Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 02 aprilie 2015

• DNA a pus geana pe Şerban Nicolae, la a nu ştiu câta încercare a acestuia de a modifica legislaţia anticorupţie • Noul ministru al Fondurilor Europene este, la bază, ofițer SRI • Doamna senator Gabriela Vrânceanu Firea spune că cineva i-a spart biroul de la Senat • Extrem de suspectă graba cu care guvernul Ponta forțează adoptarea unui Cod fiscal • 140 de ofiţeri SRI ajutau ANAF-ul să închidă şaormerii, covrigarii, ş.a.m.d. în Bucureşti? • Parchetul general şi DNA sunt varză!

• DNA a pus geana pe Şerban Nicolae, la a nu ştiu câta încercare a acestuia de a modifica legislaţia anticorupţie. În timp ce Şerban Nicolae continuă să facă lobby pentru legea pe care a iniţiat-o, reclamând „ţâfna” manifestată de magistraţi, DNA îl pune la colţ prin intermediul unui comunicat de presă. Dacă modificările propuse de senatorul PSD vor ajunge să modifice Codul Penal, „nu va mai fi posibilă arestarea pe motiv de pericol pentru ordinea publică pentru infracţiunile de corupţie şi de evaziune fiscală”, arată DNA.

• Noul ministru al Fondurilor Europene este, la bază, ofițer SRI. Prin 2008, a dat Rovana Plumb peste el și l-a plimbat consilier la Parlamentul European, secretar general la mediu și apoi secretar la muncă. Competent, nu? E complet devastatoare apatia ovină cu care acceptăm ca un ofiţer SRI, fără absolut nicio calificare în domeniul afacerilor europene, să preia ministerul Fondurilor Europene. Suntem ultimii din UE la absorbţie, pregătirea pentru 2014-2020 este la pământ, şi-l trimitem pe ţuţărul lui madame Plumb să fie ministru. Iohannis „a convenit” asta cu Ponta, PNL nu spune un cuvânt. Nu ne-a fost suficient că madame Creţu a ajuns distracţia Comisiei Europene. Eu înţeleg că românii s-au săturat de scandal, dar atitudinea asta de oaie resemnată…

• Doamna senator Gabriela Vrânceanu Firea spune că cineva i-a spart biroul de la Senat. Sigur e Băsescu. Punem pariu că în seara asta, la Gâdea, vom afla că noaptea trecută, la ora 2.00, cineva l-a văzut pe Băsescu ieşind, cu barca, din Palatul Parlamentului, cu un levier în mână? Cetăţeanul care a văzut scena, pe care Gâdea îl va aduce în platou, ne va mai spune că barca în care era Băsescu era dusă pe braţe de opt ofiţeri SPP, infinit mai mulţi decât cei care cară paltonul lui Iohannis.

• Nu pot decât să admir sincronizarea la secundă a Palatului Cotroceni și a Palatului Victoria în ceea ce privește anunțarea noului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici. La secundă: când Ponta îi spunea numele lui Teodorovici, a venit și sms-ul de la Cotroceni! N-a mers așa repede când cu imunitatea Șova. Despre asta nu s-a discutat la întâlnirea Ponta-Iohannis de azi, de vreme ce Președinția nu amintește subiectul în comunicatul de azi.

• Dincolo de circul cu tablourile, uitați-vă ce făcea ministrul de Finanțe Vâlcov: „inculpatul, având cunoştinţă de un control al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, solicitat de DNA, l-a asigurat pe inculpatul Şuşală Lucian-Petruţ că va face intervenţii pe lângă şeful echipei de control, în sensul influenţării rezultatului acestuia”. Povestea o prietenă de pe Facebook despre o covrigărie închisă zilele trecute de ANAF pentru că nu dădea bon fiscal. Rezultatul, cinci oameni în șomaj. Ce legitimitate morală are guvernul Ponta să nenorocească niște amărâți care muncesc pe brânci când șeful Finanțelor fura milioane, iar ANAF-ul îl proteja?

• Extrem de suspectă graba cu care guvernul Ponta forțează adoptarea unui Cod fiscal scris de un pușcăriabil. Am văzut destule șmecherii strecurate cu dedicație în actele legislative emise de Finanțe (Remeș a dat o ordonanță de urgență pentru o singură firmă) singura întrebare este cât e tariful pentru chestii din astea, în guvernarea Ponta.

• Parchetul general şi DNA sunt varză! Niţu a preferat să meargă înainte, deşi ştia că nu avea competenţe, pentru că Traian Băsescu şi Gabriela Vrânceanu Firea erau persoane publice la momentul afirmaţiilor preşedintelui şi că declaraţia lui Traian Băsescu, conform tuturor experţilor, nu poate fi încadrată ca şantaj sau ameninţare. Miroase a poliţie politică, ne întoarcem la perioada Năstase, dacă nu cumva a anilor ’50, când te lua doar că aşa vroiau staliniştii.

Ponta şi Iohannis şi-au împărţit cele două instituţii de forţă, Parchetul şi DNA şi acum încearcă să-l termine pe Traian Băsescu, singurul opozant al USL care guvernează acum ţara. Faptul că Mazăre după ce a luat mită peste 9 milioane de euro şi a dat un contract de 350 de milioane de euro pe 25 de ani cu un prejudiciu de peste 24 de milioane de euro este liber şi nici măcar sub control judiciar, vine în sprijinul celor spuse de mine.

• Abia aştept dezbaterea la antena 3 a acestei ştiri din presa locală: „Patroana unui magazin s-a sinucis după un control al ANAF (…) Surse judiciare au declarat pentru Vocea Transilvaniei că femeia a fost găsită spânzurată chiar în magazin, și că vineri ar fi primit o amendă de 10.000 de lei de la finanțiști”. Cum era ştirea asta mediatizată pe vremea odiosului regim Băsescu-Boc?

• Judecătoarea ICCJ Maricela Cobzariu a desfiinţat scenariul prin care procurorii DNA Vartic şi Tuluș au vrut să îl termine pe ex-judecătorul CCR Toni Greblă: „E dificil de admis că inculpatul a pretins bunuri în 2003, pentru a-şi trafica influenţa în perioada 2010-2015 sau că a pretins aceste bunuri sau le-a primit cu titlu de folos necuvenit anticipându-şi cumva cariera sau ascensiunea profesională… Starea de presupusă ilegalitate mascată de confuziuni trebuie clarificată”.

• 140 de ofiţeri SRI ajutau ANAF-ul să închidă şaormerii, covrigarii, ş.a.m.d. în Bucureşti? Ponta a zis că „băieţii” au fost detaşaţi la ANAF, ca să lucreze sub acoperire. Incredibil! Când staţi la coadă, să vă uitaţi bine la ăla din spate, poate e ofiţerul de informaţii care vânează bonuri fiscale. Dacă a ajuns SRI să se ocupe de închiderea buticurilor care nu au casă de marcat, România e de râsul lumii. Comandantul suprem Iohannis, care are în subordine și SRI, a aflat de această năzdrăvănie dezvăluită din imprudență de Ponta? Dacă da, ar trebui să ne spună și nouă cine a dat un astfel de ordin de a trimite agenții SRI să sugrume buticurile! Helvig a aflat de aceste misiuni sau știe de ele doar Coldea?

• În țara asta, s-au petrecut, de la 21 decembrie încoace, tot felul de lucruri… majore… să spunem: Parlamentul a respins pe bandă cererile DNA, Ponta și-a dezincriminat plagiatul, ministrul de Finanțe a fost prins la furat, ș.a.m.d. Iohannis fie a tăcut, fie a scris ceva pe facebook. Acum, fiindcă s-au făcut 100 de zile de când Înălțimea Sa s-a instalat la Cotroceni, s-a sărbătorit acest eveniment istoric printr-o conferință de presă. Eu zic că aniversarea de un an va fi decretată sărbătoare națională.