Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vâlcea trebuie să genereze locuri de muncă! Dacă nu, moare

Oricât de sumbru vi s-ar părea scenariul afirmației din titlu, cred cu tărie că locurile de muncă reprezintă principalul motor al funcționării la parametrii normali ai economiei. Local, aici la Vâlcea, administrația județeană, dar și administrațiile locale, trebuie să încurajeze crearea de locuri de muncă. Bine plătite! Și nu doar pe hârtie, să ne lăudăm pe Facebook și să dăm bine la TV.
Sectorul privat este cel care duce greul și la Vâlcea și chiar dacă acum e mai cool să lucrezi la stat în zilele acestea, trebuie să existe politici sănătoase care să-l încurajeze pe privat să angajeze. Să muncească, să producă, să creeze locuri de muncă și, cu voia dvs., să plătească impozite la stat. Poate nu așa de multe, dar avem timp anul acesta să discutăm și despre impozite. Deocamdată, mi se pare important să vorbim despre locurile de muncă de la noi din Vâlcea, să ne întrebăm și poate să găsim răspunsuri la întrebări de genul: oare de ce este mai rentabil pentru un vâlcean să-și caute de muncă la Sibiu.
Urmează doi ani cu alegeri electorale de toate felurile: europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Ar trebui să căscăm ochii cu toții și să nu mai înghițim gogoși electorale pe nemestecate, altfel iar ajungem să ne plângem că suntem nevoiți să muncim în străinătate, că nici pe acolo nu fug câinii cu covrigii în coadă.
Asta cu munca în străinătate e o sabie cu două tăișuri. Fie pleacă unii care sunt super pregătiți în domeniile lor de activitate, fie pleacă unii care acceptă orice muncă. Decât să practicăm meseria pentru care ne-am pregătit în țară, preferăm să plecăm în străinătate și să acceptăm orice job, care, de cele mai multe ori, nu are nicio legătură cu vocația și competențele noastre.
În fine, să revenim la Vâlcea și la minunatele locuri de muncă, bine plătite și stabile. Știu, unii susțin că sunt deja multe locuri de muncă vacante, doar Faurecia are scoase sute de locuri de muncă, care de luni de zile rămân neocupate. Pe de o parte, există nemulțumirea angajatorilor, care nu mai găsesc pe piață forță de muncă calificată și atunci sunt nevoiți să apeleze la muncitori de străinătate. Chiar la Topul firmelor de anul trecut, reprezentantul unei societăți din Vâlcea a spus că a fost nevoit să aducă muncitori din Vietnam pentru a putea realiza producția. Dar pe de altă parte, trebuie să se țină cont și de doleanțele celor care se angajează. Minimul pe economie, chiar dacă a crescut, de la 1 ianuarie 2019, nu este chiar salariul visat. Poate fi un început, e adevărat. Și atunci, este nevoie de intervenția administrațiilor județene, CJ și primării, care să genereze investiții, aducătoare de profit, locuri de muncă și bunăstare. Aici se vede dibăcia politicienilor. Sunt sau nu în stare să creeze plus valoare sau vom asculta iar discursuri politicianiste nesfârșite despre cum va curge lapte și miere pe străzile din Vâlcea, dar după alegeri. Agendele publice, atât cea de la Consiliul Județean, cât și cele ale primăriilor, trebuie să conțină, în primul rând, proiecte să creeze cât mai multe locuri de muncă.