Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Rezultate excepţionale obţinute de preşedintele Bogdan Mateescu în fruntea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea

Vineri, 29 ianuarie 2016, la Biblioteca Judeţeană preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, judecătorul Bogdan Mateescu, a prezenta bilanţul instituţiei, iar la eveniment au participat Tudose Badea – membru CSM, Marius Gabriel Săndulescu – preşedintele Curţii de Apel Piteşti, Adrian Mugurel Gheorghiţă – preşedintele Tribunalului Vâlcea, Andreea Uzlău – director adjunct al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios din CSM, Mihaela Angelica Iacuba – directorul Şcolii Naţionale de Grefieri, Narcisa Dumbrăvescu – decanul Baroului Vâlcea, Carmen Vălimăreanu – procuror şef al DIICOT Vâlcea, precum şi judecători şi grefieri vâlceni.

Aşadar, condusă de judecătorul Bogdan Mateescu, în anul 2015 Judecătoria Râmnicu Vâlcea a înregistrat rezultate excelente. Cei 24 judecători şi 47 de membri ai personalului auxiliar, coordonaţi de tânărul lor preşedinte, au avut anul trecut un volum de activitate imens, de 16.445 de cauze. Până la sfârşitul lui 2015, magistraţii râmniceni au reuşit să soluţioneze 13.285, dintre care pe civil – 11.039, pe minori şi familie – 1198, iar pe penal – 1048.

Interesant este că încărcătura pe judecător calculată în raport de numărul de dosare aflate pe rol în anul 2015 a fost de 685,20 de dosare/pe judecător. Cea mai încărcată secţie este cea civilă, completele civile şi de fond funciar fiind 780,64 de dosare pe cap de judecător. Judecător. La Secţia civilă – complete minori şi familie fiecare judecător a fost nevoit să preia 614,33 dosare, iar la secţia penală au fost 332,75 de dosare/judecător.

Situaţia hotărârilor pronunţate de judecători în cursul anului 2015 este următoarea: au fost pronunţate un număr total de 15.772 hotărâri, din care 9.546 de sentinţe civile, 655 de sentinţe penale şi 5.571 încheieri (civile şi penale). Ca atare, indicele general de operativitate al instanţei este de 83,38%.

„Mulţumesc enorm întregului colectiv. Mulţumesc domnului judecător Marius Lumineanu pentru că a făcut parte din echipă, alături de mine, până la data de 1 ianuarie 2016 şi sunt sigur că vom colabora în continuare cu succes. Mulţumesc întregului colectiv de judecători, le mulţumesc doamnelor preşedinte de secţie Fulga Violeta şi Baciu Rosita Elisabeta, pentru tot sprijinul pe care l-au acordat, pentru toate contribuţiile pe care le-au avut în gestionarea planului administrativ al unei instanţe de nivel mediu, dar extrem de sufletistă şi, din punctul meu de vedere, extrem de corectă. Mulţumesc grefierilor, tuturor arhivarilor. Acest bilanţ reprezintă munca fiecăruia dintre noi, pentru că împreună am obţinut aceste rezultate. Împreună ştim ce lucrăm, ce eforturi depunem şi, din nefericire odată pe an, ne raportăm la munca noastră ca la nişte considerente statistice. Din nefericire, este ceea ce se cere. Vreau să vă asigur că nu voi pune niciodată statistica înaintea calităţii, pentru că, până la urmă, calitatea contează şi gradul de satisfacţie al magistratului de bună credinţă, nu numărul de hotărâri pronunţate, nu termenul de soluţionare a cauzelor. Şi pentru că vorbim de termenul de soluţionare a cauzelor trebuie să-mi exprim nemulţumirea şi să fac un apel la domnul preşedinte al Curţii de Apel Piteşti şi la domnul Tudose în legătură cu sensibilizarea Serviciului de profesii conexe din cadrul Ministerului Justiţiei. Ne confruntăm cu o atitudine regretabilă din partea domnilor experţi în specialitatea topografie şi cadastru. Dincolo de pretenţiile materiale nejustificare pe care în mod consecvent, spre nemulţumirea domniilor lor, fiecare judecător le-au cenzurat, este incredibilă modalitatea de a pune problema în faţa unei instanţe judecătoreşti acceptând să primească amenzi judiciare (singurul remediu) şi refuzând în mod sistematic chiar ani de zile să efectueze expertizele. Aş vrea să luăm măsurile care se impun, să modificăm dacă va fi cazul Ordonanţa 2/2000 pentru că atitudinea nepotrivită a experţilor duce la depăşirea duratei de soluţionare a cauzelor. Nu mai vorbesc de calitatea lucrărilor lor. Sper să ne facem foarte bine înţeleşi la întâlnirea cu dânşii de zilele viitoare” – a declarat judecătorul Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.