Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: romaniatv.net

Sorin Brejnar, fostul preşedinte al ANAF a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „motorina”

Foto: romaniatv.netFostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar a fost condamnat de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală şi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat(în formă sprijinirii).

Din rechizitoriul procurorilor reiese că în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

În actul de sesizare al instanţei, procurorii au arătat că Sorin Blejnar şi fostul său şef de cabinet, Codruţ Alexandru Marta au sprijinit în diferite modalităţi grupul infracţional. Împreună cu Viorel Comaniţa director la Autoritatea Naţională a Vămilor la acea dată şi Florin Secăreanu ofiţer de poliţie în cadrul DGIPI, formau „palierul de protecţie”. Executanţi ai dispoziţiilor grupului, cunoscând scopul urmărit, erau Mariana Vrânceanu, Nicolae Belba şi Lucian Ionescu care erau în subordinea celorlalţi membri.

Au fost trimise în judecată şi 19 firme pentru evaziune fiscală sau complicitate la o astfel de infracţiune, respectiv spălare de bani.

Procurorii DNA susţin că Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei adică aproximativ 56 milioane de euro. Aceasta este suma pe care persoanele din dosar o au de plătit către ANAF.