Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Sursa foto: biotrem.pl

Cele mai inovatoare farfurii: nu se spală, se mănâncă! Viitorul reciclării în România

Sursa foto: biotrem.pl

Te supără muntele de farfurii şi pahare care trebuie spălate după ce pleacă musafirii? Măcar o dată în viață, ţi-a fost atât de foame încât să spui „aș mânca un burger cu tot cu farfurie!”? Nu vrei să poluezi natura cu detergent pentru vase? Vrei să faci economie la apă şi la gaze? Acum există o soluţie… farfuriile de unică folosinţă comestibile realizate din tărâţe de grâu presate cu aburi.

O investiție de peste 5 milioane de euro într-o linie de producție din Polonia face ca acest lucru să nu fie de domeniul fantasticului. Farfuriile pot fi chiar și mâncate, însă principalul lor avantaj ține de faptul că sunt complet biodegradabile și se pot composta în mai puțin de 30 de zile.

Aceste farfurii, marca BIOTREM, sunt perfecte. Sunt produse doar din tărâţe şi din abur la mare presiune, fără nimic chimic în ele, fără a polua prin procesul de fabricare sau a consuma multă apă. Dintr-o tonă de tărâţe, se pot produce 10.000 de farfurii sau boluri. Pot fi servite mâncăruri calde şi reci, solide şi lichide şi pot fi folosite atât în cuptorul normal, cât şi în cel cu microunde. Se pare că au fost testate inclusiv pentru nutrienţi. Farfuriile Biotrem sunt o sursă bogată de fibre, carbohidraţi şi proteină.

Inovatoarele farfurii sunt de câteva luni prezente și la Cluj-Napoca, într-un restaurant specializat pe burgeri și, chiar dacă investiția este mare, patronul localului spune că, pe viitor, efortul merită de dragul mediului înconjurător.

După orice festival de muzică sau eveniment de street-food rămân în urma vizitatorilor zeci de tone de deșeuri, majoritatea provenite din zonele de mâncare. Soluția ar putea fi reprezentată de farfuriile și recipientele 100% biodegradabile realizate de către producătorul polonez Biotrem.

Biotrem produce în prezent farfurii de diverse dimensiuni, boluri și pahare din tărâțe de grâu. Există în gamă și tacâmuri, care pentru a fi mai rezistente sunt realizate dintr-un mix de tărâțe și bio-plastic. Farfuriile din tărâțe sunt atât de naturale încât pot fi mâncate, dar dincolo de distracție, rostul lor este totuși altul.

Poluarea cu plastic este o problemă globală, de importanță majoră. Astfel, în prezent, producția de plastic este de 20 de ori mai mare, decât în 1964. Partea și mai proastă este că o treime din plasticul produs ajunge în gropile de gunoi sau în ocean. Deci, până în 2050, ar putea exista mai mult plastic în ocean, decât pești.

Astfel, este important să găsim alternative eficiente, cum ar fi farfuriile din frunze, sticlele de apă care se descompun odată ce ai terminat de consumat lichidul din ele, sau, cea mai nouă variantă – farfuriile comestibile.