Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Agerpres

Procurorii s-au simţit lezaţi de afirmaţiile lui Ponta şi au sesizat CSM-ul

Foto: AgerpresO singură frază scrisă de premierul Victor Ponta pe pagina sa oficială de Facebook şi a fost suficient să şi-i pună în cap pe cei 90 de procurori ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DNA), care s-au simţit lezaţi şi au decis să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii.

După cum bine se ştie, Victor Ponta a afirmat, la scurt timp după ce a fost trimis în judecată, că „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.

Ei bine, afirmaţiile sale nu au fost pe placul procurorilor, care au reacţionat şi ei, atât printr-un comunicat de presă, cât şi printr-o solicitare la CSM, cerând apărarea independenţei justiţiei.

„(…) Prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală.

Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar.

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcției Naționale Anticorupție consideră că afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza cât și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție.

Reamintim că independența sistemului judiciar este o consecință a integrității profesionale și morale, iar imparțialitatea și integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale” – se arată în comunicatul procurorilor DNA.