori şi de procedură, şi de comunicare”. E limpede?

• Am auzit-o și pe asta. Denise Rifai, de la România Tv, a pus o întrebare pe tema cutremurului din Nepal: „Putea fi prevenit un astfel de cutremur?” Putea fi prevenit un cutremur??? Is tot mai mândru că sunt ziarist.

• Șeful DIICOT Iași, Constantin Horodniceanu, cel care, după mintea mea, trebuia să știe și să oprească ceea ce făcea primarul Nichita – în primul rând „cooperarea” primarului cu clanul Cordunenilor – tocmai a fost avizat la șefia DIICOT pe țară. L-a sâcâit puțin Oana Hăineală cu niște întrebări despre autoplagiat și situația de la Iași, dar în rest a fost pace și prietenie. Vă dați seama că acest Horodniceanu este omul trimis de Nichita la șefia DIICOT, nu? După nenorocirea cu Alina Bica, m-aș fi așteptat ca CSM-ul să își facă datoria temeinic, nu să fie mașina de spălat a noii Puteri.

• Citesc că, în noaptea de 12 spre 13 octombrie, primarul PSD al Iașiului și-ar fi bătut iubita, care a sunat la 112. Poliția a băgat cazul sub preș, dosarul nefiind închis nici acum. Deci: primarul își bătea iubita, o amenința cu mafioții locali, folosea poliția locală ca să o spioneze, poliția MAI a tergiversat dosarul, iar primul-ministru iese la tv și îl apără? S-a gândit cineva la ce risc este expusă fata aceea, care l-a dat pe mâna DNA, în condițiile în care Nichita e liber? Nu, nu o să o omoare, o să o sperie de moarte sau o să o bată fără să lase urme, pe ea sau pe apropiații ei. În ce țară trăim, să fie posibil așa ceva, iar premierul să-i apere public pe mafioții din partid? Niște animale, mă iertați, dar sunt negru de furie. Vă spun: Ponta știa, și Gabi Oprea și mulți alții știau că Nichita își bătea iubita, dar, fiind toți din aceeași gașcă, au tăcut, iar la ăștia e ok să bați o femeie, așa arăți că ești bărbat. Ăsta nu e stat, în care poliția și magistrații locali îl protejau pe alde Nichita, asta e o adunătură de grupuri de infractori care țin, la Bucureşti, un prim-ministru. Nici vorbă să ne fi luat țara înapoi. Ce spune Ponta despre cazul Nichita este culmea cinismului: „Nu ştiam că pentru spionarea iubitei se arestează oamenii. Ca să nu îşi spioneze altă iubită?”. Deci: care aveţi în subordine un SRI, un SIE, un DGIPI sau chiar şi o amărâtă de poliţie locală, ochii pe iubită, să nu vă pună coarne. ANAF-ul scoate banu’ de la covrigari şi vă plăteşte vouă detectivii privaţi. Hodorogii ăştia din PSD, nişte perverşi, dar îşi apără cu dinţii onoarea de amant.

• Încercăm să stăm departe de politica zilele astea, totuşi e ruşinos, e complet ruşinos, ca ambasadele SUA şi Marii Britanii să aibă o reacţie la decizia Camerei Deputaţilor de a respinge solicitarea DNA de aprobare a deputatului PSD Ochi, iar preşedintele României şi opoziţia parlamentară să tacă. Am văzut cum s-a diluat reacţia lui Iohannis de la o lună la alta: la Vosganian a reacţionat relativ rapid, la Borbely a zis ceva, vag, după vreo 48 de ore, la Ochi… gata, s-a terminat combustibilul. Poate sunt un pic deprimat după ziua asta – am luat cu autostopul un om care muncea la căminul de bătrâni de lângă Mânăstirea Bistriţa şi care mi-a povestit cum se fură, centralizat, banii alocaţi oamenilor de acolo – dar mergem într-o direcţie rea, rea… Vă spun, ştiu că PSD e vinovat de cazul Ochi, dar eu când am votat pe 16 am sperat într-un preşedinte care să aibă o atitudine la astfel de nedreptăţi.

• Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a arătat convins că preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun fel de putere în acest moment. Într-un interviu acordat Ziarului Financiar, Sorin Oprescu a declarat că preşedintele ar fi manipulat, că nu el se află „la butoane”. „La butoane… Mie mi-e să nu-i aducă ăia din jurul lui doar o cutie de butoane, fără fire (…) Am văzut! Îţi aduce o cutie cu butoane frumoase, roşii, verzi. Apeşi pe ele, dar tu nu ştii că dedesubt ţi-au tăiat legătura (…) La tataia, la domnu’ Iliescu, mă scuzaţi, eu aşa îi spun cu respect şi simpatie (…) cred că le era frică să taie. Cred că tataia ridică alea să vadă dacă reacţionează cineva sau nu”, a declarat primarul general al Capitalei.