Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MINUTA prin care Elena Udrea a fost trimisă în arest la domiciliu

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea se afla în stare de arest preventiv, alături de Rudel Obreja şi Tudor Breazu, singurii care nu au făcut denunţuri împotriva fostului ministru. Ceilalţi inculpaţi din dosar se află toţi în stare de libertate. Procurorii DNA au acuzat-o pe Elena Udrea de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În dosar mai sunt acuzaţi şi fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Romane de Box, Rudel Obreja, dar şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu. De asemenea, Ana Maria Topoliceanu, cea care a turnat-o pe Elena Udrea, fosta sa prietena, pentru a scăpa de arestare, a fost şi ea trimisă în judecată pentru luare de mita.

Luju.ro a prezentat minuta pronuntata in data de 7 mai 2015 in dosarul nr. 1619/1/2015 de judecatori supremi Stefan Pistol si Ana Maria Dascalu. Iată conţinutul acesteia:

„I. Admite contestatiile formulate de inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor impotriva incheierii din 23 aprilie 2015, pronuntata in dosarul nr.1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala. In baza art.348 din Codul de procedura penala coroborat cu art.207 din Codul de procedura penala cu referire la art.242 alin.2 raportat la art. 218 din Codul de procedura penala,inlocuieste masura arestului preventiv a inculpatilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor cu masura arestului la domiciliu, judecatorul de camera preliminara, din oficiu, urmand sa verifice periodic, dar nu mai tarziu de 30 de zile, daca subzista temeiurile masurii preventive a arestului la domiciliu. Dispune punerea in libertate de indata a inculpatilor, daca nu sunt retinuti sau arestati in alta cauza, dupa cum urmeaza: – inculpata Udrea Elena Gabriela de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 14/U din 25 februarie 2015 emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Penala in dosarul nr. 802/1/2015; – inculpatul Obreja Rudel de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 66/UP emis de Tribunalul Bucuresti- Sectia I-a Penala la data de 05 februarie 2015 in dosarul nr. 3495/3/2015; – inculpatul Breazu Liberiu Tudor de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. 10/UP emis de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a Penala la data de 08 februarie 2015 in dosarul nr. 778/2/2015. – Inculpatii executa masura arestului la domiciliu in urmatoarele locatii: – inculpata Udrea Elena Gabriela in Municipiul Bucuresti, ; – inculpatul Obreja Rudel in Municipiul Bucuresti, ; – inculpatul Breazu Liberiu Tudor in Bucuresti,. In baza art.218 din Codul de procedura penala cu referire la art.221 din Codul de procedura penala, pe durata arestului la domiciliu inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor, trebuie sa se supuna urmatoarelor obligatii: – sa nu paraseasca imobilul unde locuiesc, fara permisiunea organului judiciar care dispune prezenta masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restrictiilor stabilite de acesta; – sa se prezinte in fata organelor judiciare ori de cate ori sunt chemati; – sa nu comunice cu ceilalti coinculpati din dosarul nr. 1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia penala, precum si cu persoanele care au calitatea de martori sau experti in cauza. In baza art.221 alin.7 din Codul de procedura penala inculpatii au obligatia sa informeze autoritatea desemnata cu supravegherea lor – organul de politie in a carui raza teritoriala locuiesc – si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata careia se

afla cauza, in situatia in care parasesc imobilul fara permisiunea organului judiciar, pe o durata de timp strict necesara, in cazuri urgente si pentru motive intemeiate. In baza art.221 alin.4 si 11 din Codul de procedura penala li se atrage atentia inculpatilor ca in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care le revin ori exista suspiciunea rezonabila ca au savarsit, cu intentie, o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lor, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege. Pune in vedere inculpatilor dispozitiile art.221 alin.9 si 10 din Codul de procedura penala. In baza art.221 alin.8 din Codul de procedura penala, copia prezentei incheieri se comunica, de indata, inculpatilor, autoritatilor judiciare care se ocupa de supravegherea lor, organelor de politie in a caror circumscriptie locuiesc inculpatii, Serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si organelor de frontiera. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiilor inculpatilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor raman in sarcina statului. Onorariul partial al aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel si Breazu Liberiu Tudor, in cuantum de cate 25 de lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei.

II. Respinge ca nefondate contestatiile formulate de inculpatii Nastasia Gheorghe si Ariton Ion impotriva incheierii din 23 aprilie 2015, pronuntata in dosarul nr.1532/1/2015 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala.

Obliga inculpatii Nastasia Gheorghe si Ariton Ion la plata sumei de cate 225 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de cate 25 lei, reprezentand onorariul partial al aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Nastasia Gheorghe si Ariton Ion, pana la prezentarea aparatorilor alesi, se avanseaza din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva”.