Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SRI încasează o nouă lovitură în cazul vilei lui Ceaușescu de la Olănești. Ce a decis CCR

În 2013, Guvernul Ponta a trecut vila de protocal din administrarea RA-APPS în cea a SRI-ului, deşi terenul pe care era construit fusese revendicat şi câştigat în instanţă de către foştii proprietari. După ce în luna noiembrie a anului trecut, SRI-ul a pierdut drumul de acces catre proprietate, anul acesta CCR a declarat transferul imbolilului neconstituţional, motivandu-si decizia.

Prima dată au pierdut drumul de acces, singura variantă de a ajunge la vila de protocol fiind elicopterul

În luna noiembrie a anului trecut, SRI-ul a pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces care viza drumul de acces către vila specială de protocol de la Olăneşti. După un lung şir de procese derulate la Tribunalul Vâlcea, Curtea de Apel Piteşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ajungându-se în cele din urmă chiar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cele 6,8 hector de teren forestier, pe care trece drumul de acces terestru către această proprietate au fost retrocedate. Chiar dacă Statul s-a opus din răsputerei acestei restituiri, în luna noiembrie a anului trecut, toate cererile de revizuire care au fost înainte de către Ministerul Finanţelor Publice, SRI şi de RA-APPS, au fost respinse definitiv, ca fiind neîntemeiate.

Respingerea definitivă a tuturor cererilor de revizuire nu lasă loc de interpretări astfel că accesul demnitarilor şi al ofiţerilor către vilă se va putea face doar cu elicopterul.
Pe lângă retrocedare, în urma deciziei CEDO din anul 2010, statul român a fost obligat să le plătească moştenitorilor celor 6,8 hectare de la Olăneşti suma de 9.000 de euro, reprezentând daune morale, la care se mai adaugă orice sumă ce ar putea fi datorată cu titlu de impozit, convertită în moneda românească la cursul de schimb valabil în data efectuării plăţii.

Mai mult, începând de la expirarea termenului de trei luni de la data rămânerii definitive a acestei hotărâri şi până la data efectuării efective a plăţii, suma se majoreze cu o dobândă simplă, având o rată egală cu cea a facilităţii de împrumut marginal a Băncii Centrale Europene, valabilă în perioada de referinţă, cu trei puncte procentuale.

Decizia CCR arată că transferul vilei de la RA-APPS la SRI s-a făcut cu încălcarea unei hotărâri judecătorești

Ordonanţa de Urgenţă Nr. 114/2013, prin care Guvernul Ponta a transferat vila din Olăneşti în administrarea SRI, este neconstituţională, ea încălcând o hotărâre judecătorească executorie, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR).

Ordonanţa de urgenţă viza transferul fostei reşedinţe a lui Nicolae Ceauşescu de la Olăneşti, precum şi a terenului aferent, fiind motivată prin „necesitatea luării unor măsuri necesare pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice ale Serviciului Român de Informaţii”, conform notei de fundamentare, citată de Agerpres.

Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor a două articole din OUG 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate în domeniul public şi privat al statului a fost ridicată de Ana Mazilu, parte într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că adoptarea ordonanţei de urgenţă nu a ţinut cont de o hotărârea definitivă şi irevocabilă, în sensul respectării dreptului de proprietate şi folosinţă în ce priveşte un teren în suprafaţă de 6,8 hectare, amplasat pe raza staţiunii Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea.

S-a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat

În motivarea deciziei CCR se menţionează că Ana Mazilu şi alte două persoane au început încă din anul 2002 demersurile legale pentru revendicarea respectivei suprafeţe de teren, iar în momentul emiterii ordonanţei de urgenţă obţinuseră câştig de cauză inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În motivare se arată: „Cunoscând şi consemnând chiar în cuprinsul notei de fundamentare (…) această schimbare a regimului juridic al terenului, Guvernul a procedat, cu încălcarea obligaţiei stabilite de instanţa de judecată şi, implicit, a dreptului de proprietate al autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, recunoscut prin această hotărâre judecătorească, la efectuarea unor acte de dispoziţie privind întregul imobil, construcţie şi teren aferent (cuprinzând şi terenul în cauză). Or, la acel moment, Guvernul nu mai putea dispune asupra acestui teren, ci era obligat la respectarea hotărârii judecătoreşti irevocabile şi la executarea acesteia, în condiţiile prevăzute de lege, respectiv la respectarea dreptului de proprietate al reclamanţilor”.

În opinia judecătorilor constituţionali, dispoziţiile din OUG 114/2013, care stabilesc transmiterea terenului de la RA-APPS la SRI, încalcă, prin nesocotirea unei hotărâri judecătoreşti, atât principiul separaţiei puterilor în stat, cât şi prevederile care consacră şi ocrotesc dreptul de proprietate privată, cuprinse în Constituţie şi în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

CCR a constatat, totodată, că la adoptarea OUG 114/2013 nu au fost respectate condiţiile care, potrivit jurisprudenţei în materie, trebuie întrunite în mod cumulativ: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

„Curtea constată că prevederile legale criticate nu sunt motivate sub aspectul existenței unei situații extraordinare și a urgenței, și nici nu îndeplinesc condițiile cumulative prevăzute în Constituție și relevate constant în jurisprudența Curții Constituționale, pentru a justifica reglementarea lor prin ordonanță de urgență a Guvernului și, prin urmare, încalcă prevederile art.115 alin.(4) din Constituție”, se mai menționează în motivare.

Construit de Ceauşescu, modernizat în epoca Tăriceanu

Palatul de la Olăneşti, aşa cum este cunoscută vila de protocol construită spre sfârşitul „Epocii de Aur” a fost realizată de cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu numai din materiale de construcţie şi decoraţiuni autohtone. Dincolo deacest aspect, vila de la Olăneşti sare cu mult peste ceea ce putea visa românii în 1989. Piscină, saună, cinematograf, sală de biliard erau doar câteva din cerinţele cuplului Ceauşescu.Complexul a fost modernizat spre sfârşitul guvernării Tăriceanu, pentru construirea unui hotel nou şi reabilitarea hotelului Cindrel din Păltiniş, premierul liberal alocând în 2007 nu mai puţin de 11,4 milioane euro.