Eclipsa parțială de Lună din 18 septembrie 2024 a fost vizibilă în România, începând cu ora 03:39.
Faza maximă a fost la 05:44, când Luna a fost 4% în umbra Pământului, iar Saturn a putut fi observat în dreapta Lunii.
Detalii despre eclipsă
Eclipsa parțială de Lună se produce în momentul în care Luna se va afla la granița dintre constelațiile Vărsător și Pești.
Așadar, la ora 05.34, pe 18 septembrie, a fost faza de Lună Plină, iar planeta Saturn a fost vizibilă în dreapta Lunii. Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, care nu este foarte opacă, astfel că la început culoarea Lunii nu s-a schimbat prea mult.
Faza maximă și finalul eclipsei
În jurul orei 05.30, partea de sus a Lunii a început să își schimbe culoarea, iar faza maximă a fost atinsă la ora 05.44, când aproximativ 4% din Lună a fost în umbra Pământului.
După faza maximă, Luna si-a recăpătat strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 06.16 și din penumbră la ora 07.05, conform Observatorului Astronomic «Amiral Vasile Urseanu».
Importanța eclipselor de Lună
Eclipsele de Lună se produc întotdeauna la Lună Plină, când Soarele este în opoziție cu Luna. Există patru eclipse pe an, două de Soare și două de Lună. Pământul are o umbră creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, aceasta intră treptat în umbra Pământului. Dacă Luna nu intră complet în umbră, eclipsele sunt parțiale. Dacă trece doar prin penumbră, avem o eclipsă de Lună prin penumbră.
Rolul științific al eclipselor
Eclipsele de Lună oferă specialiștilor date valoroase despre atmosfera Pământului, gradul de poluare și efectele radiațiilor solare. De asemenea, sunt folosite pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare în absența căldurii solare, conform observatornews.ro.
Eclipsele de Lună au fost înregistrate încă din anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, acestea erau văzute ca semne că soarele sau luna au fost înghițite de creaturi mitice. În tradiția românească, se credea că erau mâncate de vârcolaci.
Viitoarele eclipse de Lună
Următoarea eclipsă de Lună va fi totală și se va produce pe 14 martie 2025. Aceasta va fi vizibilă parțial din România, deoarece Luna va apune înainte de faza maximă.
Lasă un comentariu