Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

POST MOȚIUNE: Mai muncim și noi ceva?

Toată suflarea politică dâmbovițeană este conectată la votul de joi la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Suntem încremeniți cu toții să vedem trece moțiunea sau nu. Dăncilă mi se pare calmă. Poate mult prea calmă… A anunțat chiar și o rectificare bugetară, așadar doamna nu are de gând să plece de la Palatul Victoria. Dăncilă a anunțat că, vineri, la o zi după votul pe moțiunea de cenzură va avea loc rectificarea bugetară. ”Rectificarea bugetară va avea loc vineri. Vineri vom avea ședința de Guvern în care vom adopta rectificarea bugetară și atâtea acte normative atât de așteptate în întreaga țară.”, a spus Viorica Dăncilă. Iată, doamna este relaxată. Altfel, nu se poate explica atitudinea. Păi dacă știi că mâine îți bagi băgăjelul și pleci, cred că nu prea îți mai arde de împărțit cașcavalul?
Citesc pe fluxurile de știri cum se mai răzgândește un deputat, cum altul este plecat din țară, chiar mâine, cum unii se pozează prin birouri ministeriale și anunță noi proiecte de investiții.
În proverbiala mocirlă românească, PNL are toate șansele să se facă de râs. Deși liberalii dau asigurări că, matematic, voturile pro moţiune sunt suficiente pentru ca Executivul să fie demis, joi, iată că în laboratoarele PSD se lucrează asiduu pentru ca moțiunea să nu treacă. Pe măsură ce timpul trece și votul se apropie, parcă vocea lui Orban a scăzut în tonalitate și nu mi se mai pare la fel de țanțos ca atunci când s-a depus moțiunea.
În altă ordine de idei, dacă moțiunea pică, Sică trebuie să-și caute partid, iar liberalii alt lider.
Însă, să ne aducem aminte de moțiunile de cenzură care chiar au trecut. Până acum, Parlamentul României a “demis” trei guverne prin moțiune de cenzură. Cel mai interesant și atipic deopotrivă este cazul tânărului și firavului guvern Grindeanu din 2017. El a fost dat jos chiar de ai lui, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier.
În doar două cazuri, însă, a fost un demers reuşit al Opoziţiei. Precedentul a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor. A urmat Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu patru ani mai târziu, în 2012.
Revenind la întrebarea din titlu, care, recunosc, pe mine mă măcină,mai muncim și noi ceva în țara asta? Îmi place să cred că mai sunt din aceștia ca mine, plătitori de taxe și impozite, care doresc o funcționare normală a economiei, un guvern stabil și predictibil. Ne aflăm aproape de mijlocul lunii octombrie și nu am auzit nicio șoaptă despre bugetul anului 2020. Or fi două rânduri de alegeri la anul, însă nu cred că acestea ne vor ține de foame, cel puțin nu nouă, muritorilor de rând…