Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Statul român, obligat de CEDO să plătească 1,5 milioane euro despăgubiri în 2014

În anul 2014, statul român a pierdut 75 de procese contra CEDO, care arată că sistemul judiciar românesc este incapabil sa asigure procese corecte si conditii umane de detentie. Peste 40% din condamnările suferite de România au fost din cauza sistemului penitenciar execrabil. CEDO a constatat 24 de incalcari ale dreptului la un proces echitabil. Statul a castigat doar 2 procese, in 4 cauze a fost gasit vinovat pentru incalcarea dreptului la viata si are de platit 1,56 milioane euro.

De la 1 ianuarie 2014 si pana astazi, in cauzele privind Romania, judecatorii CEDO au constatat incalcari ale Art. 3 si Art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in nu mai putin de 57 de situatii. Dreptul la un proces echitabil, garantat de Art. 6 din Conventie, a fost incalcat de 24 de ori, in timp ce pentru nerespectarea Art. 3 – Interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, statul a suferit 33 de condamnari, numar fara precedent de la ratificarea Conventiei (1994). De asemenea, Romania a fost gasita vinovata in toate cele 4 dosare (solutionate prin hotarari) in care i s-a imputat o incalcare a dreptului la viata, garantat de Art. 2 din Conventie, scrie luju.ro.

Doua cauze (Mocanu si altii impotriva Romaniei si Valentin Campeanu impotriva Romaniei) au fost examinate, in 2014, in Marea Camera de 17 judecatori. Celelalte 85 de hotarari au fost pronuntate in Camera de 7 judecatori (83) sau in Comitetul de 3 judecatori (2) ale Sectiei a III-a, din care face parte judecatoarea Iulia Antoanella Motoc, desemnata de Romania la CEDO, incepand cu luna ianuarie 2014, in locul judecatorului Corneliu Birsan.

Prin condamnarile suferite in 2014, Romania trebuie sa achite persoanelor ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate 1.565.275 euro daune morale, daune materiale si cheltuieli. In plus, in 5 cauze care au vizat plangeri in materia protectiei proprietatii (Art. 1 din Protocolul 1 la Conventie), statul a fost obligat de CEDO sa asigure executarea unor hotarari judecatoresti ale instantelor nationale, altminteri, sa acorde respectivilor petenti sume cuprinse intre 200.000 euro si 280.000 euro.