Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Brașoveanul de la Râmnic

Rubrica de opinii a ziarului nostru este susținută permanent de fostul primar al municipiului Rm. Vâlcea, ing. Sorin Zamfirescu (foto), ziarist și director onorific al publicației pe care o citiți. Dovedind că este un râmnicean îndrăgostit de meleagurile natale, de oamenii și tradițiile încetățenite în și despre municipiul capitală de județ, dar fiind și un bun cunoscător al istoriei meleagurilor noastre, Sorin Zamfirescu, în una din edițiile trecute, și-a exprimat punctul de vedere privind „Sărbătorile râmnicene”. Evident, trebuia să existe cineva care să-l contrazică, opiniile dumnealui nefiind, întotdeauna, în rezonanță cu ale tuturor. Redăm, mai jos, răspunsul profesorului Sorin Oane, care-l contrează ironic pe autorul rubricii, susținând că imnul „Deșteaptă-te române” nu a fost cântat prima dată în parcul Zăvoi al Râmnicului, ci în Brașovul de unde este dumnealui de origine. Totodată, acesta a afirmat că, menținându-se ideea cu primatul parcului Zăvoi, „involuăm spre ceva gen Mamaia” iar, de acum, de când s-a supărat pe domnul Sorin Zamfirescu, vor „scrie istorie cei care nu studiază nimic, le șitiu pe toate și sunt mari patrioți locali, afirmând tot felul de aiureli și priorități”, pentru că dumnealui, profesorul șitiutor, s-a supărat, își ia jucăriile și nu mai iese din casă.        • Redactor șief, Romeo Popescu  

Răspuns la răspunsul domnului Sorin Zamfirescu,

Am așteptat, puțin nedumerit, să văd ce anume veți face cu scrisoarea pe care mi-ați trimis-o pe mail. Am bănuit imediat că o să o publicați. Așa că dacă vreți să continuăm „dialogul” nostru în felul ăsta, foarte bine. De și dvs mă atacați pe hârtie și pe online, eu vă răspund doar pe on-line. Treacă de la mine… Eu fiind mai didactic, am să vă răspund pe puncte. De fapt, sunt patru probleme de lămurit:

1) așa zisa ofensă a mea față de dvs, 2) problema sărbătorilor Râmnicului, 3) problema imnului, 4) jignirile dvs față de mine.

Să le luăm la rând:

1. Am mai citit o dată comentariul meu la articolul dvs și nu am găsit niciun fel de ofensă la adresa dvs. Decât poate „ofensa” de a nu vă împărtă și ideile din articol. Eu v-am transmis, de fapt, două rugăminți: să nu fiți promotorul unor fantezii istorice și nici susținătorul unor sărbători grotești, teroriste fonic, care deranjează pe toți locuitorii centrului și nu numai

2. Mie mi s-a părut că pledați pentru un gen de „sărbătoare” care merge pe coordonatele actuale. Adică: zgomot, mult zgomot, mizerie, străzi blocate, iarbă distrusă, fum de mici, manele, discursuri festiviste ieftine, niște scenete „pașoptiste” prostuțe și expirate etc, etc. Iar acum au apărut și artificiile. Bubuie orașul ca la Plevna. Iar ideea că aceste „sărbători” vor fi și mai multe decât cele teroriste de acum mă sperie rău. Stau de 30 de ani în centrul orașului și de fiecare dată aici se adună toată mizeria acestor sărbători. Dar poate pe dvs nu vă deranjează, așa că… unde este problema. Nici ideea ca Zăvoiul să se transforme dintr-un parc într-o discotecă nu îmi place absolut deloc. Apropo, planul primăriei de „modernizare” a Zăvoiului prevede și niște tăieri de copaci. Eu cred că reacția râmnicenilor ar trebuie să fie ca la Istanbul. Nu credeți? Așa că eu vroiam să vă delimitați categoric de astfel de sărbători, asta așteptam de la dvs. Nu să înmulțiți „sărbătorile” astea tip balamuc.

3. Eu nu am vrut să expun în comentariul meu la articolul dvs toate argumentele care contrazic ideea cântării Imnului la Râmnic. Spațiul era prea modest pentru asta, de și mie îmi reproșați și… lungimea comentariului meu. Simpatică treabă. De fapt, mă cam certați la tot pasul. Îmi dați peste mână și cu altceva. Ba spuneți că ceea ce afirmați dvs este șitiință (vezi Mateescu, p. 197), ba că ideile dvs sunt simple „opinii”. Aveți opinii și în matematică? Sau în fizică? Păi, cu istoria este la fel, este tot un fel de matematică. Adică și aici 1+1=2. Sigur, dl. Constantin Mateescu este într-adevăr o autoritate. Dar cartea domniei sale este din 1981. Deci, în ultimii 32 de ani, au apărut multe, multe alte dovezi. Eu le șitiu, le șitie acum și dl. Mateescu și sunt convins că îmi dă dreptate. Domnul Vasile Oltean, om cu două doctorate în istorie, a scris și el enorm pe tema asta. Dar, la Vâlcea nimeni nu citește de astea. Dle. Zamfirescu, totul pleacă de la o prostie. În Raportul nr. 10 a lui Zăgănescu, nu se vorbește nicidecum despre cântecul Deșteaptă-te române! Se spune doar că, la 29 iulie 1848, în Zăvoiul din Râmnicu Vâlcea s-a cântat „un cântec frumos, armonios și însuflețit”. De ce nu Mugur, mugurel! (care a fost un adevărat imn național între 1821-1848), sau Marșul lui Iancu, sau Hora Ardealului, sau Marșul românesc de la 1848, sau de ce nu chiar Marsellieza care circula mult în epocă ( și care a și inspirat chiar o piesă „românească”, Pandurul)? De aia! Căci dvs. vreți să se fi cântat aici Deșteaptă-te române! Asta numiți dvs argumente? Pe așa de puțin, de fapt pe nimic, nici un istoric serios nu ar fi îndrăznit să susțină ideea priorității Râmnicului în problema asta, absolut niciunul. Ideea este simpatică doar așa ca… ipoteză. Dar în cazul nostru s-a trecut de mult peste faza asta.

4. Însă, scrisoarea dvs de acum, a depă șit tot ceea puteam să cred despre aristocratul și elegantul domn Zamfirescu. În comentariul meu la articolul dvs chiar vă spuneam că eu ar trebui să mă simt ofensat, căci, de și mi-ați spus în mai multe rânduri că mă apreciați ca istoric, nu vreți, în nici un fel, să credeți ceea ce afirm eu în această calitate. Ei, asta chiar seamănă a ofensă! Dar eu nu m-am supărat. Pur și simplu nu pot să mă supăr pe dvs, pentru că șitiu că sunteți un om inteligent și cu intenții bune, dar credeam că puteți avea puterea de a recunoaște că ați gre șit cu Imnul, chiar dacă povestea a fost promovată pe mandatul dvs de primar. Iar dacă din comentariul meu s-a „văzut” cât sunt de „încruntat” și ciufut, sau „nepatriot local”, îmi cer sincer iertare. Eu chiar din patriotism fac asta. Dar, dle Primar, am obosit. Am ajuns precum Casandra. Și nu pentru că eu nu aș avea dreptate (eu am aparatul critic de partea mea, ceea ce afirm eu ca istoric se poate verifica ușor!), dar toți ceilalți vor să audă altceva (printre care și dvs, din păcate). Vor o istorie falsificată, care să le măgulească vanitatea lor râmniceană. Și cred că dvs trebuie să vă hotărâți dacă vreți să fiți de partea celor care vor istorii închipuite sau a specialiștilor. Eu însă m-am obișnuit cu genul ăsta de reacție.

Într-un final, se va vedea că am avut dreptate, căci nu poți susține orice prostioară istorică fără ca o dată și o dată cineva să nu sesizeze aceste năzbâtii și false priorități vâlcene. Și ne va fi ru șine! Mie cu siguranță, căci de și șitiam cum stau lucrurile am tăcut. Problema cum că eu sunt brașovean… chiar mă jignește profund. Da, dle Zamfirescu, recunosc! Sunt un SPION brașovean, infiltrat în societatea vâlceană acum vreo 32 de ani cu scopul de a-i distruge miturile și istoria. Este bine așa? Vă satisface mărturia mea? Halal! Chiar merit asta. Pentru orașul Râmnicu Vâlcea, și pentru județul ăsta, am scris mii de pagini, multe cărți, studii și articole, am cercetat arhive întregi (apropo, pentru Brașov nu am scris nimic!). Am educat peste 15.000 de tineri vâlceni ( și cred că i-am educat bine). Și cu toate astea, după dvs, eu slujesc Brașovul! Mă iertați, dar asta este ca un scuipat. Mă doare. Rău. Rău de tot. Nu am să mai scriu nimic despre Vâlcea. Sunteți mulțumit acum? Să scrie istorie cei care nu studiază nimic, le șitiu pe toate și sunt mari patrioți locali, afirmând tot felul de aiureli și priorități. Poate așa, istoria noastră locală, o să arate, într-adevăr, minunat. Și o să facem o mulțime de sărbători. Multe, multe… Cât mai multe. De asta vă spuneam, în finalul comentariului meu trecut, că evoluăm, de fapt, după mine involuăm, spre ceva gen Mamaia. Asta vrem? Exemplul lui Mazăre este molipsitor. Ce urmează?

Aaa. Era să uit. Așa, în treacăt, mă jigniți, iară și gratuit, pe ideea că eu spun o mulțime de prostii pe unde mă duc. Adică îmi bag nasul la ceea ce nu mă pricep, dar vorbește așa gura fără mine. Mulțumesc frumos! Foarte delicat. Puteți da exemple? Dacă nu, ar fi cazul de niște scuze, pentru că dle. Zamfirescu eu nu vorbesc niciodată prostii. Îmi fac totdeauna lecțiile și am mereu argumentele la mine. Mă jigniți grav și nu pricep vehemența dvs față de mine. Chiar nu suportați să vă contrazică cineva? Așa că treaba, că profesorul Oane este „brutal”, „agresiv”, necioplit etc., etc., nu ține. Mai citiți o dată textul dvs. Dar, ce să mai spun. Eu cred că am fost foarte elegant în comentariul meu, de și dvs mă jigniți acum din trei în trei cuvinte. În final, și eu sper, ca și dvs, că toată această mică dispută a noastră de idei, pornită din acelea și sincere motive de iubire față de această urbe – dar iubire exprimată după felul de a fi al fiecăruia dintre noi – , să nu afecteze relația de respect dintre noi. Eu, cel puțin, nu vă port nici un fel de pică și voi crede mereu că ați fost un primar foarte bun al acestui oraș și că faceți ceea ce faceți acum doar din dragoste pentru urbe. Aș vrea să credeți și dvs că sunt absolut sincer când spun că și eu am această atitudine din acela și motiv.

• Sorin Oane (pentru dvs… brașoveanul)