Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

MAFIA VETERINARĂ DIN NOU PE MASA CURTII CONSTITUTIONALE: Un câștig pentru 9 milioane de proprietari de carnasiere

CURTEA DE APEL CLU prin Decizia pronunțată în 16.05.2019, A SESIZAT CURTEA CONSTITUȚIONALĂ cu privire la excepția de neconstituționalitate a art. 13 indice 3, alin. 4 din OUG nr. 105/2001 introdus prin art. I, pct. 14 din Legea nr. 258/2013 în raport cu dispozițiile art. 16, art. 31, art. 34 și art. 35 din Constituția României. În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 Cod pr. Civ. dispune suspendarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României.
Asociația R.E.A.D.C a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), acțiune prin care a solicitat anularea art. 2 lit. k și art. 9 alin. 4 teza întai din Anexa Ordinului 1/2014 ANSVSA, Ordin prin care Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) este atribuit în gestiunea Colegiului Medicilor Vetreinari din România (CMV).

Situația în fapt:
-Registrul de Evidență al Câinilor cu stăpân( RECS) a fost atribuit sub influenta politica CMV, fara ca legea sa specifice ca este cu plata sau fara plata.
-ANSVSA-CMV a impus taxa la înregistrarea câinilor santajând cetațeni ca să poată primi vaccinul antirabic gratuit, obligatoriu paltit de la buget și UE:
-CMV a contractat cu dedicatie, FARĂ LICITAȚIE PUBLICĂ un SRL –RomPetID să dezvolte RECS din fonduri enorme ce refuză să le prezinte precizând că sunt o Asociație Socio Profesională uitând obligațile prevazute în codul deontologic al Med.Veterinar.
-CMV încasează și eliberează factura ca ONG Socio-Profesională
-ANSVSA-CMV au fost informați că aceste costuri impuse produc refuzul cetățenilor majoritatea săraci și pensionari în mediul rural și ca atare NU POATE FI APLICAT VACCINUL ANTIRABIC OBLIGATORIU ȘI GRATUIT și favorizează abandonul.
Considerăm taxa neconstituțională.
Practic, proprietarii plătesc pentru ceva ce e gratuit!

BAZA LEGALĂ A ACTIUNILOR NOASTRE
Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân(RECS), deține informații de interes public iar prin acesta se prestează un Serviciu de Interes National, care în mod normal este Obligativitatea Autoritati Nationale Sanitar Veterinare conform statutului.
Legând acest registru cu platăde o activitate națională, obligatorie și gratuită,responsabili au îngradit unele drepturi garantate în Constituția României.
Mai mult, acest Serviciu de Interes Public este într-o strânsă legătură cu sănătatea publică, fiind parte a Programului National Strategic de Combatere a Bolilor Transmisibile de la Animal la Om, platit de la buget și din fonduriile EU,deci gratuitatea nu este garantata.
Sănătatea publică este un drept garantat de Constituție prin art. 34, iar faptul că a fost dat în utilizarea și administrarea unei Asociați Socio-Profesionale – CMV, carepretinde bani de la proprietari la înscriere, pentru ca aceștiasă primească un vaccin gratuit și obligatoriu, avem suspiciunea că aceste acte sunt făcute cu scopul de azadarnicii combaterea bolilor în mod premeditat,blocarea aplicarea Legi Sanitar Veterinare și aAcordului Rezoluție 652/2014 de eradicare, control și supraveghere a zoonozelor semnat de România la aderarea în UE.
Costurile anexe impuse la aplicarea vaccinului antirabic care este obligatoriu considerăm că sunt un atac asupra sănătății publice.
https://stiri-neamt.ro/wp-content/uploads/2016/06/Harbuz-Atentat-la-sanatatea-publica.pdf
Acum 2 ani am obținut o victorie semnificativăpentru toti proprietari de carnasiere domestice și pentru toti medici veterinari concesionari ce își primesc manopera la acest vaccin, prin admiterea excepției de neconstituționalitate, invocată cu privire la condiționarea vaccinării antirabice obligatorie a câinilor unde „ proprietari au obligativitatea microcipării…cu plata la libera negociere” ce au fost ANULATE prin DECIZIA NR.23/23.01.2018 a Curții Constituționale a României.
https://readc.ro/activitati/santajul-vaccinului-antirabic-a-luat-sfarsit-o-asociatie-a-invins-abuzul-sistemului
Menționăm căsesizările făcute de noi ca ONG si reprezentanti ai cetatenilor, la ANSVSA-CMV și întâlnirile de lucru au ramas fără rezultat, ca atare ne întrebăm,nu avem aici suspiciunea întemeiată a premeditării prevazuta inCP ”acceptarii în formă continuată de încasări financiare, ilegale” in detrimentul sanatati si sigurantei nationale cum spunea Curtea de Apel Cluj asupra pozitiei ANSV ;
”-…acceptarea prin pasivitate…”
Asociația READC va lupta pentru asigurarea transparenței decizionale, garantarea sănătății publice,a bunastari animalelor și bineânțeles,în interesul a 8 milioane de proprietari de carnasiere domestice, care sunt exploatati de exact 6 ani in aceasta luna.
Incheiem cu motto–Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism!

Biroul Juridic-READC