Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PRIMARII din VÂLCEA trag de timp în dosarele lor de CORUPŢIE!

Doi dintre cei mai vechi edili din judeţul Vâlcea, dar şi subalterni de-ai lor, se „luptă” în instanţele de judecată cu procese grele de corupţie, ei riscând condamnări pentru acuzaţiile ce li se aduc. Este vorba despre angajaţii şi edilii din primăriile Bujoreni şi Berislăveşti, care acum încearcă prin orice metodă să câştige timp, măcar până la alegerile locale ce vor avea loc în vara anului 2016.

Avocatul fostului vice Raicu, absent de la proces

Despre cazul de corupţie de la Primăria Bujoreni redactorii Vocea Vâlcii au scris în exclusivitate, prezentând rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Este vorba de punerea sub acuzare a mai mult de jumătate din angajaţii instituţiei, în frunte cu primarul Alecsandru Roşu, dar şi cu fostul viceprimar PNL Ion Raicu.

Întreaga poveste a început în septembrie 2011, atunci când procurorii au fost sesizaţi de Constantin Traşcă, că, în anul 2009, la Primăria Bujoreni s-a comis un abuz în serviciu, el fiind prejudiciat. Pe scurt, cumnatul viceprimarului Ion Raicu a fost pus în posesia unui teren „pe ochi frumoşi”, beneficiind de sprijinul şi aportul atât al vicelui, cât şi al primarului şi al întregii Comisii Locale de Fond Funciar. Cei zece „magnifici” acuzaţi de corupţie care au fost trimişi în judecată pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea sunt: Alexandru Roşu – primarul localităţii Bujoreni, Gheorghe Petrescu – secretarul comunei, Constantin Dorin Bunescu – inspector al registrului agricole, Cristian Ştefan Marinescu – inspector al registrului agricol, Elena Denisa Olescu – consilier juridic, Constantin Dina – reprezentant proprietari, Ştefan Roman – reprezentant proprietari şi consilier local, Florian Mareş – consilier local şi reprezentant proprietari, Nicolae Stănescu – consilier local şi reprezentant proprietari şi Ion Raicu – ex-viceprimar.

Acum, după ce instanţa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a constatat legalitatea rechizitoriului, s-a decis începerea judecăţii pe fond. Numai că, acuzaţii din dosar încearcă să tragă de timp în acest dosar, cerând amânarea cauzelor pentru a-şi angaja avocat, de parcă nu au avut timp de la începutul anului şi până în prezent. Ba mai mult, avocatul fostul viceprimar Ion Raicu, al cărui client are două acuzaţii pe numele său, de abuz în serviciu şi conflict de interese, nici măcar nu s-a sinchisit să apară la proces. Cauza a fost amânată până pe data de 14 octombrie 2015.

Berislăveşti

Un alt caz răsunător de corupţie este la Primăria Berislăveşti, acolo unde procurorii DNA îl urmăresc pe primarul Buşagă încă din anul 2013.

Edilul este acuzat de comiterea infracţiunilor de uz de fals, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Alături de primar, mai sunt acuzaţi şi Nicolae Talpoş, agent agricol la Primăria Berislăveşti şi Ion Mohanu, preşedintele Obştii de Moşneni Surdoiu Pripoara. Ei au fost trimişi în judecată abia în anul 2015, când procurorii au reuşit să descopere întreaga activitate infracţională a celor trei inculpaţi, activitate care se învârte în jurul Obştii de Moşneni Surdoiu Pripora. Primarul, agentul agricol şi preşedintele obştii se pare că au întocmit acte false pentru punerea în posesia obştii a unei suprafeţe de teren de 670 de hectare ce aparţinea în realitate Eforiei Spitalelor Civile. Procurorii susţin că acea proprietate nu a fost revendicată de moştenitori şi, ca atare, ea revenea statului român. Dar, prin actele falsificate de primarul Ion Buşagă şi agentul agricol Nicolae Talpoş, acte de au fost înregistrate la Primăria Berislăveşti, statul a fost prejudiciat cu suma de peste 20 de milioane de lei.

Acum, procesul se judecă pe rolul instanţei Tribunalului Vâlcea, iar magistraţii au constatat legalitatea rechizitoriului, începând procesul pe fond. Numai că, la fel şi ca în dosarul de la Bujoreni, judecătorul de caz a fost nevoit să amâne cauza până pe data de 5 octombrie 2015, pentru că avocatul inculpaţilor nu s-a grăbit să ajungă la proces.